Annonce
Sydfyn

Kom og se Lauras køkken: Nu åbnes dørene til gammel amtmandsbolig

Den 149 år gamle amtmandsbolig på Tvedvej har altid været lukket for offentligheden, men nu åbnes dørene ved et borgermøde. Foto: Katrine Becher Damkjær
Borgerne kan komme og se den 149 år gamle amtmandsbolig, når der holdes borgermøde i forbindelse med høring om nyt boligprojekt.

Svendborg: Den store amtmandsbolig på Tvedvej og den tilhørende have har altid været lukket land for offentligheden, men nu bliver det muligt at komme ind og se den 149 år gamle ejendom.

I forbindelse med en forhøring til et nyt boligprojekt bliver der afholdt et borgermøde i selve amtmandsboligen, og Flemming Madsen (S), formand for Teknik- og Erhvervsudvalget, kan godt forestille sig, at det blev et tilløbsstykke.

Han har selv været inde og se den stadselige ejendom, og han fortæller, at besøget var som en tur tilbage i historien.

- Det er en meget flot og fornem bygning, som står fuldstændig intakt, og hvor man blandt andet kan se noget, der er som taget ud af Lauras køkken fra Matador, fortæller han med henvisning til den populære tv-serie.

Annonce

Investor fortæller

Det er den vestfynske erhvervsmand Niels Pedersen fra firmaet Miljø-Bo, der har købt den gamle amtmandsbolig, og det er også ham, der nu åbner dørene ved et borgermøde. Mødet holdes som et led i en høring om til et seniorboligprojekt med ni lejligheder i selve amtmandsboligen samt et boligprojekt med 70 lejligheder i den store have.

Niels Pedersen møder selv op på borgermødet for at fortælle om sine planer, og folk fra kommunen vil også fortælle om det planlagte boligområde. Der er endnu ikke sat en dato på borgermødet, men det holdes inden sommerferien.

Efter den fire uger lange forhøring skal der sættes en lokalplanproces i gang, og den ventes at vare omkring et år.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce