Annonce
Odense

Kommunal chef: Genoptræning er en balancegang

Dorthe Krogh Rokkedal, forløbschef i Ældre - og Handicapforvaltningen Odense.
På et tidspunkt kan det være gavnligt at arbejde med, hvordan man lever med sit handicap i stedet for intensiv genoptræning, siger forløbschef i Odense Kommune, Dorthe Krogh Rokkedal.

Odense: Ældre- og Handicapforvaltningen ønsker ikke at kommentere enkeltsager. Hverken Tina Petersens eller Lars Bjørnstrøms, som begge efter en hjerneskade har oplevet at gøre store fremskridt i private genoptræningsforløb, og som begge peger på, at de kommunale genoptræningstilbud er uambitiøse på borgernes vegne.

Forløbschef i Ældre- og Handicapforvaltningen Dorthe Krogh Rokkedal understreger, at der altid bliver taget individuelle hensyn, når kommunen tilrettelægger genoptræningsforløb for borgere med en erhvervet hjerneskade. Rent fagligt inddeles borgernes forløb i faser fra hospitalsophold til intensive genoptræningsforløb og til faser, hvor det mere handler om at blive klar til at leve livet med et eventuelt handicap. Overgangene mellem faserne er dog ikke helt faste, siger Dorthe Krogh Dokkedal:

- Det kan være en balancegang at finde ud af, hvornår der er behov for hvad. Der er forskning, der viser, at det på et tidspunkt kan være bedre at arbejde med, hvordan man lever med et handicap i stedet for at tro, at man kan komme helt tilbage til sit gamle jeg. Men det kan være enormt provokerende at tale om, og det skal gøres nænsomt og kærligt. Og vi skal jo heller ikke tage håbet fra folk.

Annonce


Der er forskning, der viser, at det på et tidspunkt kan være bedre at arbejde med, hvordan man lever med et handicap i stedet for at tro, at man kan komme helt tilbage til sit gamle jeg.

Dorthe Krogh Rokkedal, forløbschef i Odense Kommune


Baseret på erfaring mener hun, at den mest intensive genoptræning skal foregå de første år, efter man har fået en hjerneskade:

- Generelt er det min erfaring, at kurven for, hvad man kan opnå med intensiv træning, flader meget ud efter et - maksimalt to - år. Det er klart, at man kan opleve små ryk, og der kan også komme nye metoder, men det er de første år efter en hjerneskade, man rykker mest.

Lever op til retningslinjer

Helt generelt lever Odense Kommune op til de retningslinjer, der er udstukket fra Sundhedsstyrelsen, når det handler om genoptræning for senhjerneskadede, siger Dorthe Krogh Rokkedal.

Formand for Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen har tidligere i Fyens Stiftstidende kritiseret, at kommunerne ikke har nogen kvalitetsstandarter, de skal leve op til, og at de selv kan definere, hvad specialiseret genoptræning vil sige.

Men det er ikke helt rigtigt, siger Dorthe Krogh Rokkedal:

- Sundhedsstyrelsen har retningslinjer på området og for eksempel anbefalinger til, hvilke faggrupper der kan være til stede ved et specialiseret tilbud. Morten Lorenzen kan have ret i, at det måske kan være svært for alle kommuner at leve op til de retningslinjer, men i Odense Kommune følger vi både retningslinjer og anbefalinger nøje.

Odense Kommune har i kraft af sin størrelse mulighed for at have et specialiseret genoptræningstilbud, og derfor køber flere omegnskommuner også genoptræningsforløb til deres borgere i Odense Kommune.

- Og i de tilfælde er det kommunerne, der køber rehabilitering hos os, der er ansvarlige for, at regningslinjerne bliver fulgt, påpeger forløbschefen og siger dermed, at det ikke kun er Odense Kommune selv, der vurderer, at genoptræningen lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Efter Fyens Stiftstidende i forrige uge bragte historien om Tina Petersen, der selv betaler for sin genoptræning og i løbet af et par måneder i et privat træningstilbud er kommet ud af kørestolen, bad flere politikere Ældre- og Handicapforvaltningen om en redegørelse for hendes sag.

Den fik politikerne ved et udvalgsmøde tirsdag. Den mundtlige orientering har ikke givet anledning til yderligere, oplyser ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Kerteminde

Måle-fremstød på Champs Elysee: Røgeriet Hindsholm skal repræsentere Danmark i Paris

Annonce