Annonce
Indland

Kom tæt på de vilde heste

De vilde heste lever på et 110 hektar stort areal med skov og vand ved Gulstavvej i Bagenkop på Langeland.

Hvordan får man øje på flokken med over 60 vilde heste, når hestene færdes på et areal, der er på størrelse med 220 fodboldbaner? Skovløberen, som har ansvaret for de vilde heste på Sydlangeland, giver svaret.

Året rundt kan alle bevæge sig ind på arealet, hvor de vilde heste på Sydlangeland lever.

Men arealet er stort. Størrelsen er 110 hektarer. Det svarer til 220 fodboldbaner.

Skovløber John Theilgaard har et godt råd.

- Jeg plejer at sige til folk, at hvis de ikke kan se hestene fra vejen, når man kommer kørende ad Gulstavvej, er det en god ide at bruge p-pladsen ved Gulstav Mose, tage en folder med et kort og herfra gå op til Ørnehøj, som er en rimelig høj hatbakke.

Derfra kan man se størstedelen af arealet, hvor hestene færdes.

- Og kan man ikke se hestene fra Ørnehøj, må man lede. Men i de fleste tilfælde kan man få øje på hestene fra højen, siger han og kigger mod havet.

Halvvejs ses flokken, der på det seneste er udvidet med flere føl.

Hunde er ikke velkomne. Men alle andre kan bevæge sig rundt i hestefolden, der er som 220 fodboldbaner. Skovløber John Theilgaard giver god råd til, hvordan man finder hestene.

Hold afstand

John Theilgaard fortæller, at man ikke skal være bange for hestene.

- Men hold afstand, og det vil sige 50 meter. Det giver også den bedste oplevelse. Oplevelsen er at se flokken. Hestene er ikke farlige, men som mennesker beskytter de deres afkom. Hunde må man ikke tage med ind på området, for hestene er flokdyr, der opfatter fire-benede som farlige.

John Theilgaard er ansat af Naturstyrelsen, og i det daglige får han hjælp af opsynsmand Erling Rasmussen, der er ansat af kommunen.

- Hestene lever udelukkende af, hvad de kan finde. Vi har naturligvis mulighed for at give dem tilskudsfoder i hårde vinterperioder.

Hvert år kommer cirka 20 føl til verden hos de vilde heste, og nogle heste sælges for at holde flokken på sin nuværende størrelse.

Hestene er af exmoor-racen, som anses for truet. De minder om fortidens vilde heste og har et stort, kraftigt hoved og en krop, som er bred og muskuløs med kraftlige ben.

John Theilgaard betegner De vilde Heste som Langelands største turistattraktion, for han skønner, at flest mennesker vælger hestene som udflugtsmål, selv om det er svært at vurdere. Det er gratis at opleve hestene.

Overnatning:
Naturstyrelsen har bygget fire sheltere, der giver ly for natten og en bålplads i Østre Gulstav ved Keldsnor på Sydlangeland.
Det er gratis at anvende shelterne til overnatning.
Ved Lunden på østkysten må man slå telt op. Pladsen ligger ud til vandet med skoven bagved.

Der er mulighed for at overnatte gratis i shelter eller medbragt telt, når man tager af sted for at besøge hestene.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce