Annonce
Kultur

Kommunen hænger på gælden

Kulturrådmand Anker Boye venter på, at bestyrelsen for det kriseramte spillested ligger ned

Odense Kommune kommer til at betale Postens gæld på 2,8 millioner kroner, hvis bestyrelsen for den selvejende institution kaster håndklædet i ringen.

Og det er ifølge kulturrådmand Anker Boye den mest sandsynlige udgang på affæren omkring det kriseramte spillested. Men han vil vente med at gribe ind, til bestyrelsen ligger helt ned.

Både bestyrelsesformand Per Borchsenius og daglig leder Niels-Jørgen Simonsen er sygemeldt, men bestyrelsen holdt møde i aftes, og Anker Boye håber alligevel at modtage en redningsplan fra bestyrelsesformanden.

- Men egenkapitalen og underskuddet er gået hver sin vej, konstaterer Anker Boye.

Spillestedet må for andet år i træk opgive at afdrage på sin gæld til Odense Kommune, og merforbruget for 2008 er foreløbigt på 600.000 kroner.

Annonce

Lang tavshed

Fyens Stiftstidende har i gennem længere tid forsøgt at få kulturrådmandens kommentar til det skandaleramte spillested - både kritikken af det musikalske program og den elendige økonomi - men tavsheden hænger ifølge Anker Boye sammen med respekten for, at der sidder en bestyrelse for den selvstændige juridiske enhed, som det regionale spillested er.

- Det er trist, for spillestedet har fået de optimale muligheder endda med en ekstra bevilling, men vi må vente på, at bestyrelsen kommer med en redningsplan eller giver op, siger Anker Boye.

Politikerne i by- og kulturudvalget fik i går en orientering om sagen fra kulturchef Ellen Drost, og det ligger ifølge Anker Boye alle udvalgsmedlemmer på sinde, at Odense fortsat har et spillested som Posten.

To gange i sænk

Kunstrådet, som yder to millioner kroner i årligt tilskud, har godkendt en ny fire-årig aftale, men Odense Kommune mener ikke, at spillestedet er i stand til at leve op til forpligtelserne i en aftale.

Posten blev i 2006 kørt i sænk af den foregående leder Jan Aaskov, der fuskede med regnskaberne for at få tilskud fra staten, bestyrelsesformanden fortsatte, og nu har bestyrelsen og den ny leder Niels-Jørgen Simonsen kørt økonomien i sænk.

- Men hvad ser du af løsninger for Posten?

- Min anbefaling er, at vi som kommune i en kortere eller længere periode går ind og samler op. Vi har et budget på fire millioner kroner at gøre godt med og finder ud af, hvilken leder der skal være der. Vi skal fortsat have et regionalt spillested, siger Anker Boye.

Han har bedt sine jurister om at se på sagen. Desuden er kulturchef Ellen Drost i gang med at afsøge området. Men Odense Kommune kan ifølge Anker Boye ikke gøre noget, før bestyrelsen har valgt at give op.

- Vores folk kan ikke gå ind, så længe, at bestyrelsen for Posten sidder med ansvaret, siger Anker Boye.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce