Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kommentar: Sundhedstjek til butikslivet

Detailhandlen er i opbrud. Udfordret af internethandel og nådesløs konkurrence mellem detailhandlens giganter.

Sådan er det de fleste steder og også i Ringe, hvor specialbutikkerne kæmper for at holde sig attraktive for kunderne og for at bevare lyset i vinduerne i byens forretningsstrøg.

Fra i dag og den kommende tid sætter vi spotlys på Ringes butiksliv. Vi vil give handelslivet et eftersyn og hjælpe med råd til, hvordan de lokale butikker kan tage livtag med fremtiden.

En by er i høj grad defineret ved livet i centrum. Er der gang i gaden med liv, mennesker og handel eller er det en søvnig samling huse uden leben. Både de handlende selv og kommunens politikere har for længst erkendt, at det ikke er et alternativ at lade stå til. Der skal kæles for bymidten, og både bulldozer og kreative kræfter har på det seneste været i sving for at pynte på helhedsindtrykket.

På bundlinjen er det afgørende selvsagt, om midtfynboerne finder Ringes handelsliv attraktivt. Nu og i fremtiden. Om strøggaderne i Ringe kan konkurrere med netshopping fra hjørnesofaen og Rosengårdscentrets voldsomme tiltrækningskraft. Det handler om priser, vareudbud, åbningstider og service. Men det handler også om kreativitet og vilje til forandring og fornyelse i butikslivet.

På avisen har vi et klart mål med vores hovedeftersyn af handelslivet. Vi vil være med til at udvikle bylivet i Ringe og sikre en mangfoldighed af butikker og servicetilbud, der er så stærke, at de kan stå distancen i den vilde, globale konkurrence.

Derfor har vi brug for hjælp. Fra dig og din nabo. Vi vil nemlig som eksperiment samle et kundekorps, der kan være med til at tænke kreativt, udfordre vanetænkningen i handelslivet og give modspil og stof til eftertanke blandt Ringes butiksdrivende.

Med få klik har vi alle sammen adgang til de globale markedspladser på internettet, så hvad er det egentlig, du og jeg og alle andre midtfynboer forventer af vores helt lokale butikker? Det prøver vi at finde svar på.

Vi starter vores spotlys på Ringes butiksliv med et øjebliksbillede. Hvilke butikker er åbnet, og hvilket er lukket i løbet af i år. Og hvor mange butikslokaler står tomme her på kanten af detailhandlens vigtigste årstid, julehandlen. Det sidste er en træls opgørelse at lave, men også vigtig, fordi den fortæller, hvor attraktivt det er at åbne butik i Ringe.

I morgen og flere gange over den næste uges tid sender vi en journalist om bag disken for at udforske Ringes handelsliv helt fremme, hvor varer og penge skifter hænder, og så går vi på jagt efter meninger, ønsker og gode råd fra både de midtfynske kunder, eksperter, de handlende selv, udlejere af butikslokaler og politikere, inden vi den 3. december inviterer til debatmøde om butikslivets fremtid og muligheder på Ringe Bibliotek.

Jeg håber, du vil tage del i debatten, for et velfungerende butiksliv er med til at skabe oplevelser, arbejdspladser og gøre en by attraktiv og værdifuld.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce