Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kommunen vil ikke skride ind: Forbudsskilte ved sommerhusområde er ulovlige

Skiltet har stået i årevis, men kommunen har ikke givet tilladelse til det. Foto: Torsten Cilleborg
Adgang forbudt står der på skilte ved Ny Holstensprøve. Men grundejerforening må ikke hindre folk i at bruge vejen, hvis de f.eks. gerne vil en tur til stranden.
Annonce

Faaborg: Skilte ved den private fællesvej til sommerhusområdet Ny Holstensprøve signalerer tydeligt, at gæster ikke er velkomne.

"Privat vej. Adgang forbudt. Kun adgang for Grundejerforeningens Ny Holstensprøves beboere," hedder det i teksten på de skilte, der møder folk ved indkørslen fra Svendborgvej ved udkanten af Faaborg Øst.


Vi jager ikke nogen væk, men hvis folk parkerer på vores grønne områder eller bruger badebroerne, siger vi stille og roligt og på en pæn måde til dem, at det er privat område.

Lars Filstrup, formand for Grundejerforeningen Ny Holstensprøve.


De uvenlige skilte har givetvis fået folk til at holde sig fra en ellers fin badestrand og et kendt lystfiskerområde i årevis, men det er der nu ingen grund til, for skiltene er slet ikke lovlige, og i virkeligheden vil grundejerforeningen gerne have gæster, bare de overholder de få regler, der gælder i området.

Man kan køre ind til Ny Holstensprøve fra Svendborgvej. Foto: Torsten Cilleborg

Faaborg-Midtfyn Kommune har da heller ingen umiddelbare planer om at forlange skiltene fjernet.

I hvert fald ikke før nu, hvor kommunalpolitiker Lars Tribler (V), Faaborg, vil gå ind i sagen.

Annonce

Kommunen bestemmer

Forbudskiltene har stået ved indkørslen i årevis, og formaster man sig alligevel ned gennem sommerhusområdet ad den private grusvej, bliver man også mødt af skilte, der fortæller, at max-hastigheden er 20 km/t, og at parkering er forbudt på de grønne områder.

Skilte forbyder parkering ved grønne områder. Foto: Torsten Cilleborg

Men skiltningen er ikke lovlig. Privatvejsloven siger, at "grundejerne må ikke foretage ændringer ved en privat fællesvejs indretning eller anlæg, afspærre vejen eller etablere eller ændre foranstaltninger med henblik på regulering af færdslen uden kommunalbestyrelsens og politiets godkendelse. Politiets godkendelse indhentes af kommunalbestyrelsen".

På avisens foranledning er afdelingsleder ved Natur og Trafik i Faaborg-Midtfyn Kommune Ole Tyrsted Jørgensen dykket ned i sagen, og han oplyser, at han ikke i kommunens arkiv kan finde dokumenter, hvor kommunen har givet tilladelse til opsætning af skilte, hvor man forbyder adgang.

Grundejerforeningen har ganske vist i 2007 selv henvendt sig til politiet om at få begrænset adgangen til området, og det havde politiet ikke indvendinger mod. Men kommunen var altså ikke inde over, som den ellers skal være som vejmyndighed.

Kommunen kunne i princippet godt give grundejerforeningen medhold i at begrænse f.eks. bilkørsel, men ifølge Tyrsted Jørgensen, så kan man ikke forbyde offentligheden at gå og cykle på vejen.

Der kræves i øvrigt en særlig type skilte, hvis man vil vise adgangsbegrænsninger på en privat fællesvej. Skiltene adskiller sig fra dem, som vejmyndighederne ellers bruger.

Annonce

Må gerne komme

Men i virkeligheden er der ikke tale om noget særligt stort problem, mener formand for områdets cirka 55 grundejere i Ny Holstensprøve, Lars Filstrup:

- Vi ønsker ikke at forhindre folks adgang til strand og vand. Der er i forvejen en del, der bruger naturen, og folk er velkomne til at gå tur, bade eller fiske ved stranden. Det eneste, vi ønsker, er, at vi i grundejerforeningen kan have vores badebroer og grønne områder for os selv, og at folk færdes roligt rundt i området.

Der er omkring 55 sommerhuse ved Ny Holstensprøve. Foto: Google Maps.

- Men når folk læser, der står "Adgang forbudt" og "Kun adgang for beboere", holder de sig så ikke væk?

- Ikke alle, og det er heller ikke nogen stor sag for os. Vi jager ikke nogen væk, men hvis folk parkerer på vores grønne områder eller bruger badebroerne, siger vi stille og roligt og på en pæn måde til dem, at det er privat område.

- Hvorfor vil I ikke have, at andre bruger badebroerne eller det grønne område?

- Det er grundejerforeningens fællesejendom. Der er os der bekoster vedligeholdelsen, og vi er ikke interesseret i at få vores ejendom overrendt. Det er vel lidt, som du har det med din private græsplæne.

Det siger loven

Uddrag af § 57 i privatvejsloven:

§ 57. Grundejerne må ikke foretage ændringer ved en privat fællesvejs indretning eller anlæg, afspærre vejen eller etablere eller ændre foranstaltninger med henblik på regulering af færdslen, jf. færdselslovens §§ 92, 92a og 100, uden kommunalbestyrelsens og politiets godkendelse. Politiets godkendelse indhentes af kommunalbestyrelsen.

- Men I har jo ikke ret til at sætte adgang forbudt-skilte op eller at forbyde folk at parkere i vejsiden?

- Jeg har faktisk ikke forholdt mig til det skiltespørgsmål, før du bringer det op. Det er ikke noget, jeg nogensinde har fået henvendelser på, men hvis vores skilte ikke følger reglerne, må vi selvfølgelig se på det. Jeg kan godt se en pointe i, at vi kan være tydeligere i kommunikationen om at folk gerne må komme her, men at vi ikke vil have biler holdende på fællesområderne. Det gælder også vores egne medlemmer, siger Lars Filstrup.

Annonce

Tribler tager sagen op

Han behøver ikke have travlt med at redigere skiltetekster, for ifølge Ole Tyrsted Jørgensen, afdelingsleder ved Natur og Trafik, er det ikke en sag, kommunen går ind i af egen drift:

- Typisk går vi kun ind og vurderer på den slag sager, hvis vi får borgerhenvendelser på det, siger han.

Byrådsmedlem Lars Tribler går nu ind i sagen om skiltene ved Ny Holstensprøve. Arkivfoto.

Kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Lars Tribler (V), ser dog lidt anderledes på det.

- Folk kan jo ikke bare sættes færdselsforbudsskilte op, fordi de synes, det er irriterende, at der komme gæster til en strand, hvor der er adgang for offentligheden. Det svarer til selvtægt, og det går jeg ikke ind for. Jeg må indrømme, at jeg ikke har lagt mærke til de skilte, før avisens henvendelse, men nu vil jeg selvsagt tage ud og se på dem. I første omgang vil jeg nok bede om en faglig vurdering af sagen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce