Annonce
Danmark

Kommuner skal koncentrere sig om kerneopgaverne

Annonce

Lovforslag: Folketinget behandler et lovforslag, der som forsøg skal give en lang række kommuner - herunder nogle af landets største - mulighed for at sælge serviceydelser som hundeluftning, oliering af havemøbler, pedicure mv. til ældre, der modtager hjemmehjælp. Det er serviceydelser, som borgerne selv skal betale for, og som ligger ud over de ydelser, som kommunen har vurderet, at borgerne har behov for.

De serviceydelser, som kommunerne vil sælge, bliver i dag tilbudt af private virksomheder. Det er typisk små lokale erhvervsdrivende, som nu risikerer at få unfair konkurrence fra kommunerne. I værste fald kan det betyde, at kommunerne med kunstigt lave priser tager kunderne og dermed eksistensgrundlaget fra de private virksomheder i området. Det er i direkte modstrid med regeringens arbejde for at begrænse det offentliges opgavetyveri, når kommunerne får mulighed for at sælge serviceydelser på det private marked.

Forsøg med kommuners salg af tilkøbsydelser har været prøvet før uden succes. En evaluering fra KORA viste, at de ældre ikke ønskede at tilkøbe kommunens services, og at ordningen var dyr for kommunerne. Derfor valgte den daværende V-regering ikke at gøre ordningen permanent. Men nu skal en ny gruppe kommuner gentage forsøget med de mange mulige negative konsekvenser, som det kan få.

Det er DI's klare anbefaling, at regeringen aflyser forsøget. Lad kommunerne koncentrere sig om kerneopgaverne, og lad private virksomheder drive virksomhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce