Annonce
Indland

Kommunen: Kemikalierne er forsvarligt låst inde

Fire medarbejdere fra Odense Kommune plus Boie Skov Frederiksen ankom til stedet kort før klokken 13.Foto: Michael Bager

De 31 ton tilbageværende kemikalier på Nordbirkvej 4 i Seden bliver lige nu opbevaret forsvarligt i kemikalierummet. Sådan lyder konklusionen efter tirsdagens tilsyn, der ikke kom nærmere en forklaring af, hvad der er sket med de 39 ton, som tilsyneladende er forsvundet sporløst.

31 ton kemikalier har i perioder stået udendørs og i nærheden af åben ild, men lige nu er der ingen grund til bekymring for de mange naboer til det tidligere Printline i Seden.

Sådan lyder konklusionen i hvert fald fra afdelingschef for Erhverv og Bæredygtighed, Boie Skov Frederiksen, efter at han tirsdag eftermiddag tog på tilsyn på ejendommen sammen med fire medarbejdere.

Her kunne medarbejderne konstatere, at de mange ton kemikalier lige nu bliver opbevaret i kemikalierummet, der er særligt indrettet, så et eventuelt udslip ikke risikerer at få sundhedsmæssige konsekvenser for naboerne.

- Vi kan konstatere, at der ikke er nogen kemikalier, der befinder sig på steder, hvor de kan være en risiko for miljøet. Der er taget hånd om de udfordringer, der har været omkring, at kemikalierne har stået udenfor. De står nu indenfor, som de skal, i et rum, der er aflåst og indrettet til det, sagde Boie Skov Frederiksen, da han kom ud efter omkring én time på stedet.

Annonce

Stadig ingen dokumentation

Som Fyens Stiftstidende har afsløret, mangler der at blive gjort rede for bortskaffelsen af 39 ton kemikalier, som tilsyneladende er forsvundet sporløst siden foråret 2017.

Den del blev dog slet ikke berørt under tirsdagens tilsyn.

- Fokus i dag har ikke været på at få en forklaring på den manko, der er i regnskabet for kemikalierne, sagde Boie Skov Frederiksen, der dog pegede på, at kommunen er i dialog med Seden Ejendomsinvest, som ejer bygningen - og dermed har ansvar for kemikalierne.

- Det er selvfølgelig meget alvorligt, hvis vi ikke får dokumentation for, hvor kemikalierne er blevet af. Men det tror jeg helt sikkert nok, at vi skal i samarbejde med Seden Ejendomsinvest. Jeg må jo stole på, at de har et oprigtigt ønske om at finde den dokumentation, så derfor har jeg også en forventning om, at de finder den frem inden for en overskuelig fremtid, lød det fra Boie Skov Frederiksen, der ikke ville sætte nogen deadline på, hvornår dokumentationen skal være sendt til kommunen.

Seden Ejendomsinvest var ved tilsynet repræsenteret ved advokat Ali Khan fra Maare Advokater. Han havde dog stadig ingen kommentarer til den manglende dokumentation.

- Vi har et tæt samarbejde med kommunen og er ved at undersøge det, sagde han kortfattet.

Hvorfor lægger i ikke dokumentationen frem, hvis I har den?

- Det har jeg sådan set ingen kommentar til. Du kan blive ved med at spørge mig om det samme. Du får ikke et svar, lød svaret fra Ali Khan.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce