Annonce
Udland

Kongressens ledere kritiserer Trump for Syrien-retræte

Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
USA's præsident får massiv kritik - også fra sit eget parti - for tilbagetrækningen i det nordlige Syrien.

Lederne af begge kamre i USA's kongres kritiserer præsident Trump for tilbagetrækningen af amerikanske soldater fra det nordøstlige Syrien.

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, siger, at "en brat tilbagetrækning af amerikanske styrker fra Syrien kun gavner Rusland, Iran og Assad-regimet."

- Amerikanske interesser er bedst tjent ved amerikansk lederskab, ikke ved retræte eller tilbagetrækning, siger McConnell, der normalt er Trumps nærmeste allierede i Kongressen.

Han advarer om faren for "en betydelig konflikt" mellem Tyrkiet og de kurdiske militser og om, at det øger risikoen for, at Islamisk Stat og andre militante grupper kan komme tilbage, skriver nyhedsbureauet dpa.

En amerikansk tilbagetrækning åbner op for en tyrkisk offensiv mod kurdiske styrker i grænseområdet.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, betegner i en meddelelse tilbagetrækningen som "en alvorlig trussel mod regional sikkerhed og stabilitet".

Hun opfordrer, i lighed med McConnell og andre fremtrædende republikanske politikere, præsident Trump til at omgøre beslutningen.

Trump har "vendt ryggen til vores kurdiske partnere", lyder det fra Pelosi.

Kurderne har været afgørende i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS), og de kurdiske militser var allierede med USA.

Trumps tidligere FN-ambassadør Nikki Haley skriver på Twitter, at kurderne var vigtige allierede i kampen mod IS.

- At efterlade dem til at dø er en stor fejl, skriver hun.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce