Annonce
Sydfyn

Kommunalbestyrelsen dropper beslutning i denne omgang: Udskyder sag om solcellepark til 2021

Beslutningen om en eventuel solcellepark i Thorup på Ærø blev onsdag 18. november udskudt af kommunalbestyrelsen. Sagen skal i stedet behandles senest inden udgangen af første kvartal af 2021. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Kommunalbestyrelsen i Ærø Kommune skulle onsdag aften beslutte, hvorvidt der skal opstilles 43 hektar solceller i Thorup, men allerede inden mødet gik ordentligt i gang, var der flertal for at få udskudt sagen til næste år.

Thorup: Kommunalbestyrelsen nåede ikke ret langt i onsdagens møde, før politikerne under første punkt "godkendelse af dagsordenen" besluttede at udsætte sagen om en solcellepark i Thorup.

- Jeg synes, vi skal udsætte beslutningen om en solcellepark. Man forventer ny lov (for vedvarende energi, red.) - lov nummer 67 - allerede i december. Den lov, mener jeg, giver Ærø helt andre muligheder indenfor grøn omstilling, indledte Jens Weiss (løsgænger).

Mads Boeberg Hansen (K) stemte i:

Annonce

- Vi er enige med Jens. Sagen skal udsættes til gavn for fremkomsten af nye oplysninger og med eventuel mulighed for lokal forankring.

Sagen kort

Siden sommeren 2018 har det været på tale at etablere en eller flere nye solcelleparker på Ærø. Tre områder var i starten i spil ved henholdsvis Tranderup, Vindeballe og Thorup ved Lille Rise.

Siden er to områder faldet, så det kun er Thorup, der er i spil.

I juni 2019 stemte 14 af kommunalbestyrelsens medlemmer for at gå videre med arbejdet, der blandt andet indebærer en ny lokalplan.

Den 17. juni 2020 vedtog en næsten enigt kommunalbestyrelse at sende et kommuneplantillæg og en ny lokalplan i høring. Kun Jens Weiss (Ærø i Centrum) stemte imod.

Der har været en høringsfase på 12 uger, hvor der er kommet 11 høringssvar og to underskriftindsamlinger. 11. august var der borgermøde, hvor cirka 50 borgere deltog.

Det er det private firma Better Energy, som står bag den eventuelt kommende solcellepark. Firmaet vil opføre en solcellepark, der må fylde maksimalt knap 40 hektarer, og som skal ligge i et område, hvor der er grundvand.

En sag, der haster

Sagen har ellers været to år undervejs og onsdag aften skulle der altså træffes beslutning om lokalplan og kommuneplantillæg til eventuel opstilling af solceller - et projekt som energiselskabet Better Energy står bag.

Og beslutningen ville Peter Hansted (S) gerne have taget onsdag aften.

- Jeg synes, vi har brugt meget tid på lokalplanen, og jeg synes, det haster med den grønne omstilling. Vi har et mål om at være CO2-Neutrale i 2025 og fossilfrie i 2030. Der kan vi så udlede, at der i kommunalbestyrelsen ikke er vilje til at overholde egne mål, pointerede Peter Hansted.

- Men jeg føler tiden løber fra os, vi har travlt, så jeg synes ikke, vi skal udsætte punktet.


Vi ser intet behov for hastværk, fordi det er en vidtgribende indgriben. Vi skal have et mere oplyst grundlag at træffe beslutning på.

Inga Blom, Ærø Plus


Ærø Plus' Inga Blom valgte også at stemme for en udsættelse af punktet med begrundelsen:

- Det er ikke, fordi vi ikke bakker op om den grønne omstilling. Det gør vi. Men vi deler ikke Peters (Hansted, red.) synspunkt om, at vi har travlt. Vi ser intet behov for hastværk, fordi det er en vidtgribende indgriben. Vi skal have et mere oplyst grundlag at træffe beslutning på, mente Inga Blom.

Ni imod seks ønskede altså at udsætte sagen om solceller i Thorup, og sagen kommer derfor først til behandling i kommunalbestyrelsen igen inden senest udgangen af første kvartal af 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce