Annonce
Sydfyn

Kommune køber gryde til en kvart million kroner: Den gamle blev for dyr i reparationer

Den gamle kipgryde skal skiftes ud med en ny til 276.530 kr. Foto: Andrea Bisgaard
I Det Gode Madhus på Ryttervej er de ved at være trætte af en gammel kipgryde. Gryden går hele tiden i stykker, og alene i år har den kostet 16.000 kroner i reparationer. Nu køber det kommunale storkøkken en ny gryde til en kvart million kroner.

Svendborg: Det plejer ikke at vælte et husholdningsbudget at købe en ny gryde, men når det drejer sig om en 400 liters kipgryde til en værdi af 276.530 kroner, er det pludselig en helt anden sag.

Det Gode Madhus på Ryttervej laver hver dag mad til 1300 borgere i kommunen, men køkkenets Rolls Royce-gryde - en basse med plads til 400 liter - er ved at stå af. Og det er forståeligt nok, siger Helle Hejn, cheføkonoma i Det Gode Madhus, for gryden har nu 23 år på bagen.

- Vi bruger den næsten dagligt, så den er ved at være slidt op. På det seneste har vi haft flere problemer med den, og den har kostet os mange penge i reparationer. Den er blevet svejset flere gange i bunden, og vi har også måttet udskifte varmelegemerne på den. Nu er den automatiske omrører også begyndt at drille, så nu synes vi, at den skal skiftes ud. Det er lidt som med en gammel bil. På et tidspunkt kan det ikke længere betale sig at reparere på den, siger hun.

Annonce
Helle Hejn, cheføkonoma i Det Gode Madhus, ved den 23 år gamle kipgryde, som sidst i april bliver skiftet ud med en ny. Foto: Andrea Bisgaard

Madhuset har alene i år brugt 16.000 kroner på reparationer af den gamle gryde, og i 2019 og 2020 stod gryden i cirka 20.000 kroner om året i reparationer.

En ny gryde koster imidlertid 276.530 kroner, og det har Det Gode Madhus af gode grunde ikke råd til at betale. Derfor har madhuset søgt Økonomiudvalget om en leasingaftale, hvor gryden bliver betalt af på syv år.

Borgmester Bo Hansen (S) fortæller, at Økonomiudvalget har nikket ja til aftalen, men tilføjer, at han aldrig har hørt så megen diskussion om en leasingaftale før.

- Selvfølgelig skal de have en ny gryde, men vi var enige om, at den gryde var vi nødt til at se, for den er godt nok dyr, siger han.

Nu har madhuset fået grønt lys til at købe en ny gryde, og den 27. april bliver den gamle skiftet ud med en ny.

- Vi glæder os, for så kan vi begynde at arbejde normalt igen. Vi har flere gange måttet tænke kreativt og bruge flere små gryder, fordi vi ikke kunne bruge den gamle, siger Helle Hejn.

Den gamle kipgryde bliver den 27. april skiftet ud med en ny. Foto: Andrea Bisgaard

Den store kipgryde bliver blandt andet brugt til at koge fond i, og madhuset laver også gule ærter, brunkål, saucer og bøf stroganoff i den. Det kommunale storekøkken laver hver måned 28.000 hovedretter og 15.000 biretter, supper og desserter.

Annonce
Annonce
Annonce