Annonce
forside

Konkursryttere snyder Skat for millioner

Konkursboer har udviklet sig til en all-you-can-eat buffet, hvor det er tæt på risikofrit at snyde på vægten. Det skriver Avisen Danmark, der i artikelserien Det store tag-selv-bord afdækker, hvordan der i forbindelse med konkursboer systematisk s

Start en virksomhed. Kør på uden at afregne skat og moms. Og lad det hele brænde ned, når Skat langt om længe begynder at interessere sig for, hvor pengene bliver af.

Kan man bare det?

Ja da. Hvis man ikke lider af moralske kvaler, så er det lige til, lyder det fra flere kuratorer og skatteeksperter, avisen Danmark har talt med.

- Jeg har set mange eksempler, hvor selskaber har brugt Skat som kassekredit. Og der går alt for lang tid, før Skat opdager det. Grunden er velkendt. Skat har længe haft problemer med at kræve ind, og jeg har set eksempler, hvor virksomheder har kørt på i årevis, før Skat har opdaget det, siger insolvensadvokat Karsten Cronwald, der er fast kurator ved Skifteretten i Viborg, til Danmark.

Det Store tag-selv-bord

Kan det virkelig passe, at smarte bagmænd, tilfældige stråmænd og insolvente virksomhedsejere hvert år slipper af sted med at snyde fælleskassen for millioner af kroner uden, at myndighederne gør noget ved det? Jo, det passer, og i dag og i de følgende uger vil avisen Danmark fortælle dig, hvordan det foregår.Mød de centrale personer: - Bagmanden, der har fundet et hul i systemet. - Stråmanden, der pludselig bliver direktør. - Firmaejeren, der slipper for en belastende konkurssag. - Og få myndighedernes forklaring på, hvorfor de ikke kan stoppe snyderiet.

Følg med i artikelserien Det Store Tag-selv-bord i avisen Danmark. Vi begynder på lørdag.

Stikprøve: 12,5 mio forsvundet

Avisen Danmark har fået aktindsigt i 14 konkurskarantænesager fra Skifteretten i Viborg fra 2017.

Konkurskarantæner indledes kun i de sager, hvor kurator har en stærk mistanke om, at der er sket noget uldent i forbindelse med virksomhedens konkurs. Konsekvensen kan være, at man ikke må sidde som direktør i tre år.

Alene i de 14 sager er der samlet opbygget gæld til det offentlige på 12,5 millioner kroner. Med flere end 1.500 konkurskarantænesager landet over siden 2014, kan Skat være gået glip af over en milliard kroner. Alene i de konkurser, hvor der ender med at blive kørt en karantænesag.

Det reelle beløb kender ingen, men det er formentlig langt større, vurderer Karsten Cronwald over for Avisen Danmark:

- Det her er jo kun, hvad virksomhederne selv har opgivet, at de skylder Skat.

I mange af konkursboerne er bogføringen forsvundet. Ædt af hunden, stjålet, ødelagt af vandskade. Uden bogføring er det tæt på umuligt for en kurator at finde hoved og hale i, hvad der er foregået, og om der har været aktiver, som burde kradses ind til kreditorerne.

Truslen om at blive brændemærket af en konkurskarantæne skulle ellers forestille at afskrække virksomhedsejere fra at spekulere i konkurs. Men det virker ikke efter hensigten, mener Pernille Bigaard, der er formand for Danske Insolvensadvokater.

- De, der er ligeglade og vil snyde og spekulere, dem rammer man ikke med truslen om konkurskarantæne. De indsætter bare en stråmand som direktør, siger hun til avisen Danmark.

Annonce

Konkurskongen over dem alle

Netop formlen med stråmænd er der én mand, der har perfektioneret. Han hedder Bryan Göddert, og han har været med til at lægge flere end 600 virksomheder i graven gennem sit firma Dansk Rekonstruktion, hvor han rådgiver nødlidende virksomhedsejere i, hvordan de kommer ud af kniben.

- Giv mig 25.000 kroner, så overtager jeg både hovedpinen og din ruin af et firma, lyder tilbuddet.

Bryan Göddert selv siger, at han er en samfundshjælper. Almindelige insolvensadvokater har nemlig ikke blik for mennesket i en konkurs, de søvnløse nætter, stressen og angsten. Det har Bryan Göddert. Hos ham bliver ingen efterladt som et ringvrag efter en konkurs.

Der bliver heller ikke efterladt nogen penge til kreditorerne. Og der mangler så godt som altid bogføring i de sager, Dansk Rekonstruktion er inde over.

Det mener i hvert fald Kammeradvokaten og Sø- og Handelsretten, der har haft flere af Bryan Gödderts sager til konkurskarantænebehandling og i årevis har forsøgt at få ham ned med nakken.

Indtil videre uden held, og Bryan Göddert selv frygter da heller ikke truslen om konkurskarantæne. Han har ellers flere hængende over hovedet, som ventes afgjort senere i år.

- Det får ingen betydning for mig. Jeg kører videre, og jeg sover godt om natten, for jeg hjælper folk, siger han til avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce