Annonce
Odense

Kommunale samarbejdsproblemer står i vejen for hjælp til udsatte: - Det ser grelt ud

- Jeg har en klar forventning om, at forvaltningerne nu tager en intern tænkepause og finder ud af at gøre det lidt bedre. Det er der simpelthen brug for, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S), efter en ekstern analyse har fastslået, at samarbejdet mellem flere forvaltninger halter voldsomt. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Der er både brug for flere penge og for et langt bedre samarbejde på tværs af de kommunale forvaltninger for at sikre den bedst mulige hjælp til blandt andet psykisk sårbare og sindslidende, erkender borgmester Peter Rahbæk Juel (S) efter ekstern analyse af det specialiserede socialområde.
Annonce

Det kniber gevaldigt med tilliden og med samarbejdet mellem forvaltningerne, og det går ud over hjælpen til udsatte og sårbare børn og unge.

Sådan lyder en af konklusionerne i den eksterne analyse af det såkaldt specialiserede socialområde - det er blandt andet anbringelser og hjælpen til psykisk sårbare og sindslidende - som onsdag blev præsenteret for byrådet.

- Jeg synes, det ser grelt ud på skrift. Det skal jeg være ærlig og sige som borgmester, konstaterer Peter Rahbæk Juel (S).

Efter stigende udgifter og budgetoverskridelser på op mod 120 millioner kroner i år har politikerne bedt om hjælp udefra, men nogen lavthængende frugter har ikke været nemme at få øje på for konsulentbureauet Rambøll, der har leveret analysen.

Det fremgår for eksempel, at Odense Kommune får brug for mellem 43 og 73 millioner kroner ekstra, hvis byens børn og unge skal gives social hjælp i samme grad som landsgennemsnittet, mens udgifterne på voksenområdet vil stige med 50 millioner.

- Min erkendelse af udfordringen er, at flere borgere har brug for hjælp, end vi har budget til, og det kræver, vi tilfører flere penge, siger Rahbæk Juel.

Sagen kort

  • Med markante budgetoverskridelser i tre af Odense Kommunes fem forvaltninger - og med udsigten til voldsomme besparelser på for eksempel rengøringen hos ældre og værestederne til sindslidende - valgte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i april at skride ind og trække diskussionen af det såkaldt specialiserede socialområde ud af de enkelte fagudvalg og ind i Økonomiudvalget.
  • Efterfølgende har politikerne fundet et engangsbeløb til at dække det meste af hullet i år, mens den eksterne analyse, der onsdag er blevet præsenteret, skal hjælpe med at finde en varig løsning.
  • Det er ikke kun i Odense, at udgifterne stiger til blandt andet anbragte børn, til børn og voksne med psykiske problemer og til senhjerneskadede. Presset på det specialiserede socialområde rammer hele landet, men stigningen i udgifterne er væsentlig større i Odense. Alligevel bruger Odense Kommune fortsat færre penge på området end de andre storby-kommuner i Danmark.

Annonce

For langt mellem siloerne

Rambøll har to overordende anbefalinger til især Børn- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen: Bliv enige om, hvordan det kommunale ungeperspektiv skal tage sig ud - altså, hvordan vægtningen af trivsel, udvikling, uddannelse og beskæftigelse skal være i kommunens hjælp, så de unge ikke oplever store, forvirrende forskelle. Og styrk så ledelsen på tværs af forvaltningerne, så mistilliden og de faglige forskelle om ikke forsvinder, så i hvert fald minimeres.

- Jeg har en klar forventning om, at forvaltningerne nu tager en intern tænkepause og finder ud af at gøre det lidt bedre. Det er der simpelthen brug for, understreger borgmesteren:

- Med vores styreform kan der godt være lidt langt mellem siloerne, og det tyder det på, at der er blevet her - også på det faglige niveau. Men de borgere, vi skal hjælpe, kan ikke bruge til noget, at der for eksempel er to forskellige faglige standarder i én kommune.

Foreløbig har politikerne fundet 100 millioner kroner som et engangsbeløb til at dække størstedelen af budgethullet i år. Og så bliver det i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger, at der - med analysens resultater i hånden - skal findes en mere varig løsning på både budgetter og organisering af området, der i årevis har betydet pengemangel på især børn- og ungeområdet, og som har kostet besparelser i både daginstitutioner og på skoler.

Rambøll-analysen har kostet knap 900.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce