Annonce
Kultur

Kommentar: Kulturen er den største vinder – hvis vi vil

Værterne Amalie Dollerup og Andrea Heick Gadeberg åbnede et brag af et Reumert-show, der havde flere fynske vindere. Nu er øvelsen at udnytte det momentum, Årets Reumert på Fyn giver.  Foto: Klaus Knakkergaard

Når disse linjer skrives, kender jeg endnu ikke navnene på dem, der vinder Årets Reumert - og dermed heller ikke hvor mange statuetter, der i år hentes til Fyn. Men sikkert er det, at Fyn allerede har vundet stort.

Det er første gang, at landets fornemmeste scenekunstpris uddeles uden for hovedstaden, og stol på, at det er en misforståelse, hvis nogen hævder, at det er en tilfældighed, at festen finder sted netop her. Det er et stort, flot udtryk for den kulturelle udvikling, vi spurter i netop nu - og det bør være et benchmark for, hvordan vi selv og andre skal på Fyn.

Årets Reumert på Fyn kan kun lade sig gøre, fordi den lokale scenekunst har niveauet til, at private såvel som kommunale sponsorer og samarbejdspartnere kan se en idé i at gå ind i et sådant projekt. Husk på, at vi alle har dedikeret os for tre år, fordi der er en oprigtig tro på, at vi kan skubbe på den kulturelle udvikling, der er så åbenlys.

Annonce

Pointen er altså det aftryk, Årets Reumert skal efterlade på Fyn – at vi bruger prisen som afsæt for en debat om, hvor vi gerne vil hen med vores scenekun, og hvad vi vil med kulturen generelt. Forstå mig ret, jeg håber, at jeg, når dette udkommer, kan læse andetsteds i dette medie, at Fyn har ryddet bordet, men jeg håber i lige så høj grad, at vi i alle afkroge bruger aftenen til at smide endnu mere kul på kulturen.

Jeg havde forleden fornøjelsen af teaterdirektør Jacob Schjødts selskab til en talk på Odense Teater. Her nåede han blandt andet at afsløre en ambition om dobbelt så mange nomineringer som i år. Det vil sige mindst fire. Alene det at vi har den snak, og at de ambitioner bliver meldt ud, vidner om udvikling. Vi skal ikke altid konkurrere for at slå andre, sådan fungerer kulturen sjældent, nej vi skal konkurrere for at mobilisere motivationen til at blive bedre. Så når Jacob Schjødt taler om flere nomineringer, så hører jeg mest at alt en direktør sige, at han vil hæve et i forvejen tårnhøjt niveau. Den slags smitter.


Vi skal ikke altid konkurrere for at slå andre, sådan fungerer kulturen sjældent, nej vi skal konkurrere for at mobilisere motivationen til at blive bedre. Så når Jacob Schjødt taler om flere nomineringer, så hører jeg mest at alt en direktør sige, at han vil hæve et i forvejen tårnhøjt niveau. Den slags smitter.


Jeg har brugt det meste af denne  Reumert-uge på at tale med aktører i og omkring scenekunsten, og mit klare indtryk er, at der ikke længere kun spirer ”noget” i den fynske muld. Det blomstrer helt vildt - nu ”sker der noget”. Jeg fornemmer en lyst til ikke kun at deltage i kulturen, men også at deltage i debatten omkring den. Det skal vi holde fast i. Kultur skal ville os noget, men vi skal også ville kulturen.

Da jeg overtog det i mine øjne vigtigste hverv som kulturredaktør for jer, kære læsere, lovede jeg, at jeg ville trække kulturlivet tættere på publikum. Årets Reumert er det første store nedslag i vurderingen af det løfte. Læs ikke dette som en ”hvad sagde jeg”, men som en cementering af en fortsat ambition om at trække kulturen tættere på læseren - dette er ikke en engangsforestilling. Jeg skal nok lade være med til at dække mig ind under, at vi har sikret Årets Reumert i yderligere to år på Fyn, nej løftet baserer sig på ambitionen om, at vi også i den daglige dækning skal komme helt tæt på dig.

Jeg mødte til et andet arrangement i ugen et par læsere, der på avisens opfordring var taget til en forestilling, "de nok aldrig selv havde fundet på at tage til". Lykkeligvis for dem, teatret og jeg selv, havde læsernes satsning resulteret i en nyvunden kærlighed til børne- og ungdomsteatret. Det er der, vi skal hen med Årets Reumert. Finde modet til at gøre det, vi ellers ikke kunne finde på. Tage chancer og gribe muligheder med det udgangspunkt, at det ender godt. Kulturen har godt af det - og vi har godt af det.

Mens disse linjer er skrevet, ved jeg, at det igen lykkes Fyn at få ikke bare én men flere statuetter med fra aftenen i Odeon. Et kæmpestort og fortjent tillykke til jer – men også til os. Bruger vi Årets Reumert rigtigt, så vil vores fælles fynske kultur være den største vinder.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Middelfart

Sidste nyt fra døngrapporten: Forsvundet plæneklipper og en knust bagrude

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Annonce