Annonce
Trekantområdet

Koma-ulykke burde være undgået: Ekspert advarer mod  ayahuasca-ceremonier i ukyndige hænder

Jesper Tobias Andreasen er fortaler for, at man lovliggør psykedeliske stoffer i de tilfælde, hvor der er ført videnskabeligt bevis for, at behandlingen virker. Det skal selvfølgelig ske under kontrollerede former, mener lektoren fra Københavns Universitet. Foto: Peter Dahlerup
Når man kobler indtagelse af psydeliske planteudtræk med vandkure risikerer man livstruende ubalancer. Problemet er, at ayahuasca indtages ulovligt uden nogen som helst sundhedsmæssig kontrol, mener forsker.

Vejle: En 68-årig kvindes alvorlige skader efter en udrensnings-behandling på kursuscentret Healingrejser i Kollemorten har udløst debat i det alternative miljø.

På facebookgruppen Ayahuasca Danmark, som har 1700 medlemmer, bakker Jesper Tobias Andreasen op om kvindens datter, som foreslår, at behandling med psykedeliske stoffer kun bør ske under overvågning af uddannede sundhedspersoner.

- Jeg bliver lidt skeptisk, når jeg læser, at man udfører en "udrensning" som forberedelse til en ayahuasca-ceremoni. At ceremonien betragtes som spirituel, giver fint nok mening, da den ikke blot involverer hjernen, men også resten af kroppen. Men med nogle af de rituelle tilføjelser, fjerner man sig, efter min mening, fra den del af behandlingen, der faktisk er belæg for, siger Jesper Tobias Andreasen.

Annonce

Kan bringe folk i livsfare

-  Nogle går så vidt, som til udelukkende at drikke  vand og ikke indtage salt overhovedet i flere dage. Nogle drikker store mængder vand, som så kastes op, i den tro, at det virker udrensende. Det er aldrig sundt at overdrive noget som helst, heller ikke indtag af vand, fordi det kan bringe kroppens natrium og kaliumindhold i en livsfarlig ubalance, siger Jesper Tobias Andreasen.

Jesper Tobias Andreasen er lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet. Han forsker blandt andet i psykedeliske stoffer og deres virkninger, og ifølge ham tegner resultater af flere kliniske studier lovende i forhold til at bruge psykedeliske stoffer til medicinsk behandling under kontrollerede former.

Annonce

Psykedelika har vist lovende resultater i forsøg

- Det er stadig ikke lovligt at anvende, men der er evidens for, at psykedeliske stoffer kan noget, vores konventionelle psykofarmaka ikke kan, nemlig at give mere grundlæggende behandlingsresultater og i nogle tilfælde endda kurere personer for depression, stof-afhængighed eller angst, siger forskeren.

-  Men psykedelisk terapi kræver grundig indsigt i både de psykiske og fysiske reaktioner. Ayahuasca-drikken er lidt speciel, fordi den består af en blanding af det psykedeliske stof DMT, udvundet fra planter, og et stof fra en anden plante, som forlænger DMT's virkning. Dette ekstra stof, en såkaldt MAO-hæmmer, virker ved delvist at forhindre kroppens MAO-enzymer i at nedbryde DMT. Normalt ville DMT i ayahuascha ophøre med at virke efter 10-15 minutter, men sammen med MAO-hæmmeren kan det virke i flere timer,  forklarer Jesper Tobias Andreasen.

Annonce

Ayahuasca er i strid med loven

- Jeg tror da nok, at mange i ayahuasca-miljøer har erfaring og viden om de rette doser. Men det er jo et område, der er totalt uden for myndighedernes kontrol, så man ved i realiteten ikke, hvad man indtager, når man melder sig til sådan en session under ledelse af en shaman, tilføjer Jesper Tobias Andreasen.

Ifølge forskeren bruger man i dag kunstigt fremstillede MAO-hæmmere i behandling af depression, men her er dosis, som ved alle lægemidler, nøje kontrolleret.

Jesper Tobias Andreasen tror ikke, at det nytter at forbyde ayahuasca-behandlingerne, som strengt taget allerede er i strid med loven, efter at højesteret i 2018 stadfæstede et dansk forbud mod DMT.

- Psykedeliske stoffer er bevidsthedsudvidende stoffer, som kun bør bruges terapeutisk under kyndig vejledning. Ud over de mentale og fysiske forberedelser, bør man starte med en lille dosis, hvis man aldrig har prøvet det før.

Psykedeliske stoffer

  •  Et fællestræk ved psykedeliske stoffer er, at de påvirker hjernens serotonin-system, mere specifikt ved at stimulere en bestemt receptor for serotonin kaldet serotonin2A-receptoren.
  • Naturlige psykedeliske stoffer omfatter:
  • Psilocybin, som findes i svampe.
  • Mescalin, som findes i peyote-kaktus.
  • DMT fra forskellige  regnskovs-planter.
  • Udover disse naturlige psykedelika findes der forskellige syntetiske former,  hvoraf LSD er mest kendt.
  • Bredere definitioner af psykedeliske stoffer inkluderer sommetider også MDMA (ecstacy), ketamin og cannabis, men disse virker anderledes end de klassiske psykedelika.

Ifølge Jesper Tobias Andreasen giver psykedeliske stoffer hverken psykisk eller fysisk afhængighed, og han mener derfor ikke, de kan sammenlignes med euforiserende stoffer.

Annonce

Brugerne ser deres liv på en ny måde

- Psykedeliske stoffer betegnes også som hallucinogene stoffer, selvom de ikke giver hallucinationer i den forstand, som man kender fra psykotiske tilstande. Det er mere korrekt at kalde effekten bevidsthedsudvidende. Brugerne beskriver ofte, at den psykedeliske "rejse" eller "trip" har givet dem et nyt perspektiv og en dybere livsforståelse på en måde, så de kan se nye handlemuligheder i ellers fastlåste adfærds- eller tankemønstre.


Det er jo et område, der er totalt uden for myndighedernes kontrol, så man ved i realiteten ikke, hvad man indtager, når man melder sig til sådan en session under ledelse af en shaman.

Jesper Tobias Andreasen


- Det er nok en del af forklaringen på, at det kan have effekt på tilstande som angst, depression og stofafhængighed, der jo alle er præget af en fastlåsthed, tilføjer han.

-  Mange beskriver også, at deres ego trådte i baggrunden eller ligefrem forsvandt - den såkaldte ego-død - og at det blev erstattet af en oplevelse af at være forbundet med andre, med naturen og sanserne. Der kan også være en forvrænget tidsopfattelse, så det føles som om, man er på en mental rejse i dage eller endda hele sit livsforløb, selvom det måske kun har været varet nogle timer.

Annonce

Nærdødsoplevelser forbindes med DMT

-  Hjernen producerer faktisk selv DMT i små mængder. Tankevækkende nok har man påvist, at produktionen stiger, lige før et menneske dør. Så folk, der har haft nærdødsoplevelser, påvirkes af det samme stof, og det kan få dem til at vende tilbage til livet og føle sig mere afklarede og befriet for dødsangst. Så man kan lidt populært sige, at ayahuasca giver folk en nærdødsoplevelse, som mange oplever som utroligt meningsfuld og livsændrende i forhold til de problemer, de måtte stå i, siger Jesper Tobias Andreasen.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce