Annonce
Udland

Kong Felipe VI står over for et delt Spanien

Spaniens nye konge er velforberedt til opgaven, men står over for udfordringer med at samle et kriseramt land.

I en alder af 46 år indledte Spaniens nye konge, Felipe VI, torsdag en ny regentperiode, der lige fra begyndelsen vil blive præget af dybe spændinger, da Catalonien i nordøst planlægger en folkeafstemning den 9. november om løsrivelse.

Spanierne har store forventninger til den nye konge, selv om hans rolle er ceremoniel, og han kun har begrænsede muligheder for at skabe mere enhed i landet, hvor en rekordhøj arbejdsløshed især blandt de unge har forstærket de separatistiske spændinger.

Den næsten to meter høje tidligere OL-sejlsportsmand har et generalieblad, der er ubesmittet af de skandaler, som de senere år har rystet det spanske kongehus.

Kong Felipe er veluddannet, har stor erfaring med at være i offentlighedens søgelys, og er også rent personlighedsmæssigt den rette til at løfte arven efter sin far, lyder skudsmålet fra regeringen i Madrid.

I en tale tidligere i denne måned gav Felipe udtryk for, at han forstår de dybe spændinger i Spanien.

- Kun ved at forene vores ønsker og sætte det fælles gode over de individuelle interesser og ved at fremme initiativ, nysgerrighed og kreativitet hos alle kan vi bevæge os frem mod en bedre situation, sagde han og omtalte Spanien som "en forenet og mangfoldig nation".

- Hans tale var "en udstrakt hånd" til Spaniens regioner, som hver har deres kulturelle særpræg, fremhæver Antonio Torres del Moral, professor i forfatningsjura ved universitetet Uned.

- Han fremstår som en velforberedt person, der kan tage tøjlerne og lede staten når som helst, siger han videre.

Som søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia blev Felipe født som prins mere af navn end af gavn. Men da faren blev udråbt til konge efter general Francos død i 1975, blev den ofte smilende, men også lidt reserverede Felipe kronprins.

Den nye konges livsstil fremstår som forholdsvist beskeden i forhold til livet ved hoffet. Felipe og hans hustru, Letizia, en fraskilt tv-journalist, blev gift i maj 2004.

Parret, der ofte er blevet set i almindelige biografer og butikscentre i Madrid, har to døtre. Prinsesse Leonor, født i oktober 2005, er nu nummer et i tronfølgen efter sin far. Hendes lillesøster, Sofia, er født i april 2007.

Den nye konge har to ældre søstre, men i henhold til forfatningen fra 1978 var det Felipe, som skulle arve tronen som kongens eneste søn.

Som voksen læste kongen et år i Canada, inden han fik en treårig uddannelse på et militærakademi. Kongen har også studeret international politik på Georgetown Universitetet i USA.

Som sin far er Felipe en ivrig sejlsportsmand, og han var med på Spaniens OL-hold ved De Olympiske Lege i Barcelona i 1992, hvor han endte på sjettepladsen i Soling-klassen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce