Annonce
Indland

Kommuner lover mere overskuelig afløser for Forældreintra

Regeringens stresspanel vil lukke Forældreintra, fordi den tætte informationsstrøm mellem skole og hjem kan være stressende. Kommunerne afviser og lover et nyt og forbedret system, der giver bedre mulighed for at skrue op og ned for informationerne. (Genrefoto)

Når Forældreintra går på pension til sommer, afløses det af et system, der ifølge KL er mere overskueligt.

Kontaktbogen bliver ikke genindført, lyder det fra kommunerne efter kritik af Forældreintra.

Men afløseren for Forældreintra vil gøre det lettere at skrue op eller ned for informationsstrømmen mellem skole og hjem.

Det siger kontorchef Peter Pannula Toft, Kommunernes Landsforening (KL).

- Vi skal selvfølgelig være digitale i 2019 og bruge de muligheder, vi nu har, siger han.

Det er regeringens stresspanel, der har påpeget, at strømmen af informationer mellem lærere og forældre kan være stressende.

Det fører til anbefalingen om at nedlægge den digitale platform og genindføre kontaktbogen.

Men det kommer ikke til at ske, lyder det fra kommunerne.

- Jeg er forundret over, at stresspanelet kommer med det her forslag. Også fordi de ikke har fået præsenteret tankerne bag vores nye system, Aula, siger kontorchefen, der nu vil invitere stresspanelet på en kop kaffe.

Det er ikke alle forældre, der ser Forældreintra som en "støjmaskine", mener han.

- Jeg kender forældre, der er glade for Forældreintra, og jeg kender også nogle, der ville være glade for at få mindre information. Det er der mange forskellige holdninger til, siger Peter Pannula Toft.

Løsningen er ifølge kontorchefen indførelsen af Forældreintras afløser, Aula.

Det er ifølge kontorchefen et mere enkelt system, hvor man lettere kan skrue op og ned for informationsstrømmen.

- Aula er et toptunet, helt moderne system, som er mere enkelt.

- Man skal ude i kommuner, på skoler og i børnehaver have en snak om, hvordan man bruger det klogt, siger Peter Pannula Toft.

Det vil være sådan, at skoleforvaltning, skoler og forældrebestyrelser skal fastlægge niveauet for information på den enkelte skole.

- Hvad er det for informationer, man skal dele med hele forældrekredsen, og hvilke informationer behøver man ikke dele med alle.

- Det er nogle overordnede principper, som skoleledelsen skal fastlægge sammen med forældre og skolebestyrelser, siger Peter Pannula Toft.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener heller ikke, at løsningen er at genindføre kontaktbogen.

- Vi kommunikerer digitalt i de fleste sammenhænge i dag - det gælder også på skoleområdet. Derfor mener jeg ikke, at vi løser problemet ved at genindføre kontaktbogen og fjerne den digitale infrastruktur mellem skole og forældre, siger hun i en skriftlig kommentar.

Hun medgiver dog, at Forældreintra kan være et "irritationsmoment".

Ministeren forventer, at man lokalt på skolerne vil tage en debat om, hvordan vi undgår "digital støj og meddelelsesforurening", når det nye system, Aula, indføres.

Aula ventes indført på skolerne efter sommerferien. Senere er det også planen, at børnehaver og vuggestuer skal kobles på systemet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce