Annonce
Kerteminde

Kom tæt på de mystiske kupler på marken: Her bliver dyrelort til østfynsk vintervarme

Kejrup Gods har i tre år planlagt opførelsen af det nye biogasanlæg. Her Hans Luunbjerg foran reaktorerne, som kan ses vidt og bredt. Foto: Helle Kryger
Kejrup Gods har investeret 50 millioner i et topmoderne biogasanlæg, der for nylig blev tilsluttet gasnettet. - Noget af det sværeste, jeg har været med til, fortæller Hans Luunbjerg, der bruger alle sine weekender på at fodre anlægget.

Ladby: De kan ses fra det meste af Kerteminde og har formentlig skabt stor undren blandt en del forbipasserende, siden de i løbet af sommeren 2020 skød op på marken bag Pilegaarden i Ladby.

Tre gigantiske grå kupler - også kaldet reaktor 1, 2 og 3 er en del af et topmoderne biogasanlæg, som Kejrup Gods har opført på matriklen. En investering til 50 millioner kroner, fortæller Hans Luunbjerg, der passer anlægget i weekenden og gerne viser rundt:

- Jeg købte mest ejendommen herude for jordens skyld dengang i 2011. Der stod et gammelt biogasanlæg i forvejen, og så kunne jeg vælge mellem at rive det ned eller give det en chance. Da jeg ikke er typen, der lader en chance gå tabt, kastede vi os ud i det. En af mine folk havde passet kyllinger, så vi byggede kyllingestaldene til i 2014 og kunne på den måde få noget synergi i det, fortæller han.

De tre reaktorer på Kerteminde Biogas ApS rager godt op i landskabet. Foto: Helle Kryger

Det viste sig hurtigt, at der skulle store investeringer til at få det gamle anlæg til at fungere optimalt, så Hans Luunbjerg stod over for endnu en svær beslutning:

- Jeg var meget betænkelig ved det. En investering på 50 millioner er en kæmpestor mundfuld. Men jeg har nu aldrig været bange for toget, og da der kom nogle statstilskud, som gjorde det muligt, sendte jeg ansøgningen til kommunen, fortæller han.

Som en stor komave

26. november blev anlægget tilsluttet gasnettet, og Hans Luunbjerg bruger nu alle sine weekender på at fodre det store anlæg med en delikat blanding af kyllingelort, komøg, grisegylle og græs. Han har lavet aftale med syv-otte leverandører. Græsset producerer han selv på den jord, der hører til Kejrup Gods.

 Kerteminde Biogas ApS blev tilsluttet ledningsnettet 26. november 2020. Foto: Helle Kryger

- Vi må bruge 100 ton biomasse om dagen. Det fungerer dybest set som en stor komave. Der skal rigtig meget af det faste foder til, og så skal der gylle og vand til.  30 ton flydende og 70 ton fast føde, forklarer Hans Luunbjerg.


Hvis vi kan lave så meget energi på nogen affaldsprodukter, kan jeg ikke se andet, end at det er den vej, vi skal gå. Nu mangler vi bare nogen solceller til at levere strøm, så vi kan fuldende cirklen. Men jeg er jo ikke filantrop. Jeg vil også gerne have skillinger ud af det.

Hans Luunbjerg, Kerteminde Biogas ApS


Det lander altsammen i reaktorerne, hvor det syder og bobler som en anden suppegryde. Reaktorerne er lufttætte og 50 grader varme. For så trives de bittesmå bakterier bedst, som spiser løs af materien og sender luft ud i den anden ende. Luften siver ud af materien og lægger sig under buerne.

Det er et højteknologisk anlæg, der er landet på Odensevej ved Ladby. Her opgraderingsanlægget, som filtrerer kuldioxid fra methan. Foto: Helle Kryger

Luften består af to tredjedele methan og en tredjedel co2.

- CO2'en er vi ikke dygtige nok til at udnytte endnu, så der er ikke andet at gøre end at sende den ud i naturen igen. For at filtrere den ud af methanen sender vi det ud i et opgraderingsanlæg, der fungerer som et stort kaffefilter, fortæller Hans Luunbjerg.

Opgraderet biogas får de samme forbrændingstekniske egenskaber som den øvrige naturgas i gassystemet og kaldes herefter bionaturgas.

Gyllen får bønderne igen. Den gennemgår nemlig en proces i det nye anlæg, der gør, at planterne bedre kan optage næringsstofferne, når den efterfølgende spredes som gødning.

Slut med kunstgødning

Gevinsten nyder Kejrup Gods også godt af.

- Jeg bruger ikke et eneste kilo kunstigt fremstillet gødning længere. Og nu producerer vi ti gange så meget energi, som vi forbruger. Hvis vi kan lave så meget energi på nogen affaldsprodukter, kan jeg ikke se andet, end at det er den vej, vi skal gå. Nu mangler vi bare nogen solceller til at levere strøm, så vi kan fuldende cirklen. Men jeg er jo ikke filantrop. Jeg vil også gerne have skillinger ud af det, siger Hans Luunbjerg.

Kerteminde Biogas ApS

Kerteminde Biogas ApS er godkendt til at producere 450 kubikmeter gas i timen. Det svarer til fire millioner kubikmeter gas om året eller cirka hvad 3000 husstande bruger i varme. 

Biogas er vedvarende energi, der kan erstatte fossil naturgas. Biogas fremstilles ved at ”afgasse”, dvs. udrådne, biomasse, f.eks. organisk affald, under iltfrie forhold.

Husdyrgødning, spildevand og vådt organisk affald fra industri og husholdninger kan bruges i produktionen, der samtidig fungerer som affaldsbehandling. Når husdyrgødning bruges til biogas, reduceres udledningen af drivhusgasser fra husdyrholdet. Processen gør samtidig næringsstofferne i gødningen lettere tilgængelige for planter.

Han regner med, at det tager syv år at få investeringen hjem.

- Hvis vi er heldige, kan vi omsætte for 25 millioner om året. 10 procent af det skal jeg gerne have. Det er en fordobling af det, jeg har kunnet lave indtil videre, så det skal bare fungere, fortsætter han.

Dyremøget skovles op i anlægget med maskinkraft. Foto: Helle KrygerDenne weekend har teknikken drillet ham lidt. I hverdagen er det da også hans betroede medarbejder Viktor Sipos, der passer anlægget.

- Han er uddannet elektroingeniør og er lidt af en Georg Gearløs. Han sørger for det praktiske, så er jeg weekendafløser og ansvarlig for al papirarbejdet. Det er ikke noget venstrehånds arbejde det her. Jeg må indrømme, at det er noget af det sværeste, jeg har været med til. Men jeg har bare taget det step for step. Jeg har meldt mig ind i biogasforeningen i Danmark, og så er noget af det jeg har lært i politik, at jeg ikke skal være bange for at bruge sit netværk og spørge folk til råds.

Den politiske karriere er snart fortid for den tidligere borgmester og nuværende viceborgmester. Hans Luunbjerg (V) meldte for nylig, at han trækker sig i forbindelse med det forestående kommunalvalg i november.

- Jeg er nødt til at hellige mig det her, hvis det skal op at køre optimalt, fortæller han.

Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven