Annonce
Indland

Konkurskongen slipper for fængsel: Anklager er tilfreds

Bryan Göddert har brugt samme metode i stort set alle de tilfælde, han har ladet mere end 600 selskaber gå konkurs eller til tvangsopløsning. Nu har Byretten i København erkendt hans metoder ulovlige og givet ham en dom på otte måneders betinget fængsel. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Bryan Göddert, der har stået bag flere end 600 konkurser og tvangsopløsninger, er nu dømt for systematisk at overtræde loven, når han lader virksomheder gå til grunde. Men dommen på otte måneders fængsel blev gjort betinget, så han slipper for at komme bag tremmer.

Annonce

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Konkurser: Den danske konkurskonge Bryan Göddert havde satset på, at han kunne slippe uden om lovens lange arm ved at opfinde et nyt begreb: Afviklingsdirektøren. En slags direktør light, som ikke behøver at aflevere regnskabsmateriale til skifteretterne. Og som ikke behøver at bogføre aktiviteter i selskaberne, inden han lader Skat erklære dem konkurs. Resultatet af den adfærd er nemlig, at retssystemet er ude af stand til at vurdere selskabernes værdier og finde ud af, om kreditorerne bliver snydt for deres penge.

Den slags er ulovligt for direktører, og nu har byretten i København også vurderet, at det er ulovligt for "afviklingsdirektører", fordi den anerkender nemlig ikke Bryan Gödderts selvopfundne begreb. Det gav ham onsdag en dom på otte måneders fængsel. Dommen blev dog gjort betinget, fordi retten vurderede, at det i forhold til straffen var formildende, at sagen har varet mere end fem år, siden Kammeradvokaten indleverede sin første politianmeldelse i november 2012.

Oven i den betingede dom fik Bryan Göddert også frakendt retten til at drive virksomhed i to år - med mindre han sætter sin egen økonomi på spil ved at hæfte personligt og ubegrænset i sine selskaber.

Anklageren i sagen, Lisette Jørgensen, gik efter en dom på et år, hvor en væsentlig del var ubetinget. Alligevel er hun tilfreds med dommen.

- Jeg er tilfreds med, at der er faldet dom i sagen. Strafudmålingen er vanskelig at sige noget om, fordi der er tale om en sag uden fortilfælde. Jeg argumenterede for ubetinget fængsel, og det ville også have været den rette straf, hvis der ikke havde været så lang en behandlingstid. Men det er domstolen, der skal kompensere for det og ikke anklageren. Og det sker ud fra praksis, siger Lisette Jørgensen, der endnu ikke har besluttet om, hun vil anbefale Statsadvokaten at anke dommen for at få skærpet straffen.

Hverken den dømte, Bryan Göddert, eller hans forsvarer, Betina Hald Engmark, har ønsket at kommentere dommen.

Bryan Göddert har dog tidligere udtalt til avisen Danmark, at en dom i sagen ikke vil komme til at betyde noget for hans måde at drive forretning på.

Tiltalte måtte indse, at en konkurs eller tvangsopløsning af selskabet ville blive en uundgåelige følge.

Bemærkning i dommen over Bryan Göddert
Annonce

Systematisk forretningsmodel

Bryan Göddert har gennem mere end syv år drevet virksomhed på at gå ind i nødlidende selskaber og mod et honorar på mellem 20.000 og 50.000 kroner lade dem gå konkurs eller til tvangsopløsning. I langt de fleste tilfælde er Skat den part, der har haft flest penge til gode i selskaberne, og det er også Skat, der har sat konkurssagerne i gang.

I stort set alle selskaberne har Bryan Göddert undladt at give selskabernes bogføring til skifteretterne og kuratorerne. Modellen er, at Bryan Göddert omdøber det gamle selskab til et generisk navn, AP 100, AP 300, AP 600 f.eks. (AP står for Afsluttet Projektselskab), og hvis hans kunder ønsker at forsætte med at drive selskab, overføres værdierne i det gamle selskab til et nyt selskab.

I dommens bemærkninger står, at "tiltalte i ingen af selskaberne - ud over forespørgsel til den tidligere ledelse - faktisk undersøgte, om regnskabsmaterialet var til stede, eller i hvilket omfang der var bogført. Alle selskaber gik konkurs efter, at tiltalte var indtrådt som direktør/likvidator. (...) Retten finder det efter bevisførelsen godtgjort, at det drejede sig om mindre selskaber, der var nødlidende økonomisk, og hvor tiltalte måtte indse, at en konkurs eller tvangsopløsning af selskabet ville blive en uundgåelige følge af disse økonomiske forhold."

Det fremgår også af dommen, at den måde at agere på har skabt en risiko for, at Skat og andre, der havde penge til gode i selskaberne, blev påført større tab end nødvendigt, fordi konkursboerne blev uigennemskuelige. Og at det indgik i vurderingen af grovheden af forbrydelserne, at Göddert har demonstreret en "systematisk forretningsmodel, hvor han mod et ikke ubetydeligt vederlag indtrådte som afviklingsdirektør."

Annonce

Sagen stoppede ikke Göddert

Det var statens advokat, Kammeradvokaten, som startede sagen mod Bryan Göddert, da den i 2012 og 2013 politianmeldte ham i flere end 60 tilfælde. 26 af de tilfælde blev valgt ud af Københavns Politi, og i de 24 tilfælde blev Göddert kendt skyldig i Københavns Byret.

- Vi henvendte os til politiet i sin tid for at få klarlagt, om dette er noget, der foregår inden for lovens rammer, og her må jeg sige, at det er tilfredsstillende, at han er blevet dømt i 24 af 26 forhold. Om straffen så er tilstrækkelig, vil jeg lade anklageren om at vurdere, siger Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten

- Er dommen et bevis på at systemet virker og er i stand at stoppe systematiske lovovertrædere?

- Vi kan se, at det virker på den måde, at det har ført til domfældelse. Men vi kan også konstatere, at Bryan Göddert blot var nået til at have haft 200 selskaber gennem sin virksomhed, da sagen startede, mens han er nået over 600 selskaber nu. Så det har ikke stoppet ham i den periode i hvert fald. Jeg vil helst ikke udtale mig om, hvorvidt jeg tror, han så bliver stoppet nu, men bare konstatere, at det i hvert fald ikke stoppede ham, at sagen mod ham startede.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udtalte til avisen Danmark i september 2017 - inden sagen i Københavns Byret gik i gang:

"Selv hvis det skulle vise sig, at en mand som Bryan Göddert har bevæget sig på den rigtige side af loven, er der altså noget, der hedder ordentlighed. Jeg synes, hans måde at drive forretning på er udtryk for moralsk forfald. Hvis alle opførte sig på den måde, ville samfundet bryde sammen."

Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at udtale sig om dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce