Annonce
Fyn

Kommunal chef vil hanke op i idrætsforeninger: Skattekroner bliver spildt på tomme haller

Hallerne i Odense Idrætspark er fuldt bookede, men mange af de bookede tider bliver ikke brugt, og de bonede gulve står i stedet tomme. Foto: Michael Bager
Hallerne i Odense Idrætspark er et populært træningssted for store odenseanske idrætsforeninger. Hallerne er næsten fuldt bookede hele tiden, men ifølge en ny undersøgelse bliver hver fjerde bookede tid slet ikke brugt. I stedet står hallen bare tom.
Annonce

Odense: Flere idrætshaller på Fyn står tomme over halvdelen af tiden fra 16-22 i hverdage.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Idrættens Analyse Institut og SDU, der har undersøgt brugen af haller i blandt andet Odense, Middelfart og Faaborg-Midtfyn Kommune. I Odense bliver hallerne i gennemsnit benyttet 68 procent af tiden på hverdage mellem 16 og 22, selvom de i gennemsnit er booket 89 procent af tiden. Det betyder, at hver fjerde hal-tid, der bliver booket, ikke bliver brugt.

- Jeg synes, det er en rigtig spændende undersøgelse, som på landsplan viser det samme billede hele vejen rundt - at der bliver booket væsentligt mere, end der bliver brugt. Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på det, for der er meget snak om, at vi ikke har haller nok, og at vi skal bygge nogle flere. Men det kunne være, vi skulle starte med at kigge på, hvordan vi udnytter de haller, vi har, siger Chef for Odense Idrætspark, Rune Bille, der kan nikke genkendende til problemet.

Tre haller i Odense Idrætspark er med i undersøgelsen. To af hallerne er booket 100 procent af tiden og den sidste er booket 82 procent af tiden. Virkeligheden er imidlertid, at hallerne bliver benyttet henholdsvis 88 procent, 61 procent og 49 procent af tiden.

- Jeg oplever det lige præcis, som tallene ser ud. Og for vores vedkommende er det endda et væsentligt større problem i weekender, helligdage og ferier end i hverdagen, siger Rune Bille.

- Det betyder faktisk rigtig meget for os, at hallen ikke står tom. Jeg har personale til at sørge for at låse op og gøre rent. Hvis jeg for eksempel har en håndholdkamp med harpiks på gulvet, og der skal være en badmintonkamp bagefter, så har jeg folk, der lige præcis på et bestemt tidspunkt skal ind og lave et stykke arbejde, så hallen er klar til de næste. Hvis de næste så ikke kommer alligevel, er det arbejde spildt.

- Det er vigtigt, at vi har så mange inde som overhovedet muligt. Jeg har jo samme drift på faciliteten, uanset om den er tom halvdelen af tiden, eller om den er fuldstændig booket. Det er jo skattekroner, der ryger, så jo flere brugere, jo bedre.

Den store opvisningshal i Odense Idrætspark bliver kun brugt 61 procent af tiden mellem 16 og 22, selvom den, ifølge bookingsystemet, er fuldt booket. Foto: Michael Bager
Annonce

Foreninger overbooker

Odense Idrætspark er ejet af Odense Kommune, og bliver blandt andet brugt af store idrætsforeninger som Odense Håndbold og Odense Gymnastikforening. Fordi det er et kommunalt anlæg, betaler foreningerne kun sølle 23 kroner i timen for at leje en hal.

- Det er jo nærmest gratis for dem, konstaterer chef for idrætsparken, Rune Bille.

Idrætsparken har et online bookingsystem, hvor foreningerne kan lave en "sæsonbooking" og for eksempel leje hallen mandag, onsdag og fredag fra 16-18 i hele sæsonen.

- Så er det meningen, at de skal gå ind i systemet og af-booke de datoer, de ikke skal bruge den. Men det, der typisk sker, er, at de ikke afbooker, fortæller Rune Bille.

-Jeg tror, de er bange for, at andre bruger tiderne. Det kan være, de booker den hver fredag fra 20-22, selvom de reelt godt ved, at de kun skal bruge den to ud af tre gange. Men de booker den alligevel hver gang, for det kunne jo være, de skulle bruge den. Og hvis de ikke booker den, er der måske andre, der booker den, og så har de slet ikke muligheden for at bruge hallen, forklarer han.

Annonce

Magtfulde foreninger

At foreningerne booker hal-tid, de ikke bruger, og ikke melder fra, betyder imidlertid, at hallerne ofte står tomme, selvom foreninger står i kø for at få tid i hallen.

- Det er ikke godt nok. Det bliver vi simpelthen nødt til at kigge på.

Han peger på, at der blandt andet er brug for at ændre lidt på kulturen omkring foreningerne, der har meget stor magt i idrætshallerne.

- Der er en meget stærk foreningskultur i Danmark, og der er mange haller, hvor de, der sidder i bestyrelsen, er formænd for badmintonklubben eller håndboldklubben. Og det vigtigste for dem er at sikre, at grundlaget for træningen i deres egen idrætsforening er så godt som overhovedet muligt. Derfor kræver det, at der er nogle centerchefer og halinspektører, der tør sætte sig lidt op mod dem og sige: Vi skal have det her til at fungere på den bedst mulige måde for alle sammen, ikke kun for to eller tre idrætsforeninger.

Den store træningshal er den, der oftest står tom fra 16-22 i hverdagene. I 51 procent af tiden står den tom. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce