Annonce
Odense

Kommune må betale: Grundejere får 6,5 millioner i erstatning

Grundejere i Bækkelunds Have og Sukkeræble i det nordvestlige Odense har følt sig både snydt og dårligt behandlet af Odense Kommune, efter kommunen undlod at fortælle om planerne om ny ringvej tæt ved byggegrundene. Nu har de indgået forlig om millionerstatning. Arkivfoto: Yilmaz Polat

21 grundejere kan dele kommunal millionerstatning, fordi Odense Kommune ikke fortalte om planerne om ny ringvej ved byggegrunde i det nordvestlige Odense.

Annonce

En regning på 6,5 millioner kroner.

Det bliver prisen for, at Odense Kommune tilsidesatte den såkaldte loyale oplysningspligt og undlod at fortælle køberne af en række byggegrunde om ringvejsplaner.

Grundene i Bækkelunds Have og Sukkeræble Have i det nordvestlige Odense blev i 2009-2011 solgt som "en ny udstykning for de kræsne" og for dem, "der sætter pris på smuk natur og landlige omgivelser". Men ingen steder nævnte kommunen, at vejen Ring 3 Vest var planlagt nær naturgrundene.

Det skulle kommunen imidlertid have fortalt, fastslog Retten i Odense i februar i år. Og gav dermed Foreningen Ring 3 Sagen i hvert fald delvist medhold. På vegne af 31 beboere i Bækkelunds Have og Sukkeræble Have havde foreningen lagt sag an mod kommunen, og 21 af beboerne blev tildelt erstatning.

Størrelsen på den erstatning er nu fundet i et forlig. Og er altså endt på 6,5 millioner kroner, der skal fordeles mellem de 21 familier med adresse tættest på den zone, hvor ringvejen tænkes anlagt.

- Et forlig gør altid ondt på begge parter, og det gør det her også, konstaterer Anders Helmer Rasmussen, der er formand for Foreningen Ring 3 Sagen og selv en af de grundejere, der får del i erstatningsmillionerne.

- Vi har ikke fået det, som vi gerne ville, og det har kommunen heller ikke, understreger han.

I har også mulighed for at få erstatningens størrelse afgjort i en retssag - hvorfor ikke gøre det, hvis I er utilfredse?

- Nu tog det fem år, sidst vi var i retten, så det er simpelthen en afvejning af den arbejdsindsats, det kræver. Vi vil gerne have sat et punktum, siger Anders Helmer Rasmussen.

Kort fortalt om Ring 3

Der er endnu ingen konkrete tidsplaner for byggeriet af Ring 3 Vest.Men byrådet har vedtaget en såkaldt interessezone i det vestlige Odense fra motorvejen i syd til Bogensevej i nord, og i fremtiden skal en ringvej her tage dele af trafikken fra andre ellers overbelastede veje - for eksempel Rismarksvej.

Interessezonen er cirka syv kilometer lang og 100-270 meter bred og løber altså tæt forbi byggegrundene i Bækkelunds Have og Sukkeræble Have.

I februar afgjorde Retten i Odense, at kommunen skulle have oplyst køberne af grundene om vejplanerne. I dommen lød det blandt andet:

- Den første byggegrund blev solgt i december 2009. Her var planerne for en ny vestlig Ring 3 så konkrete, at det burde have stået kommunen klart, at oplysning om planerne for vejanlægget måtte antages at være af væsentlig betydning for de købere, salgsmateriale henvendte sig til.

Annonce

Endelig en afklaring

Det samme ønsker Odense Kommune og direktør i By- og Kulturforvaltningen Anne Velling.

Kommunen har under retssagen afvist at have gjort noget forkert, og Anne Velling fremhæver en udtalelse fra kammeradvokaten, der i 2012 konkluderede, at grundejerne ikke havde opfyldt deres egen undersøgelsespligt. Både borger og kommune har således en pligt til henholdsvis at søge og give oplysninger i den slags sager.

Alligevel har Odense Kommune ikke anket dommen fra Retten i Odense og afleverer nu 6,5 millioner kroner i erstatning.

- Der er altid en risiko forbundet med en retssag, der er udgifter til advokater, og erstatningen kunne være endt både højere og lavere. Det har været del af vores afvejning, forklarer Anne Velling.

- Men nu har vi indgået et forlig, og jeg er glad for, der er kommet en afklaring. Det er altid beklageligt, når borgere lægger sag an mod kommunen, siger hun.

Annonce

Ingen lignende sager

Ifølge Anne Velling bliver millionerne taget fra budgettet på jordforsyningsområdet, der blandt andet har at gøre med køb og salg af jord.

- Det er mest naturligt, mener hun.

Hvad konsekvenserne bliver - om der for eksempel bliver byggemodnet færre grunde - ved direktøren endnu ikke.

- Det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Men selvfølgelig vil det kunne mærkes, påpeger Anne Velling og tilføjer, at jordforsyningsområdets budget varierer og har en årlig omsætning på mellem 80 og 160 millioner kroner.

Kommunen har begået en dyr fejl. Hvad har I lært af sagen?

- Allerede for godt syv år siden, hvor konflikten opstod, udvidede vi mængden af oplysninger ved grundsalg, forklarer Anne Velling.

- Og vi har heldigvis heller ikke haft lignende sager siden.

De første grunde i Bækkelunds Have og Sukkeræble Have blev solgt i slutningen af 2009. De er mellem 800 og 1500 kvadratmeter store og blev sat til salg for mellem 550.0000 og 1,2 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce