Annonce
Danmark

Kommentator: Trump-afbud ryster kongehuset

Joe Raedle/Ritzau Scanpix
Dronningen er dybt involveret i et statsbesøg, så Trumps afbud er et chok, mener forfatter til dronningebog.

Det er umuligt at finde et fortilfælde.

Sådan siger Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, der har skrevet bogen "De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne" om Donald Trumps afbud til et statsbesøg i Danmark.

- Det er en uhørt situation. Man mangler næsten ord. Der er ingen, der opfører sig sådan på den internationale scene og da slet ikke en amerikansk præsident.

- Dette er en fornærmelse i den tunge vægtklasse. Et statsbesøg er normalt med til at bekræfte et venskab, en relation og en alliance mellem to lande, siger Thomas Larsen.

Den amerikanske præsident har valgt at udskyde sit ellers planlagte statsbesøg til Danmark 2.-3. september, fordi statsminister Mette Frederiksen (S) ikke vil diskutere et muligt salg af Grønland til USA.

- Det er en begivenhed, som dronningen er dybt involveret i. Det vil blive modtaget som et chok i kongehuset, siger Thomas Larsen.

- Jeg tror, at kongehuset og Statsministeriet er klar over, at dette er en speciel herre, som sidder i Det Hvide Hus i disse år.

- Men at han aflyser med denne begrundelse, det tror jeg ikke, at nogen havde forestillet sig. Jeg tror, at folk er lammede, siger Thomas Larsen.

Skulle Trump skifte mening, så vurderer Thomas Larsen, at han igen får en invitation.

- Jeg tror, at man ville tage imod ham, fordi USA er en så afgørende allierede, ligegyldig om præsidenten hedder Donald Trump eller ej.

- Men Trump har givet Danmark og verden en lektion i, at han næsten er barnagtig og excentrisk i sin opførsel.

- Det er umuligt at finde et fortilfælde. Det er en opførsel, som bryder med enhver etikette, og som dybest set er et slag i ansigtet på Danmark, siger Thomas Larsen.

Afbuddet fra Trump kommer bag på kongehuset.

- Det var en overraskelse, siger kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til DR Nyheder.

- Mere har vi ikke at sige om den sag, lyder det i en kortfattet kommentar.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), vurderer ikke, at Trumps opførsel vil ændre synderligt på forholdet mellem Danmark og USA, fordi "Trump er Trump".

Men den tidligere Venstre-formand ryster på hovedet af Trump.

- Det er jo en fornærmelse mod vores dronning. Først maser manden frem og på det nærmeste inviterer sig selv.

- Så reagerer dronningen med en officiel invitation til statsbesøg, og så står han af, siger Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Annonce
Læs Jyllands-Postens interview med Uffe Ellemann-Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce