Annonce
Odense

Kom på glasværket med fodlænke og blev hjulpet videre: - Jeg har fået en ny drøm

44-årige Mehmet fik et arbejde via et praktikophold på Odense Glasværk, hvor han i to måneder var iført fodlænke: - Hernede var jeg bare en af dem, der arbejdede her, jeg skilte mig ikke ud. Foto. Birgitte Carol Heiberg
44-årige Mehmet kom i praktik på Odense Glasværk i 2018 iført fodlænke. Han ønskede at få sit normale liv tilbage - og igen at arbejde. Det lykkedes at finde et nyt job takket været glasværkets netværk, da Mehmet havde vist, hvad han kunne. - Hvis ikke jeg havde fået det job, er jeg bange for, jeg var blevet kriminel, siger han.

Odense: Han taler hurtigt og med karakter. Egentlig er han stoppet på Odense Glasværk for at arbejde et andet sted, men hans situation er lidt speciel, så nu er han tilbage.

For omkring et år siden var 44-årige Mehmet på arbejde med et kollega, da det stillads, de stod på, pludselig kollapsede. Faldet fra tredje sals højde gav ham ikke bare en brækket skulder, men også en række andre ubehageligheder, han gerne havde været foruden.

Coronakrisen har ikke gjort situationen bedre.

Annonce

Og så begyndte hans mørke tanker at vende tilbage - dem, han ellers har vendt ryggen. Fristelsen af de hurtige penge fra det kriminelle miljø, som han kendte fra sin ungdom, og som for et par år siden igen havde fået et tag i ham:

- Jeg gik arbejdsløs i fem-seks år, mistede alle mine ting og kom lidt ud på et sidespor. Jeg fik derfor en fængselsdom på et halvt år på grund af hashhandel i begyndelsen af 2018, og da jeg blev løsladt, ville jeg gerne tilbage til mit normale liv og alle de ting, jeg havde mistet, fortæller Mehmet, som ønsker at være anonym.


Per er den bedste at snakke med om sine problemer og frustrationer. Han sørger for, at jeg kommer af med mine frustrationer og får mig til at tænke over nogle ting, jeg ikke har tænkt på tidligere. Som giver mere ro på. Det er han god til. Han kan med sin livserfaring trække nogle mønstre op for mig.

Mehmet, der fik arbejde via et praktikophold med fodlænke på glasværket


Han blev løsladt før tid med fodlænke, mod at han arbejdede i ulønnet praktik to måneder. Og det var så her, han første gang stiftede bekendtskab med glasværket, takket været hans jobkonsulent, Susanne Ustrup.

- Meningen med at komme på glasværket var, at det skulle fungere som et springbræt videre til et fast arbejde et andet sted. Og selv om jeg var meget skeptisk, lykkedes det - blandt andet takket været glasværkets forbindelser og en god jobkonsulent, siger Mehmet.

Et fantastisk arbejde

Selve opholdet på glasværket ændrede også Mehmets liv, fortæller han i dag:

- Jeg var rastløs og kunne ikke sidde stille i et sekund, da jeg begyndte hernede i begyndelsen af 2018. Jeg er sådan indrettet, at jeg gerne vil bruge mine hænder, og hvis jeg ikke kan komme til det, bliver jeg frustreret. Og så er der ikke langt til at komme ud på et sidespor, som jeg ikke vil ud på.

- Så hvis ikke jeg var kommet på glasværket, tror jeg ikke, jeg havde siddet her i dag og snakket med dig. Så var jeg nok fortsat med at lave kriminalitet, er jeg bange for. Jeg var kriminel i min ungdom, men stoppede for mere end 15 år siden, fordi jeg fik mig et almindeligt liv.

- Men de mange år, jeg gik arbejdsløs, var frustrerende. Jeg fik ikke svar på mine ansøgninger, og jeg fornemmer, det hænger sammen med mit udenlandske efternavn og mit sorte hår. Så hvis ikke jeg var blevet hjulpet videre til et rigtigt godt job herfra, havde jeg nok ikke haft et arbejde, fortæller Mehmet.

