Annonce
Debat

Kommunens nemmeste vej til klimaneutralitet: En intern CO2-afgift

Kommunens egen Task Force anbefaler, at kommunen burde gå forrest og vise vejen til klimaneutralitet. En intern CO2-afgift er den nemmeste måde for kommunen at reducere udledninger i samtlige sektorer effektivt.

Byrådet har besluttet, at Odense skal være klimaneutral senest i 2030 - allerede i september skal klimahandlingsplanen vedtages. Det vil kræve mange kreative løsninger at komme ned mod netto-nul, en intern CO2-afgift er et oplagt virkemiddel, som kommunen burde implementere.

Sådan fungerer en CO2-afgift: Man sætter en pris på drivhusgasudslip, så de produkter, der har et højt klimaaftryk, bliver dyrere. Den største styrke ved sådan en afgift er, at det omfatter samtlige sektorer: Alt, som koster penge, skal nu gøres klimarigtigt. Talrige eksperter og økonomer, inklusive Klimarådet, anbefaler en CO2-afgift som den mest effektive måde at nå klimamålene i 2030.

Annonce

Kommunen kan ikke beskatte odenseanerne, men råder selv over millioner. Kommunen burde internt forpligte sig på, at kommunens egne indkøb pålægges en intern CO2-afgift, alt efter hvor højt klimaaftryk det har.


Kommunen burde internt forpligte sig på, at kommunens egne indkøb pålægges en intern CO2-afgift, alt efter hvor højt klimaaftryk det har.


Afgiften betyder ikke, at kommunen skal betale til nogen, det er blot et internt værktøj for effektivt at kunne prioritere den mest klimarigtige løsning for alle kommunens udgifter.

I en kantine vil en sådan afgift udmønte sig i, at man køber mindre oksekød og mejerismør, da det i det interne regnskab vil fremstå som dyrere end f.eks. plantebaserede alternativer. Det samme vil gælde overalt: El-biler bliver billigere end fossile, træværk udkonkurrerer beton, osv. Afgiften skal være progressivt stigende, så den til sidst opnår Klimarådets anbefaling om 1.500 kroner pr. ton CO2 frem mod 2030. Jo hurtigere den bliver implementeret, desto nemmere bliver overgangen til grønne alternativer, og jo bedre er det for klimaet.

En bred, progressiv, intern CO2-afgift er det bedste virkemiddel, som kommunen kan bruge til at reducere sine udledninger.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Nordfyn

Den er god nok: Nyt lyskryds var allerede prioriteret før dødsulykken

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Fyn

Nu vender de sidste tilbage på arbejdspladsen: Ansatte har savnet kollegaerne men ikke vækkeuret

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Kerteminde For abonnenter

- Det er livsfarligt at køre ud af min indkørsel: Skilt og skov i vejen for Niels

Annonce