Annonce
Nordfyn

Kommunen sælger grund: Private vil bygge curlinghal i Søndersø

Med den nye hal i Søndersø får Odense Curling Club en bane, hvor isen bliver af den højeste internationale kvalitet og en bane, der er forbeholdt curlingspillerne. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Nordfyns Curling Arena bliver den eneste curlinghal på Fyn. Den skal bygges i Søndersø tæt på hallen og gymnasiet og vil efter planen være klar til brug, når sæsonen begynder i september 2021.
Annonce

Søndersø: Curling på skemaet for nordfynske skoleelever. Curling som aktivitet på firmaudflugten. Internationale curlinghold, der kommer til Søndersø for at deltage i stævner.

Det kan blive en realitet fra efteråret 2021, når Nordfyns Curling Arena efter planen er klar til brug på en cirka 7000 kvadratmeter stor grund ved Ullerupvænget i Søndersø.

Nordfyns Kommune har solgt grunden, der ligger mellem den kommunale tandlægeklinik og Nordmarksskolen, til to curling-entusiaster Joel Ostrowski, København og Lasse Damm fra Odense, og deres plan er at bygge Fyns første curlinghal i Søndersø, formentlig med byggestart til efteråret 2020 og ibrugtagning til curlingsæsonens start i september året efter.

Oprindeligt var det planen at bygge en curlinghal på en privat grund i det vestlige Odense, men det spændte en lokalplan ben for.

I stedet henvendte idemændene sig for et halvt års tid siden til Nordfyns Kommune, der ikke var sen til at gribe ideen og feje den i hus. Idemændene blev præsenteret for grunden, der ligger meget tæt på Søndersø Hallen og Nordfyns Gymnasium og i lokalplanen er udlagt til den slags formål.

Curling

I curling skal spillerne glide en sten ned af et gulv (eller bane) af is, ned imod et et scoringsfelt repræsenteret som fire koncentriske cirkler.

De to hold, bestående af fire medlemmer på hvert hold, skiftes til at glide sten ned af gulvet imod scoringsfeltet, også kaldet huset.

Når en spiller sender en sten af sted, gives stenen en rotation med eller mod uret. Denne rotation gør, at stenen ikke bevæger sig i en lige linje, men derimod i en buet linje.

Mens stenen bevæger sig op ad banen, kan man vælge at feje foran stenen. Dette gør dels, at stenen curler mindre og derfor ikke har så buet en bane, dels at stenen bevæger sig længere op ad banen.

Ved vinter-OL i 1998 vandt det kvindelige danske curlinghold sølv med Helena Blach Lavrsen som skipper.

Kilde: Wikipedia

Annonce

En sport for gentlemen

- Da vi blev præsenteret for placeringsmuligheden i Søndersø, krævede det ikke lang betænkningstid. Med Søndersø Hallen som nabo kunne vi godt se, at der var helt åbenlyse synergieffekter. Vi vil kunne have glæde af hinandens faciliteter, blandt andet en café, som Søndersø Hallen er i gang med at opføre og et fitnessrum, siger Joel Ostrowski i en pressemeddelelse.

- De andre curlinghaller i Danmark ligger i Københavnsområdet og i Esbjerg, så vi kommer til at ligge lige i midten både i forhold til nye spillere og til firmaarrangementer og lignende, uddyber Joel Ostrowski over for Fyens Stiftstidende og Fyens.dk.

Både Joel Ostrowski og Lasse Damm har siden barndommen slidt godt på diverse curlingbaner i ind- og udland, og nu vil de gerne give noget af deres glæde ved sporten videre til nye generationer - og i øvrigt også til ældre og handicappede, der kan have stor fornøjelse af at spille curling.

- Curling er en gentleman-sport. Ærlighed og fairness er en grundliggende del af sporten, og det var noget af det, der tiltalte mig som barn i modsætning til fodbold, hvor det var ok at hive modstanderen i trøjen. Sådan er det ikke i curling, forklarer Joel Ostrowski.

- Desuden kommer man som curlingspiller meget ud at rejse, og det er en god ballast for unge mennesker, som jeg gerne vil give andre, når jeg har muligheden.

Annonce

Curlingformand glæder sig

Curling er en så lille sport i Danmark, at der ikke er hold nok til en turnering. Derfor kommer der som regel hold fra udlandet til stævner, og Joel Ostrowski regner med, at der i Nordfyns Curling Arena vil blive holdt en årlig turnering med formentlig 32 hold a fire spillere. Hertil kommer så blandt andet forældre til unge spillere.

- Det lyder som et bekosteligt projekt. Hvordan finansierer I det?

- Det bliver en forening, der vil tage nogle lån. Og hvis man ikke kan låne dem i banken, så har jeg nogle penge, jeg kan låne ud til projektet på markedsvilkår. Det skal nok lykkes, lover Joel Ostrowski.

Fyns eneste curlingklub, Odense Curling Club, er klar til at rykke til Søndersø, når den nye curlinghal er bygget. I dag deler klubben med omkring 30 medlemmer Odense Isstadion med Odense Ishockey Klub og Odense Skøjteklub, og det betyder, at curlingspillerne kun kan få træningstider tirsdag og torsdag aften.

- Vi er glade for at få faciliteter, der er egnet til curling, siger formand for Odense Curling Club Mikkel Juul Larsen.

- Det vil komme til at give os en vækst og mulighed for at få et elitehold, fordi vi kan tilbyde ordentlige faciliteter. Og vi kan fange folk tidligere, fordi vi kan tilbyde curling i skoletiden og juniortræning, der ikke ligger for sent, siger formanden.

Stenen kan hjælpes på vej mod målet, ved at spillerne fejer foran den. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Annonce