- Det er tilmed et fantastisk arbejde, hvor jeg kan få lov til at bruge mine hænder. Den slags arbejdspladser hænger ikke på træerne for mig - og slet ikke at have en så forstående chef, som jeg har. Så hvis jeg mister det arbejde, bliver jeg virkelig ked af det.

Annonce

Arbejdsulykken

Når han er usikker på det med arbejdet, hænger det sammen med arbejdsulykken, som betyder, han stadig er sygemeldt.

- Ulykken skete lige før, jeg skulle fastansættes, så jeg var stadig bare i praktik, fortæller han.

I den efterfølgende periode har dialogen med kommunen været anstrengt - han føler sig til tider chikaneret på trods af, han ikke selv har nogen skyld i ulykken - men han håber stadig på en god løsning.

Annonce

Fordomme og fristelser

Derfor er han nu vendt tilbage til glasværket for en kort periode. Her føler han sig hjemme.

- Direktøren Per Jørgensen behandler mig som alle andre. Og selv om jeg nu går sygemeldt, er jeg glad for, at jeg må komme herned igen, fordi jeg keder mig derhjemme. Og jeg ved, at hvis jeg ikke laver noget i for lang tid, er der nogle nemme snore, man kan trække i. Hurtige penge. Men når man trækker i dem, har det konsekvenser med det samme. Det ved jeg. Og jeg har lovet min far, at jeg ikke skal den slags mere.

- Jeg har to børn, og hvis jeg ikke stopper nu, hvornår skal man så stoppe? Hvornår har man fået nok? Det kan ikke betale sig. Men jeg kan nogle dage føle nærmest en desperation - som om det er umuligt ikke at blive dømt.

- Jeg mærker det hver dag, når jeg går hjemmefra. Hver dag. Fx at folk vil ikke sidde ved siden af dig. Det er fuldstændig ligesom i børnehaven - når der ikke er nogen, der vil lege med dig. Det er ikke særligt sjovt.

Annonce

Giver ro på

Men glasværket er anderledes. Her er hverdagen, som den burde være - at alle bliver accepteret, som de er.

Og så er der mulighed for at tale med direktøren Per Jørgensen, der også selv har været lidt af en rod i sine unge dage:

- Per er den bedste at snakke med om sine problemer og frustrationer. Han sørger for, at jeg kommer af med mine frustrationer og får mig til at tænke over nogle ting, jeg ikke har tænkt på tidligere. Som giver mere ro på. Det er han god til. Han kan med sin livserfaring trække nogle mønstre op for mig, siger Mehmet.

Mehmet er i øjeblikket sygemeldt med en brækket skulder, som han pådrog sig på sit nye arbejde, da stilladset pludselig kollapsede. Efter at have gået hjemme i længere tid er han derfor for en kort periode vendt tilbage til Odense Glasværk for at have noget meningsfuldt at bruge tiden på. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

En ny drøm

Mødet med Per Jørgensen har også givet Mehmet en ny drøm, fortæller han. Og den er anderledes end hans første - en dag at købe en helt ny bil. Denne her handler om at give noget tilbage, fortæller han.

- Per har hjulpet mig rigtigt meget. Så får jeg muligheden for det, vil jeg gerne betale ham og glasværket tilbage. Derfor har jeg også bestemt, at når jeg en dag forhåbentlig får en erstatning for min arbejdsulykke, skal glasværket have en bid af kagen som tak for hjælpen.

- Det er min drøm.

Mehmet er et opdigtet navn. Redaktionen kender hans rigtige identitet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Nyt ansigt på lokalredaktionen i Nyborg: Matilde har rejst verden rundt

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Nyborg For abonnenter

Ordblindhed satte en stopper for Lottes drøm: Nu sørger hun for en strømlinet kirkegård

Debat

Plejehjemssommer: Den dag meldte tre vikarer sig syge

Annonce