Annonce
Erhverv

Konfrontation: 10 hektarer vil ikke være et problem næste år

Den selvkørende robot bruger solenergi til at så og rense sukkerroer helt mekanisk. Det gør den oplagt til brug i økologiske landbrug. PR-foto
Kirsten Rasmussen oplevede en del problemer med Farmdroids robot, der kørte på Risbjerg Landbrug i sommer. I et skriftligt svar gør Kristian Warming, der er den ene af brødrene bag robotten, rede for, hvordan Farmdroid ser på kritikken.

Kom det bag på jer, hvor mange problemer Risbjerg Landbrug oplevede med Farmdroid i sommer?

- Robotten er et nyt koncept og ny teknologi, og som forventet har der været ting, som kunne forbedres. Vi gjorde det klart for alle vores kunder, at disse er testrobotter, hvilket også var årsagen til at de fik stor rabat på prisen. De 12 robotter i marken har givet os stor erfaring omkring styrkerne og svaghederne i robotten. De fleste af de problemer, vi oplevede, skyldes, at det er en ny teknologi. Samtidig havde vi ikke tilstrækkelig erfaring til at instruere landmændene i at bruge robotten korrekt. Læringen har været utroligt nyttig, og det var lige netop pointen med testrobotten. Vi er taknemmelige over for de landmænd, der har lagt deres tillid til os og visionen bag produktet.

Genkender i problemerne fra andre landbrug?

- Vi lavede en tilfredshedsundersøgelse med landmændene, der har købt vores robotter, og 70% af dem rapporterede om mindre problemer, men positive over for robotten.

Hvad vil I nu gøre for at rette fejlene inden sæsonen begynder til april?

- Flere fejl er allerede blevet udbedret, eksempelvis er der kommet nye sensorer til så-systemet, således at landmanden ikke oplever unødige stop. Vi har været i tæt dialog med landmændene omkring løsningerne til at udbedre fejlene. Eksempelvis bliver stålet, der luger i rækken, stærkere, således at det ikke bøjer i hårdere jordtyper. Henover vinteren er der ro i marken og tid til at implementere løsningerne på robotterne.

Er det realistisk at håbe på, at Farmdroid kan klare 10 hektarer sukkerroemarker uden de store problemer næste sommer?

- Den primære årsag til at robotten kun kunne håndtere 7 ha her ved Kirsten, er de mange stop, der har været. Da at vi har elimineret de fejlkilder, der har været i år samtidig med at vi har gjort robotten klogere på kørsel og mere energieffektiv, vil 10 ha sukkerroer ikke været et problem næste år.

Hvad betyder det for jer, at Kirsten Rasmussen stadig har tiltro til jer og jeres produkt?

- Det er mennesker som Kirsten Rasmussen, der hjælper med at ændre verden til et bedre sted, fordi de tror på teknologiens magt, når de bruges til det rigtige formål. Vi vil gøre vores bedste for at fortsætte med at forbedre vores produkt. Vi skal dog også huske, at det er normalt at lære, mens vi går. Jeg vil sige, at den pris, som vi sælger Farmdroid til, er en investering, der giver en kort tilbagebetalingstid. Med udgangspunkt i en reduktion på 50 lugetimer pr. ha opnås en økonomisk besparelse på over 10.000 kr. pr ha for så og renholdelse af roerne og dermed en tilbagebetalingstid for robotten på ca. 2 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Assens

Slanger i fokus på Terrariet

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce