Annonce
Nordfyn

Konsekvens af corona: Nogle konfirmationer afvikles uden sang fra kirkebænkene

Charlotte Juul Thomsen er fungerende præst i Særslev Kirke, hvor kirken er stor nok til både mange gæster og sang fra kirkebænkene trods krav om to meters afstand. Foto: Dorthe Wolff
Sensommeren står ulig traditionen på konfirmationer over hele landet og dermed også på Nordfyn. Men det er ikke kun årstiden, der er en anden, også inden for de tykke mure bliver ceremonien anderledes. Flere nordfynske konfirmationer må nemlig foregå uden sang fra kirkebænkene.

Nordfyn: Ni af konfirmanderne i Særslev Kirke har allerede været igennem trosbekendelsen og fejret en ny status med familie og venner. Dem fik fungerende præst i Særslev-Ejlby-Melby Pastorat, Charlotte Juul Thomsen, nemlig allerede velsignet inden sommerferien.

Nu venter 10 konfirmander, der skal igennem den rituelle tradition i august, og fordi Særslev Kirke er stor af størrelse, kan den byde 62 inden for trods coronapandemi og dertilhørende krav til afstand. Synger gæsterne med på salmerne rundt fra kirkebænkene, skal der - på grund af større smitterisiko under sang - være to meter mellem alle. Ellers kan man nøjes med en meter. Men sang er der heldigvis plads til i Særslev kirke. I hvert fald når man som Charlotte Juul Thomsen deler de i alt 19 konfirmander op i grupper af en til fire, som de unge konfirmeres i på særskilte dage.

- På den måde måtte selv dem, jeg allerede har konfirmeret i grupper af fire, have 15-16 stykker med hver i kirken, og der var ikke nogen, der havde problemer med at begrænse sig til det. Og da familiemedlemmer gerne må sidde tættere sammen i kirken, åbner det faktisk også op for endnu flere end 62 i kirken, fortæller Charlotte Juul Thomsen.

Annonce

Sang forbudt

I Østrup Kirke deles konfirmanderne op i tre hold af tre personer, og på den måde kan hver konfirmand troppe op med 17 gæster.

- Vi har tilstræbt, at de kunne få forholdsvist mange med, og normalvis har konfirmanderne ikke mange flere gæster med end det, fortæller provst og præst Keld Balmer Hansen.

I Østrup Kirke er der sørget for, at en kirkesanger suppleret af to på keyboard og guitar står for det musikalske under konfirmationen af de i alt ni unge mennesker. Men i den noget mindre kirke mod øst er det forbudt at synge med på salmerne til dettes års konfirmationer.

- Ja, der skal man afstå fra at synge med, for at vi kan være flest muligt i kirken. Når folk ikke synger med, skal der kun være en meter mellem folk, og så kan vi være 52 i Østrup. Så det bliver helt anderledes, men vi må få det bedste ud af det og jeg tror nu også, at det bliver en god dag alligevel.


Når folk ikke synger med, skal der kun være en meter mellem folk, og så kan vi være 52 i Østrup. Så det bliver helt anderledes, men vi må få det bedste ud af det og jeg tror nu også, at det bliver en god dag alligevel.

Keld Balmer Hansen, provst og præst i Østrup


Konfirmationerne af de i alt ni unge mennesker i Østrup afvikles alle sammen den 8. august, henholdsvis klokken 10, 11 og 12, hvor imellem der bliver luftet ud og gjort rent i kirken.

Annonce

Ingen forståelse

I Grindløse Kirke skal sognepræst Jakob Agerskov Hansen konfirmere sine konfirmander den 22. august. Her bliver den eneste sang i kirken også fra en solist, da kirken heller ikke her er stor nok til, at der kan være to meter mellem alle.

- Vi har måttet hugge en hæl eller klippe en tå. Enten måtte konfirmanderne undvære mange gæster eller også måtte vi undvære sang. Og det blev så det sidste, konstaterer han og tilføjer:

- Jeg er rigtig træt af det. Og jeg har i øvrigt ikke forståelse for det misforhold, jeg synes, der er, når der må stå 15.000 mennesker til en Black Lives Matter demonstration uden restriktioner og så det her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Må sige nej til sejlere med motorproblemer hver dag: Per og de andre på værkstedet knokler fra 04.30 til 22-23

Annonce