Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kom med til Naturkanon-fejring i Svanninge Bakker og Bjerge

Alle interesserede er inviteret til en festlig fejring af Svanninge Bakker og Bjerge og kanoniseringen. Foto: Casper Tybjerg.
Som ét ud af kun 15 områder i Danmark - og som det eneste på Fyn - er Svanninge Bakker og Bjerge blevet en del af Danmarks Naturkanon. Det bliver fejret den 1. juli.

Svanninge: Efter 1671 forslag fra danskerne udvalgte en jury sidste efterår 15 naturområder til Danmarks nye Naturkanon.

Svanninge Bjerge og Bakker var med på listen, og det markerer Faaborg-Midtfyn Kommune og de to lodsejere i området, Naturstyrelsen og Bikubenfonden, nu med en fælles fejring.

- Det er dejligt, at Danmarks Naturkanon kan bidrage til at rette fokus på de utallige naturoplevelser, besøgende kan få i Svanninge Bjerge. Fra en solplet i en skovlund og lyden af fugle og frøer til stormrevne træruiner og rovfuglens slagteplads på en træstub. Naturen er skøn, rå og storslået, siger Tessa Buchwald, leder af Svanninge Bjerge, Bikubenfonden, i en pressemeddelelse fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Fejringen af bakker og bjerge finder sted mandag den 1. juli kl. 19 til 21, og alle er velkomne. Arrangementet begynder ved Talerstolen i Svanninge Bakker, hvor der vil være taler af borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S), skovrider Jakob Harrekilde og leder af Svanninge Bjerge, Tessa Buchwald.

Annonce

Husk godt fodtøj

Efter talerne er der fælles gåtur til Lerbjerg i Svanninge Bjerge, hvor jurymedlem og naturformidler Vicky Knudsen vil facilitere en debat med lokale aktører – og publikum – om alt det, der gør Svanninge Bakker og Bjerge til noget helt særligt. Faaborg Museum vil fortælle om Fynbomalernes natursyn. Naturama vil gøre deltagerne klogere på områdets dyreliv, bl.a. hasselmusen. Og Øhavsmuseet sætter ord på ambitionerne om at skabe et museum, der forbinder natur, kultur og det moderne menneske.

Turen foregår i kuperet terræn, så husk godt fodtøj og tøj efter vejret. Turen er ikke egnet til barnevogn, og der kan parkeres på Naturstyrelsens P-pladser ved Odensevej 173 nord for restaurant Skovlyst.

- Vi er i Faaborg-Midtfyn meget, meget stolte over, at vores lokale naturperle i form af Svanninge Bakker og Bjerge er blevet udnævnt til Naturkanonen - og dermed til at være en del af vores nationale naturskat. Nu håber vi, at endnu flere danskere får øjnene op for den unikke natur, vi har her, og får lyst til at besøge området, siger borgmester Hans Stavnsager i pressemeddelelsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Mindeord For abonnenter

Mindeord: I byrådssalen boltrede Per Berga sig som en fisk i vandet

Annonce