Annonce
Nordfyn

Kommunalt budget: Der skal findes 36 millioner kroner

Den såkaldte klippekortordning, hvor ældre kan få ekstra hjælp, bliver bevaret. Arkivfoto
Ud af et samlet kommunalt budget på 1,9 milliarder kroner er det nu op til kommunalbestyrelsen at finde besparelser for 36 millioner kroner for at få næste års budget til at hænge sammen.

Nordfyn: Selv om økonomien i lighed med andre kommuner også er presset i Nordfyns Kommune, er der ikke optræk til revolutionerende spareforslag, når budgettet for år 2020 skal lægges.

Anderledes kan konklusionen næppe være efter torsdagens byrådsmøde, hvor budgettet for første gang kom til behandling. Nogle af de mest udskældte forslag i administrationens omstillingskatalog blev der straks taget bort. Ikke bare af Venstre, der har absolut flertal, men over en bred kam.

Således må man forstå, at fjernelse af personale på seniorhusene ikke længere er aktuelt. Ligeledes gjorde Mogens Christensen, gruppeformand i Venstre, det klart, at partiet ikke går ind for skære ned på SSP-indsatsen med mindre bemanding. Den såkaldte klippekortordning, som giver ældre mulighed for ekstra hjælp, blev også fredet.

Annonce

Skarp prioritering

Det er 10. gang, at Morten Andersen (V) som borgmester forstår budgetforhandlingerne, og dette års øvelse "hører til i den lettere ende", vurderer han.

- Vi har altid været gode til at tage det lange lys på, når vi lægger budget på Nordfyn. Jeg bilder mig ind, at det er nok årsagen til, at vi ikke har været ude i de større pludselige økonomiske opbremsninger. Men det er ingen hemmelighed, at vores økonomi på sigt er mere presset end længe set. Tendensen begyndte i 2018, og de to første budgetopfølgninger i år har vist, at der har været store budgetoverskridelser. Det gælder på sygedagpengeområdet, på uddannelseshjælp til unge, på foranstaltninger til børn og unge, til voksne handicappede og til flere hjemmehjælpstimer. Den udvikling ser ud til at fortsætte, og det skal vi tage højde for ved at omstille os og lave skarpe prioriteringer, siger Morten Andersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce