Annonce
Kultur

Kong Volmer hed Valdemar

Annonce

Volmer er en variant af Valdemar, og når Kong Volmer omtales, menes der ofte Valdemar Atterdag, der var konge i årene 1340-1375.

Begrebet Kong Volmers røv stammer oprindeligt fra vendingen "skæv som Kong Volmers røv" og henføres til Valdemar Atterdag. Dengang opmålte man bondens jord, når der skulle opkræves skat til kongen, med et reb.

Hvis man stod sig godt - eller skidt - med jordopmåleren, var det ikke altid, rebet blev lagt i en lige linje. Det skabte udtrykket "skæv som Kong Volmers reb", hvor reb først blev til "rev" og senere til "røv".

En anden forklaring er, at Kong Volmer (altså Valdemar Atterdag) anlagde en række snoede jagtstier ved sit gods Gurre på Nordsjælland. Stierne blev med en gammel betydning af ordet kaldet "rumper," og deraf opstod udtrykket "at gå ud og ind som Kong Volmers rumpe". Senere blev rumpe så til "røv."

Den mere folkelige udlægning om hans legemsdel, der gik op og ned, når han var sammen med dronningen, er der til gengæld intet historisk belæg for.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce