Annonce
Danmark

Konflikt kan bryde ud på torsdag

I morgen fredag skal de på den igen, Michael Ziegler og Anders Bondo. Topforhandlerne på det kommunale område og de øvrige forhandlere møder i Forligsinstitutionen, og de skal være villige til et kompromis, hvis ikke konflkten skal bryde ud. Måske allerede i næste uge.

Når partnerne mødes med tandbørste og soveposer i Forligsinstitutionen fredag, bliver forhandlingerne korte, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Allerede torsdag kan hele landet blive lammet af en omfattende konflikt, der vil ramme skoler, sygehuse og en lang række andre vigtige funktioner. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, tror ikke på, at forligsmand Mette Christensen vil lade parterne forhandle i 14 dage, hvis de ikke viser vilje til at indgå et kompromis.

- Hun vil erklære sammenbrud, hvis der ikke kan opnås enighed hele vejen rundt både statsligt, kommunalt og regionalt, og så får vi konflikt. Så kan både strejke og lockout træde i kraft samtidigt fem dage efter sammenbruddet, så det vil i princippet kunne ske torsdag i næste uge, siger Henning Jørgensen.

Det er forligsmanden, der sidder for bordenden, og hun vil næppe lade forhandlerne sidde i deres soveposer et minut længere, hvis de ikke vil tilslutte sig et mæglingsforslag, som er et kompromis, hun skitserer.

Skulle parterne alligevel få mulighed for at forhandle videre til den sidste deadline, træder strejkerne i kraft den 8. maj og lockouten den 12. maj.

Annonce

Lærerne i klemme

Nu ved man ikke, hvilke skideballer forligsmand Mette Christensen deler ud bag de lukkede døre, men umiddelbart har hun været meget large, mener Henning Jørgensen:

- Hun har givet forhandlerne lov til at sige noget til pressen. Der står i forligsmandsloven, at intet må komme ud. Det kan faktisk straffes med bøde eller hæfte i op til tre måneder, står der i paragraf 14, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Hvis parterne kan nikke ja til et mæglingsforslag, skal det godkendes af fagforeningernes medlemmer ved en urafstemning. Alt tyder på, at en af knasterne lige nu er lærernes arbejdstid. Og hvis der bliver lavet et mæglingsforslag, som ikke imødekommer lærerne, risikerer de at tabe i en urafstemning, hvor de kun udgør en lille del af stemmerne i det offentlige:

- Lærerne kan godt stemme nej, men det kan hurtigt blive opvejet af en masse andre ja-stemmer, hvis det er et samlet mæglingsforslag. Så kommer lærerne igen til at leve med en overenskomst, de ikke har sagt ja til, siger Henning Jørgensen.

I dag har forhandlerne travlt med sammen med baglandet at finde ud af, hvordan de vil forholde sig til de udspil, der er kommet på bordet i løbet af ugen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Odense

Ørnens Dag på Stige Ø

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce