Annonce
Odense

Kommer de første stjerner til Fyn i dag? Her er alt, hvad du bør vide om Michelin

Hvert år uddeles der Michelin-stjerner til de bedste restauranter i Norden. Det er årets højdepunkt for mange restauratører, men vi har endnu til gode at få stjerner på Fyn. Foto: Tobias Schwarz
  • De prestigefyldte Michelin-stjerner til Nordens bedste restauranter bliver uddelt mandag aften i Aarhus.
  • Her er alt, hvad du skal vide om dækfabrikantens verdensomspændende madguide, der endnu har til gode at drysse stjerner ud over Fyn.

Danmark har i dag 26 Michelin-restauranter med i alt 30 stjerner. Selvom Michelin har tradition for primært at besøge hovedstæder og storbyer, har vi også fået stjerner i byer som Vejle, Henne, Præstø og Hørve.

I dag, mandag den 18. februar, bliver der for 36. gang uddelt Michelin-stjerner i Danmark. For første gang nogensinde sker det uden for en hovedstad - nemlig i Aarhus. Uddelingen starter klokken 18.45, og man kan følge uddelingen live på Fyens.dk.

Annonce

Ingen fynske stjerner - endnu

Danmark har i forvejen mange stjernerestauranter i forhold til dets størrelse, men både madanmeldere og -eksperter peger på Fyn som et af de steder, der bør være i Michelins søgelys. Vi ved med sikkerhed, at Michelins inspektører har lagt vejen forbi flere fynske restauranter. Hos Restaurant Pasfall, Sortebro Kro og restaurant Vår, der alle ligger i Odense, har inspektørerne ligefrem givet sig til kende.

Tidligere direktør og køkkenchef på Falsled Kro, Per Hallundbæk, er forundret over, at Fyn endnu ingen stjerner har.

- De sidste par sæsoner har vi været ret sikre på, at der kom én. Det er så ikke sket. Michelins veje er lidt uransagelige. De nye, som kom til sidste år, havde en nordisk profil, men det er svært at sige, hvad Michelin helt præcis går efter - udover at man selvfølgelig skal være god til at lave mad, siger han.

Bent Christensen, redaktør for Den Danske Spiseguide, mener, at især Falsled Kro har fortjent en stjerne.

- På Fyn har de, så vidt jeg ved, kun været sidste år. Restauranterne kan godt få en omtale, uden at Michelinguiden har besøgt stedet. Jeg har svært ved at forstille mig, at de har været på Falsled Kro og er kørt derfra uden at give en stjerne, siger han.

Startede som gratis-guide til bilejere

Michelin-guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900, hvor den blev trykt i 35.000 eksemplarer og uddelt gratis. Dengang var der omkring 3000 biler på de franske veje.

De første guider rummede nyttige oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen, hvordan man skiftede dæk og glødelamper. De rejsende fik også tip om, hvor man kunne spise og overnatte. Bagtanken var efter sigende at få bilisterne ud på vejen og slide deres dæk for at sætte gang i dækfabrikantens forretning.

Først i 1920'erne kom de berømte stjerner til. De første danske stjerner blev uddelt i 1983 til Kong Hans og La Cocotte i København.

De famøse stjerner

Man kan få mellem én og tre Michelinstjerner. Én stjerne gives til "en god restaurant i sin kategori". To stjerner gives til "et rigtig godt køkken, der er værd at køre en omvej efter". Tre stjerner gives til "ekstraordinær køkkenkunst, der er værd at rejse efter".

Stjernerne uddeles ikke kun på basis af den mad, der serveres. De uddeles på baggrund af fem kriterier: Kvaliteten på råvarerne, håndværket (smagen og tilberedningen), personligheden (hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk), noget for pengene og kvalitet uanset tidspunkt. Det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).

Siden 1955 har guiden også fremhævet restauranter, der tilbyder "god mad til prisen", noget som i dag kaldes "Bib Gourmand". Disse restauranter skal tilbyde menuer, der ligger under et vist prisniveau, der bestemmes af landets økonomiske standarder. Bib (Bibendum) er firmaets kælenavn for Michelinmanden, firmaets logo i mere end et århundrede.

Veluddannede inspektører

Ofte har Michelin-inspektører en gedigen grunduddannelse på restaurant- eller hotelskoler og flere års erfaringer fra branchen.

Derefter gennemgår de en seks måneder lang intern uddannelse, så inspektørerne har et fælles syn på, hvordan restauranterne skal bedømmes.

Alle inspektører er anonyme for at garantere, at inspektørerne ikke får særlig service, men behandles på samme måde som alle andre gæster. Anonymiteten og uafhængigheden er vigtige faktorer for at garantere Guide Michelins rygte.

Her kan du se alle de nuværende danske Michelin-restauranter.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce