Annonce
Udland

Kongressen er splittet i opgør om grænsehjælp

str/Ritzau Scanpix
Demokrater vil sende humanitær milliardpakke til migrantbørn, som er "sultne, beskidte, syge og bange".

Den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, kritiserer i stærke vendinger situationen ved USA's grænse til Mexico, hvor hendes parti ønsker at yde humanitær hjælp med en hjælpepakke til næsten 30 milliarder kroner.

Hjælpen skal blandt andet gå til migrantbørn, som er "sultne, beskidte, syge og bange".

Der har været adskillige rapporter om dødsfald blandt fattige indvandrere og om "stærkt forsømte børn" ved grænseovergange i Texas.

Men den humanitære hjælpepakke er omstridt, og der synes at være et flertal mod den i Senatet, hvor præsident Donald Trumps republikanske parti har flertallet.

Pakken er kommet gennem Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertallet.

Republikanerne siger, at de overvejer en anden hjælpepakke med mere frihed til de institutioner, som ligger ved grænsen, og som har til opgave at hjælpe. Demokraternes version fastslog, at pengene kun kan anvendes til humanitær hjælp.

- Pengene kan ikke bruges til senge i detentioner, til en grænsemur eller til politirazziaer, siger demokraten Nita Lowey i Repræsentanternes Hus i en indirekte kritik af republikanernes hjælpepakke.

Pelosi siger til nyhedsbureauet AP, at hun håber et foto af en død migrant og hans døde datter på kun 23 måneder vil gøre indtryk på Trump-administrationens samvittighed.

Fotoet er dukket op mange steder på internettet i denne uge, og har vakt opmærksomhed i forbindelse med debatten om humanitær hjælp i Kongressen.

- Dette er eksempler på adfærd, som ligger uden for civiliseret menneskelig adfærd, siger Pelosi og understreger, at hun mener USA ignorerer dets forpligtelser over for menneskeheden".

Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, siger, at hjælpepakken vil komme til behandling i Senatet onsdag. Hjælpepakken blev godkendt i Repræsentanternes Hus tirsdag.

Hvis pakken forkastes i Senatet, vil republikanerne behandle deres egen version af hjælpepakken.

/ritzau/AP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce