Annonce
Odense

Kommunale kroner holder liv i museumsplaner i Odense

Fyns Militærhistoriske Museum med formand Lars Neumann i spidsen, overtog i 2018 den sidste rest af Odense Kaserne med portbygninger og stabshovedkvarter. Foreningen skal selv stå for vedligeholdelse og renovering bygninger, der var nedslidt efter mange år som regionshovedkvarter for Totalforsvarsregionen. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Fyns Militærhistoriske Museum er hårdt ramt af corona-krisen og er endnu ikke genåbnet. Nu får museet et årligt driftstilskud de næste tre år, der giver museumsplanerne ny luft.
Annonce

50.000 kroner. Så stor eller lille er forskellen mellem liv eller død for Fyns Militærhistoriske Museum, der skulle have været genåbnet i april på det gamle kaserneområde på Søndre Boulevard. Med en kommunal håndsrækning i form af et tilskud på 50.000 kroner de kommende tre år, får museumsplanerne nu nyt liv i en ellers svær tid.

- Vi er utrolig glade for at politikerne i Odense nu har valgt at tildele os et tilskud. Det giver os ro til at fortsætte med vores planer for at genåbne museet, siger formanden for foreningen bag militærmuseet, Lars Neumann.

Museet skulle have været åbnet med en særudstilling om besættelsen den 9. april. Lavet i samarbejde med folk fra SDU. Men på grund af corona-nedlukningen er de planer indtil videre skubbet ind i sommeren. Oveni valgte Forsvaret at trække et tilskud på 40.000 kroner årligt, og uden udsigt til indtægter så det sort ud. Ifølge embedsmændene i By og Kulturforvaltningen så sort, at museet kunne komme i fare for at lukke, fordi der ikke ville være penge til faste udgifter herunder blandt andet tyverisikring af de mange udstillede genstande. Museet anslog selv, at man kiggede ind i et minus på 55.000 kroner.

- Sådan nogen som os er dybt afhængige af de indtægter, vi får ind på entré. Og får vi ikke dem, kan det blive svært at skaffe penge til vedligeholdelse og driften af huset, fortæller Lars Neumann, der sammen med en kerne af frivillige kræfter har brugt mere end et år på at gøre den gamle hovedbygning for staben klar til museumsgæster.

Annonce

På Finansloven i '19

En bevilling på to millioner på finansloven i 2019 gjorde det muligt at få renoveret den nederste etage i hovedbygningen og få det nedpakkede museum tilbage i lyset. På et møde den 12. maj i By og Kulturudvalget var et stort flertal enige om at tildele et tilskud til museet de næste tre år. Stik imod forvaltningens anbefaling, der gik på at afvise ansøgningen.

- Vi yder tilskuddet, fordi de er en del af vores fælles kulturarv, og fordi de hele tiden har gjort et stort arbejde for at højne deres standard i forhold til formidling. De har brug for en bund med noget sikkerhed, og når nu de tilmed fik to millioner på finansloven til at bygge en del af bygningen om, så skulle det da være pokkers, hvis vi i Odense ikke kunne bruge 50.000 kroner om året på at hjælpe dem. Man driver ikke meget museum for det beløb, men det betyder en stor forskel for dem, siger rådmand Jane Jegind (V).

Kun Enhedslistens medlem af udvalget stemte imod.

I mange år var museet en fast del af undervisingen for mange odenseanske skoleklasser, når de eksempelvis skulle blive klogere på besættelsestiden, og Jane Jegind glæder sig over, at den mulighed nu stadig er der.

- De gør meget for formidle historie til byens skoler, og det ligger der i aftalen, at de skal fortsætte med, siger hun.

Annonce

Støtte kan få fonde på banen

For museet betyder det kommunale tilskud også mere end bare et regnskab, der begynder at balancere.

- Hvis vi skal fortsætte vores planer om at renovere hele bygningen og lave museum på alle etager, så skal der bruges mange penge. Og når vi skal ansøge fonde betyder det meget, at kommunen på den her måde også blåstempler det, vi går og laver, siger Lars Neumann.

Lige nu har mange fonde også droslet ned for behandlingen af ansøgninger, men museet har flere ude til blandt andet en elevator, der skal gøre det muligt at få gæster i hele huset.

Det er ikke første gang, Fyns Militærhistoriske Museum optræder på de kommunale budgetter. Da museet i en periode lå i Dannebrogsgade, fik man et årligt huslejetilskud på 100.000 kroner. Det bortfaldt, da museet med udgangen af 2017 blev opsagt fra lejemålet og reelt blev pakket ned og lagt i depot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce