Annonce
Debat

Kommuner accepterer ulovlig beboelse for kolonister

Synspunkt: By- og Kulturudvalget behandler i morgen (19. januar) forslag til lokalplaner for syv kolonihaveforeninger i Odense.

Den kendte københavneradvokat Knud Foldschack skriver i et høringssvar på vegne af H/F Lilletoften bl.a.: ... størstedelen af foreningens medlemmer benytter deres kolonihavehus til helårsbeboelse.

Det må siges at være en tilståelse ved højlys dag; ifølge kolonihaveloven har det altid været forbudt at bo i en kolonihave hele året. Det er en del af definitionen på en kolonihave, at bebyggelsen i området ikke må anvendes til helårsbeboelse (§2 i kolonihaveloven).

Annonce

Advokat Foldschack mener, at Odense Kommune har været bekendt med denne ulovlige helårsbeboelse uden at udstede påbud om ophør af dette. Det er dog mere sandsynligt, at kolonihavernes bestyrelser har været bekendt med den ulovlige beboelse uden at gribe ind. Dermed overtræder haveforeninger ikke alene kolonihavelovens bestemmelser, men også lejekontrakten med Odense Kommune:

- Odense Havelodselskab/haveforeningerne garanterer over for kommunen, at haveforeningens medlemmer har fast bopæl, som de kan flytte til den 1. november. Odense Havelodselskab påtager sig straks at udsætte ethvert medlem, såfremt vedkommende ikke efterlever denne regel (§7.11)

Kommunen har været bekendt med, at knap 1000 kolonister har folkeregisteradresse i kolonihaven.

Det har haveforeningerne imidlertid ingen jordisk chance for at kunne garantere, når kommunen accepterer, at man kan have folkeregisteradresse i en kolonihave. På den måde må man give advokat Foldschack ret; Odense Kommune har været bekendt med, at knap 1000 kolonister (svarende til ca. 1/3 af alle i kommunen) har folkeregisteradresse i kolonihaven. Det har kommunen ikke alene accepteret, kommunen reklamerer aktivt for muligheden. Fx står der i dagsordenpunktet på onsdag:

- Man kan have sin folkeregisteradresse i en kolonihaveforening.

Denne slatne holdning efterlader haveforeningernes bestyrelser i en umulig situation. Og når kommuner bevidst lukker øjnene for sammenhængen mellem folkeregisteradresse og helårsbeboelse i kolonihaver, så undergraver kommunen hele formålet med lokalplanen:

- at sikre, at Odense Kommunes kolonihaveforeninger fortsat anvendes til kolonihaver i fremtiden, og at kolonihaveforeningerne fortsat indgår som en del af byens grøn-blå struktur og som en væsentlig del af byens rekreative ressource.

Nu må kommunen vælge: Kolonihaverne skal enten være billige haver uden helårsbeboelse og folkeregisteradresse eller udvikle sig mod sommerhuslignende områder fritaget for ejendomsbeskatning og lignende.

Det er ulovligt at bedrive erhvervsvirksomhed i en kolonihave. Det håndhæves ved at forbyde CVR-register i en kolonihave. På tilsvarende måde kunne man begrænse omfanget af ulovlig helårsbeboelse ved at forbyde folkeregisteradresse i en kolonihave.

Disse to simple regler forhindrer selvfølgelig ikke, at nogen reelt har erhverv og/eller bor i en kolonihave. Men de vil gøre det muligt for de frivillige i kolonihavernes bestyrelser at overholde kolonihaveloven og kontrakten med kommunen. Resten må være en sag for politi, skat og de sociale myndigheder.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce