Annonce
Odense

Kommunens advokat i Landsretten: Advarslen til Erik Schmidt handler slet ikke om ytringsfrihed

Lærerne er ikke i tvivl om, hvad sagen mod Odense Kommune handler om. Kommunen er imidlertid ikke enig. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Blev der råbt? Var hans opførsel for grov? Eller brugte han bare sin ret til at ytre sig på et personalemøde på Agedrup Skole i Odense? Landsrettens behandling af sagen om en tjenstlig advarsel til lærer Erik Schmidt satte en tyk streg under uenighederne mellem Odense Kommune og Erik Schmidt. Også om selve sagens kerne.

Der er gået langt over fire år siden det møde på Agedrup Skole i Odense.

Siden den diskussion mellem ledelsen og lærerne om især forberedelsestiden tog så drastisk en drejning, at den endte i en tjenstlig advarsel for at være for negativ til Erik Schmidt, der havde været lærer på skolen i 34 år.

Tirsdag var sagen nået Østre Landsret i København, hvor dommere nu har en måned til at veje de mange ord for og imod kravet fra Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt om, at Odense Kommune skal trække advarslen tilbage. At den er givet uden god grund.

- Jeg går fortrøstningsfuld herfra. Jeg er optimistisk anlagt, og jeg tror på det, sagde hovedpersonen selv efter timerne i retssalen oppe under taget, hvor kontante retsbetjente måtte stoppe tilstrømningen af tilhørere og minde om, at de skilte, som store lærerflokke havde båret på fortovet foran landsretten, ikke skulle med ind i salen.

Det var der da umiddelbart heller ingen forsøg på, men flere af de medlyttende lærere lod med mere eller mindre stille hovedrysten alligevel forstå, at de langtfra var enige i den kommunale udlægning af sagen.

Det skal du vide om Erik Schmidt-sagen

1. I begyndelsen af maj 2014 er der personalemøde på Agedrup Skole med den nytiltrådte skoleleder Mohammed Bibi. Det går op for lærerne, at ledelsen arbejder med individuel fordeling af forberedelstiden, og det gør Erik Schmidt vred.2. Hans opførsel og udbrud på mødet resulterer i en tjenstlig samtale 15. maj, og 2. juni får han en tjenstlig advarsel. I den står blandt andet, at han er "meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i", og at "han er med til at piske en negativ stemning op i personalegruppen".

3. Med hjælp fra Danmarks Lærerforening forsøger Erik Schmidt at få rejst en såkaldt tjenstlig undersøgelse for at få en dommer til at vurdere, om advarslen er velbegrundet. Det afviser Odense Kommune, fordi Erik Schmidt har sagt sit job op. Byretten beslutter imidlertid, at sagen kan behandles som en civil retssag, og da Odense Kommune anker den afgørelse, giver også Østre Landsret Erik Schmidt lov til at få prøvet sin sag ved retten.

4. I november sidste år taber Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt sagen mod Odense Kommune i byretten. På mødet i maj 2014 havde Erik Schmidt opført sig uanstændigt, konkluderer retten. Den dom anker han og lærerforeningen til landsretten, som behandlede sagen tirsdag. Der falder dom 29. november.

5. Erik Schmidt, der i dag er 66 år, siger selv sit job op i perioden mellem den tjenstlige samtale og advarslen, og i dag arbejder han blandt andet som redaktør på Odense Lærerforenings blad og driver Forlaget Fjordager, der udgiver bøger om uddannelse, pædagogik og dannelse.

Erik Schmidt blev mødt af masser af kram og opbakning på fortovet foran Østre Landsret, inden ankesagen tirsdag gik i gang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ekstremt og uacceptabelt

Mens et par hundrede lærere i minutterne før retssagen understregede med deres skilte, at "Vi forsvarer ytringsfriheden" - og lærerformand Anders Bondo Christensen adskillige gange har fremhævet samme pointe - så argumenterede Odense Kommunes advokat Søren Skjerbek i retten for, at sagen slet ikke handler om ytringsfrihed.

- Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening søger at gøre sagen til noget, den ikke er. Ikke mindst i medierne.

- Ytringsfriheden for offentligt ansatte er, hvad de siger som privatpersoner, hvad de skriver i læserbreve. Men på arbejdspladsen og til det pågældende møde på Agedrup Skole er det en helt anden ting, for der handler det om samarbejdsmæssige relationer, og der skal man selvfølgelig stille krav til sprogbruget og have en ordentlig omgangstone.

Og sådan en stod Erik Schmidt ikke for, påpegede Søren Skjerbek:

- På mødet er han unødvendig grov og personlig i sin kritik af ledelsen. Det er uacceptabelt og klart over grænsen for en fornuftig tone, og i den situation er Odense Kommune berettiget til at give en tjenstlig advarsel, der er den mildeste sanktion, en kommune kan anvende over for en tjenestemand.

Ifølge Odense Kommune og Agedrup Skoles leder Mohammed Bibi blev Erik Schmidt på mødet i 2014 så vred og oprørt over diskussionen om fordelingen af forberedelsestid, at han slog i bordet, skubbede sin stol bagud, rejste sig op, pegede og blandt andet råbte højt og i affekt, at ledelsen var lukket, og at nu måtte det vanvid fandeme stoppe.

- Det var så ekstremt og så personligt, at han skulle have en advarsel, forklarede Mohammed Bibi.

Annonce

Gik efter bolden

Erik Schmidt er helt uenig.

Han har flere gange - og gjorde det igen i landsretten tirsdag - medgivet, at han lod sig rive med.

- Det er rigtigt, jeg talte højt og med hævet stemme. Men jeg råbte ikke og var ikke personlig. For mig handler det om retten til dialog om sager, der vedrører vores konkrete arbejdsforhold, forklarede han.

- Folkeskolen er en speciel arbejdsplads på den måde, at der står i formålsparagraffen, at hverdagen skal være præget af demokrati, åndsfrihed og ligeværd, tilføjede Erik Schmidt.

Og blandt andet derfor mener han ikke, han har gjort noget forkert. Og derfor vil han have advarslen trukket tilbage.

Hans advokat Steen Hellmann opsummerede:

- Erik gik efter bolden - ikke manden. Det var ikke et personangreb, og kritikken kom på et møde, ledelsen selv havde stillet til rådighed for sådanne drøftelser. Advarslen var ikke nødvendig, proportionaliteten var ikke i orden, og Erik Schmidts udbrud kunne have været håndteret med en uformel samtale.

Det var byretten i Odense imidlertid ikke enig i. Advarslen var rimelig, fordi Erik Schmidt forbrød sig mod "pligten til dekorum" - altså pligten til at opføre sig anstændigt - konkluderede de i en dom i november sidste år.

Nu har landsretsdommerne knap en måned til at vurdere, om de er enige, inden der 29. november falder ny dom.

Den ventetid tager Erik Schmidt med ro:

- Det er jo ingenting i forhold til de fire år, sagen nu har været i gang.

Mohammed Bibi har ikke ønsket at lade sig interviewe.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Kultur

Festivalarrangør har næsten ikke sovet i en uge: - Jeg græd af glæde til den første lydprøve

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Middelfart

Beskidt opgang blev for meget for Hanne: Plaget af snavs, skrald og mågelort i flere måneder

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce