Annonce
Indland

Kommunerne får 17 milliarder kroner til veje og skoler

Kommunerne får 17 milliarder kroner til veje og skoler næste år. Finansminister Kristian Jensen (V) pointerer, at der vil være sanktioner, hvis kommunerne overskrider den samlede ramme for drift og anlæg.

Den nedadgående spiral er vendt, siger kommunerne, der mangler penge til reparationer af skoler og veje.

Annonce

Nedslidte skoler og veje kræver penge. Samtidig vokser en række kommuner, hvilket kræver penge til nye institutioner til de nye borgere.

Derfor bliver der nu afsat flere penge til kommunernes anlægsbudget. Det ligger fast, efter regeringen og Kommunernes Landsforening, KL, torsdag har præsenteret aftalen om kommunernes økonomi for 2018.

Ved indgangen til forhandlingerne mødte kommunerne op med et ønske om 19 milliarder kroner til anlæg, mens regeringen kun ville give 15 milliarder kroner.

Kompromisset blev 17 milliarder kroner, og dermed har kommunerne nu et "fornuftigt niveau" at arbejde med, siger KL-formand Martin Damm (V):

- Kommunerne er landets suverænt største ejer af bygninger og veje. Vi har et efterslæb på vedligeholdelse, som vi har brug for penge til, siger han og tilføjer:

- Så der er ikke tale om, at vi vil lave spektakulære byggerier for pengene.

Martin Damm er grundlæggende tilfreds med, at kommunernes anlægsbudgetter med aftalen har fået et løft:

- Vi har vendt den nedadgående spiral, så vi kan håndtere vores anlægsudgifter, siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at kommunerne er blevet imødekommet "i ganske stor grad".

- Kommunerne har haft et ønske om at kunne øge deres anlæg, mens vi har haft et ønske om, at anlægsrammen skulle være afpasset til samfundsøkonomien, siger han.

Finansministeren henviser til, at regeringen har været bekymret for at et stort byggeprogram i kommunerne ville føre til en overophedning af økonomien. I forvejen melder byggeriet om tiltagende mangel på hænder.

Kristian Jensen mener dog, at det er lykkes parterne at nå et fornuftigt kompromis.

- Vi har nået en balance mellem det, kommunerne gerne ville, og det vi anser som ansvarligt, siger Kristian Jensen.

Han fastslår samtidig, at regeringen har styr på kommunernes brug af penge, fordi et overforbrug vil føre til sanktioner.

- Hvis kommunerne ikke overholder den samlede ramme for drift og anlæg, så vil der være sanktioner. Det er simpelthen nødvendigt for at kunne styre økonomien, siger ministeren og tilføjer:

- Mange vil kunne huske tilbage i 00'erne, at kommunerne ikke kunne holde budgetterne. År efter år havde man et overforbrug. Det er der ikke plads til i samfundsøkonomien, som den ser ud nu.

- Derfor vil der være en konsekvens, hvis man samlet set overskrider rammen, siger Kristian Jensen.

FAKTA: Kommuner kan sænke skatten med 250 millioner kroner

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har torsdag indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2018. Få et overblik over aftalens hovedelementer her:

* Det kommunale moderniserings- og effektiviseringsprogram frigør en milliard kroner i 2018. Pengene målrettes blandt andet ældreområdet.

* De kommunale serviceudgifter løftes derudover med 0,3 milliarder kroner til borgernær velfærd. De kommunale serviceudgifter udgør i alt 246 milliarder kroner i 2018.

* Kommunerne kan samlet set sænke skatten med 250 millioner kroner i 2018. Med en pulje på 450 millioner kroner kan kommunerne få dækket op til 75 procent af de tabte skattekroner i 2018.

* Kommunernes anlægsniveau udgør 17 milliarder kroner i 2018.

* Et ekstraordinært finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner, hvoraf 2,0 milliarder kroner fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår.

* Særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner forhøjes til 350 millioner kroner. Derudover er der afsat en lånepulje på 500 millioner kroner til styrkelse af likviditeten i vanskeligt stillede kommuner.

* Loven om aktiv beskæftigelse er forenklet for at give mere frihed til lokale og effektive løsninger.

* Forenklinger og forbedringer af kommunernes og grundejernes muligheder for at sikre kystbeskyttelse og klimatilpasning.

* Der indføres en udfordringsret, hvor kommunale medarbejdere og private leverandører kan udfordre de statslige og lokale regler.

* Kulegravning af dokumentation og styring på ældre- og dagtilbudsområdet, så der sikres mere tid med borgerne.

Kilder: Finansministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce