Annonce
Odense

Kommunen i kontakt med kulturen: Det blev pludselig muligt at danse sin idé

Jeppe Sand har lavet scenekunst i Odense i ti år. Mens mange af han kolleger og netværket forsvandt til andre store byer, blev han hængende i Odense. En af grundende var, at han mærkede opbakningen fra Kulturkontakten, fortæller han. Foto: Klaus Knakkergaard
I begyndelsen af 2016 søsatte Odense Kommune "Kulturkontakten", der skulle hjælpe arrangører, eventmagere og andre kulturelle ildsjæle med lettere at få ført deres idéer ud i livet. Den kommunale indsats har været stærkt medvirkende til at kulturen i Odense blomstrer, lyder det fra fra flere arrangører

Odense: Michael Magee havde en god idé. Og så havde han ingen idé.

Den gode idé var at skabe en lokalafdeling af det verdensomspændende koncertfænomen Sofar Sounds, hvor publikum på forhånd hverken kender kunstnere eller stedet for koncerten.

Til gengæld havde han ingen idé om, hvordan han skulle føre sin gode idé ud i livet.

Annonce

- Men så snakkede jeg med Marisa Segala, der netop havde startet "Second To The Left" (koncertarrangører med fokus på alternativ musik, red.), og hun forklarede, at der var det her sted, hvor man kunne gå ned og fortælle om sig idé, og så gav de dig en masse penge, fortæller Michael Magee og griner.

- Det var ikke helt sådan det var, men jeg tog ned på Kulturmaskinen, mødte nogle folk, der gav en kop kaffe, lyttede til min idé, og så hjalp de mig med at få Sofar Sound ført ud i livet. Det var helt afgørende for, at det blev til noget, forklarer ildsjælen.

Michael Magee havde ikke den store indsigt i, hvordan han skulle føre idéen om Sofar Sounds ud i livet. Den indsigt fik han gennem Kulturkontakten, der også senere hjalp ham med Odeology, der præsenterer techno og visuel kunst i Odense. Foto: Klaus Knakkergaard

Historien minder i store og små træk om den, du hører mange andre steder i det odenseanske kulturliv. Især hos arrangører, der er relativt nye i branchen. Fælles er, at de peger på det hold, der sidder klar med en kop kaffe og et åbent øre og ikke mindst forudsætninger for at hjælpe med rådgivning om at navigere i en verden af puljer og støtte. Det har, når man spørger disse arrangører, været en stærkt medvirkende faktor til, at de kunne skabe kultur i Odense.

I øjenhøjde

Holdet er kommunalt, det hedder Kulturkontakten, og kulturkonsulent ved Odense Kommune Kristian Bang har været med helt fra begyndelsen.


Idéen var, at det skulle være lettere at komme i kontakt med os, og vi skulle i øjenhøjde med dem, der skaber kulturen, så vi lettere kunne hjælpe med at realisere de gode idéer

Kristian Bang, kulturkonsulent


- Idéen var, at det skulle være lettere at komme i kontakt med os, og vi skulle i øjenhøjde med dem, der skaber kulturen, så vi lettere kunne hjælpe med at realisere de gode idéer. Det skulle være lettere for dem, der gerne ville skabe kultur, at få hjælp til at gøre det, og der skulle et ansigt på det det kommunale system. Derfor etablerede vi Kulturkontakten i forbindelse med, at man i 2015 lavede en ny kulturpolitik for byen, fortæller Kristian Bang.

Kulturkontakten havde fra begyndelsen fast åbent hver torsdag fra klokken 14-17. Siden den første åbningsdag i maj 2016 har man registreret 490 besøg i Kulturkontakten. De besøg kommer fra 278 forskellige ansøgere og arrangører.

- Det gav også os et billede af, hvad der rørte sig i Odense, og vi fik i langt højere grad fingeren på pulsen, hvilket var enormt inspirerende for vores arbejde. Samtidig kunne vi med tiden se, at de forskellige arrangører begyndte at arbejde sammen på kryds og tværs og i højere grad hjælpe hinanden på vej. Det var en af de effekter, vi havde håbet på at se;  at Odense arbejdede sammen om at gøre kulturlivet stærkt, fortæller Kristian Bang.

Hele tanken var altså, at det skulle være nemt, hurtigt og smidigt at komme fra idé til handling. Det var ikke sådan, at Kulturkontakten kunne give uddele penge til højre og venstre, men den nære rådgivning i øjenhøjde kunne ret hurtig aflæses i antallet af ansøgere. I forhold til 2014 var der i 2019 50 procent flere ansøgere til Kulturpuljen og Musikpuljen.

- Så vi håber da, at vi har været med til at understøtte det vækstlag af kultur, der var og er i Odense. Vi kan ikke tage æren for de arrangementer, der er kommet, for det er arrangørernes gode idéer, men vi lagde en klar strategi om at være mere synlige i forhold til at støtte kulturen i Odense, siger Kristian Bang.

Og meget tyder på, at den strategi blev eksekveret. Teatermanden Jeppe Sand, der i år fejrer ti års jubilæum som skabende kunstner i Odense, er ikke i tvivl.

- Det var da klart medvirkende til, at jeg blev hængende i Odense. Da Kristian og Kulturkontakten kom til blev det pludselig muligt for folk som mig, der på det tidspunkt ikke var vant til at navigere i formularer og formalia, at søge om støtte til at lave kultur. Det groft sagt muligt at gå ned og danse sin idé, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Grundlovsforhør: 40-årig mand fra misbrugsmiljøet varetægtsfængslet efter knivstikkeri på åben gade

Assens

Carelink-direktør beklager, efter Karina stillede sig frem med kritik af teststed: - Jeg er dybt ked af det - vi skal ikke lyve

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce