Annonce
Danmark

Konflikt kan bryde ud på torsdag

I morgen fredag skal de på den igen, Michael Ziegler og Anders Bondo. Topforhandlerne på det kommunale område og de øvrige forhandlere møder i Forligsinstitutionen, og de skal være villige til et kompromis, hvis ikke konflkten skal bryde ud. Måske allerede i næste uge.

Når partnerne mødes med tandbørste og soveposer i Forligsinstitutionen fredag, bliver forhandlingerne korte, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Allerede torsdag kan hele landet blive lammet af en omfattende konflikt, der vil ramme skoler, sygehuse og en lang række andre vigtige funktioner. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, tror ikke på, at forligsmand Mette Christensen vil lade parterne forhandle i 14 dage, hvis de ikke viser vilje til at indgå et kompromis.

- Hun vil erklære sammenbrud, hvis der ikke kan opnås enighed hele vejen rundt både statsligt, kommunalt og regionalt, og så får vi konflikt. Så kan både strejke og lockout træde i kraft samtidigt fem dage efter sammenbruddet, så det vil i princippet kunne ske torsdag i næste uge, siger Henning Jørgensen.

Det er forligsmanden, der sidder for bordenden, og hun vil næppe lade forhandlerne sidde i deres soveposer et minut længere, hvis de ikke vil tilslutte sig et mæglingsforslag, som er et kompromis, hun skitserer.

Skulle parterne alligevel få mulighed for at forhandle videre til den sidste deadline, træder strejkerne i kraft den 8. maj og lockouten den 12. maj.

Annonce

Lærerne i klemme

Nu ved man ikke, hvilke skideballer forligsmand Mette Christensen deler ud bag de lukkede døre, men umiddelbart har hun været meget large, mener Henning Jørgensen:

- Hun har givet forhandlerne lov til at sige noget til pressen. Der står i forligsmandsloven, at intet må komme ud. Det kan faktisk straffes med bøde eller hæfte i op til tre måneder, står der i paragraf 14, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Hvis parterne kan nikke ja til et mæglingsforslag, skal det godkendes af fagforeningernes medlemmer ved en urafstemning. Alt tyder på, at en af knasterne lige nu er lærernes arbejdstid. Og hvis der bliver lavet et mæglingsforslag, som ikke imødekommer lærerne, risikerer de at tabe i en urafstemning, hvor de kun udgør en lille del af stemmerne i det offentlige:

- Lærerne kan godt stemme nej, men det kan hurtigt blive opvejet af en masse andre ja-stemmer, hvis det er et samlet mæglingsforslag. Så kommer lærerne igen til at leve med en overenskomst, de ikke har sagt ja til, siger Henning Jørgensen.

I dag har forhandlerne travlt med sammen med baglandet at finde ud af, hvordan de vil forholde sig til de udspil, der er kommet på bordet i løbet af ugen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce