Annonce
Sport

Kom med indenfor: Stort sportsbyggeri skyder op på unik beliggenhed og bygges af bæredygtige materialer

For nylig blev der monteret vinduer i det store byggeri, der er beskyttet med et stort hegn mod uvedkommende. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Der er fuld gang i byggeriet af den nye sportsefterskole, der er omkranset af Odense Stadion, Odense Atletikstadion og letbanen. Her vil atleter fra hele landet flytte ind og danne et helt særligt fællesskab.

IDRÆT: På byggepladsen mellem Odense Stadion og Odense Atletikstadion står en mand med fuldskæg iført overalls og betjener en rundsav, der skriger i ørerne, når savtakkerne rammer gasbetonen.

Han og kollegaerne arbejder på byggeriet i hjertet af Odense Idrætspark, hvor den store sportssatsning - sportsefterskolen Sports Academy Denmark - vil have hjemme. Sportsefterskolen forventes at stå færdig 1. juli og vil have den kommende letbane lige udenfor døren.

I første omgang vil i omegnen af 60 elever omdanne området til noget, der kan sammenlignes med en olympisk landsby, hvor alt fra fodboldspillere, cykelryttere til bueskytter og skøjteløbere vil kunne bo side om side. På sigt vil skolen rumme 120 elever.

Efter at have iført sig sikkerhedssko og en hjelm viser idrætsefterskolens nye forstander Thorsten Matthiesen rundt. Han går forbi hovedindgangen, som lige nu består af krydsfinerplader med nystøbte betongulve inde bag ved, for at gå hen til en indgang på siden af bygningen.

Til højre for indgangen vil der blive støbt en trappe, der fører op til en terrasse, hvorfra man kan se ind på Odense Stadion. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Her starter rundturen. Lige nu er her kun beton, men når rummet står færdigt vil det være fyldt med cykler, som vil blive et vigtigt redskab for eleverne, der har de fleste idrætstilbud inden for en cykeltur på 10-15 minutter.

Annonce

Unik udsigt

Eleverne skal ikke selv medbringe cykler. Dem sørger skolen for, og skulle et dæk punktere, så kommer der nogen og lapper dækket. Eleverne skal kunne koncentrere sig fuldt ud om at dygtiggøre sig inden for sin sportsgren og være en del af fællesskabet med de andre elever.

Byggeriet i tal

Odense Sports Academys domicil bliver på 3000 kvadratmeter.

Grunden er 4000 kvadratmeter.

Der bliver sovepladser til 120 elever. Altså 30 firemandsværelser.

Bygningen har 38 toiletter.

Taget vil blive beklædt med græs og solceller.

Bygningen beklædes udvendigt med træ, og gulvene indvendigt beklædes med gummi lavet af gamle bildæk.

Fra cykellokalet, der befinder sig i kælderen, går en trappe, hvorfra man kan komme op til skolens køkken. Her vil eleverne på skift have køkkentjans, som man kender det fra andre efterskoler.

Køkkenet vil være åbent 24/7, så elever, der måske har været på langfart til Jylland eller Sjælland for at dyrke deres idræt, kan komme sent hjem og få stillet sulten.

Åbningen til venstre på billedet leder ind til et af skolens mange fællesrum. Det er placeret ved siden af køkkenet, der vil blive udsmykket i samme stil som en amerikansk diner. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Etagen deles i to af en lang gang, og for enden er forstanderboligen, der til sommer bliver Thorsten Matthiesens nye hjem. Her vil han hver morgen kunne træde ud på sin egen balkon, hvor han har udsigt til både Odense Stadion og Odense Atletikstadion.

Thorsten Matthiesen er vild med udsigten og glæder sig til at flytte ind i sin nye bolig, hvor han vil have sine elever som naboer. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce

Tæt på eleverne

Når han forlader sin bolig, vil han formentlig kunne høre en summen fra de mange elever, der bor på firemandsværelser ud til gangen, hvor gulvene lige nu består af beton og rionet, men som senere vil blive beklædt med gummi lavet ud af gamle bildæk.

Værelserne vil blive indrettet med køjesenge, have sit eget køleskab, badeværelse, samt skabe fra gulv til loft og et stort spejl på døren, så de unge mennesker kan sætte håret eller tage selfies. Værelserne har også et stor vinduesparti ud til Odense Atletikstadion, hvor de kan følge med, når der holdes træning og konkurrencer.

Eleverne vil kunne sidde i deres egen bolig og kunne mærke suset, når der holdes konkurrencer på Odense Atletikstadion. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Overalt i bygningen er der fællesrum. Nogle bliver indrettet så der kan spilles pool eller bordtennis. Andre som gamerrum.

Der vil også være en stor tagterrasse, hvor der gennem et hjørne på OB-stadion vil være udsigt til det ene målfelt, når OB spiller. Fra terrassen vil eleverne også kunne gå direkte ind i et fitnessrum, hvor eleverne kan lave deres "lektier".

Som andre efterskoler, vil der også være stor fokus på det boglige. I stueetagen har skolen en række undervisningslokaler, der vil blive udstyret med det nyeste IT.

Mikrofoner og kameraer i loftet gør, at eleverne også vil kunne følge undervisningen, selvom de måske befinder sig et helt andet sted for at passe deres sport.

Selvom det er et ønske fra mange OB-fans, behøves Odense Kommune ikke at lukke hjørnet, hvis du spørger Thorsten Matthiesen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce