Annonce
Læserbrev

Kommentar til budgetbesparelserne for ”Kulturmaskinen”

Annonce

Odense er landets tredjestørste by og er i disse år på mange måde en by, der oplever opgangstider: Befolkningstilvækst, heftig byggeaktivitet og fuld kraft på den erklærede målsætning om at omdanne byen midt på Danmarkskortet fra STOR by til STORBY. Det går ikke stille af og ”plejer” er sendt på rekreation. Der er vækst på mange forskellige parametre.

Men udvikling gælder ikke bare om at få mere af det hele – det gælder sandelig også om at få gjort det eksisterende bedre – og i opgangstider bør der være masser af muligheder for dét.

Desværre imponerer Odense ikke rigtigt, når vi kigger på kommunens kultursatsninger. De fælles initiativer fra kommunen med borgernes skattekroner til kultur skal være med til at løfte livet i storbyen og udvikle det fælles med kvalitet, dybde og intensitet. Men de fælles mødesteder – som kulturhusene - hvor den slags kan ske prioriteres ikke voldsomt i Odense. De nyligt vedtagne budgetter for 2020 og overslagsårene med mange sparekrav og effektiviseringer trækker i andre retninger.

I landsforeningen ”Kulturhusene i Danmark” er vi i disse måneder ved at søsætte et stort projekt, der handler om at undersøge og udvikle deltagelsesformer i kulturhusene, og de mange, mange fællesskabsdannende og samfundsstyrkende effekter der er, når folk får lov til at engagere sig, deltage og være kunstnerisk og kulturelt aktive. Et projekt, der er støttet med midler fra Nordea-fonden.

I sidste uge mødtes repræsentanter fra 35 af landets kulturhuse og borgerinvolverende kulturinstitutioner til opstartsseminar for at styrke og udvikle hinandens arbejde som væredygtige og meningsfulde fællesskaber, der skaber engagerede borgere og øger livskvaliteten - Netop dét som kulturhusene er stærke til. Vi mødtes i Odense, nærmere bestemt i Kulturmaskinen. Deltagerne tæller vidt forskellige kulturhuse fra hele landet og store og anerkendte institutioner som det aarhusianske kunstmuseum Aros og det internationalt berømmede teaterkompagni Odinteatret fra Holstebro. Desværre havde Odenses største kulturhus ikke selv de fornødne kræfter til at blive en del af DELTAG-projektet, for arbejdet med skrappe lokale sparekrav og de afledte afskedigelser har taget hele deres fokus. Det er ærgerligt og kortsigtet, og kan ikke undgå at svække noget af alt det levende og tværgående, som virker i Kulturmaskinen: Filmfestivalen OFF, Magasinet, Frølageret, kunstudstillingsbygningen Filosoffen, værkstederne, Rosenbækhuset, de 700 arrangementer og de mere end 175.000 aktive deltagere i de lokale kulturelle fællesskaber. I Odense Kommune har man netop kørt grønthøsteren hen over hele paletten af kulturliv. 28 mio. kr. skal flyttes fra kulturområdet for at dække øgede udgifter på andre velfærdsområder. For Kulturmaskinens vedkommende betyder det fra næste år en besparelse på ca. 2 mio. kroner, næsten 20 % af huset budget i år til indhold og løn, PR, facilitering mv. Det kommer til at kunne mærkes. Mediegrafisk værksted lukker, og flere medarbejdere afskediges. Mindre manpower betyder færre aktiviteter, det siger sig selv. Er det en fornuftig og nødvendig prioritering? Det er et politisk valg. Vi, der har arbejdet i kulturhusene i mange år ved, at de er uundværlige som mødesteder, og at det at mødes om aktiviteter er livgivende både for den enkelte og for lokalsamfundet. De er også en del af velfærden.

Vi, der har vores daglige gang i kulturhusene ved også, at mødesteder, hvor almindelige mennesker kan engagere sig og deltage i og skabe aktiviteter af lyst, sparer samfundet for udgifter til ensomhedsbekæmpelse, kompetencekurser, stresshåndtering, inklusion og meget mere. Simpelthen fordi de kulturelle mødesteder danner base for, at folk kan leve socialt stærke og meningsfulde liv. Let at se, for os der arbejder i husene, sværere at dokumentere. Men politikerne burde komme forbi lidt oftere og opleve det ved selvsyn. Odense har ikke mange af den slags mødesteder, og det er trist, at man ikke prioriterer dem højere. Hvis Odense for alvor vil være stor, må man gå foran og vise vejen ved at tænke langsigtet og helhedsorienteret – og i velfærdens helhedsperspektiv har kulturens mødesteder selvfølgelig deres egen vigtige plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce