Annonce
Nordfyn

Kom med backstage: Stor interesse for rundvisning i rosenmarker

Ole Andersen (th.), driftsleder på Grønløkke Planteskole, blev nærmest bombarderet med spørgsmål fra nysgerrige gæster. Alt fra gødning, klipning af skud og meget andet. Foto: Emil Hermann
Flere tusinde gæster besøger rosenmarkerne uden for Bogense i forbindelse med Rosenfestivalen. Lørdag viste driftsleder Ole Andersen, der har arbejdet med roser i 30 år, rundt på Grønløkke Planteskole, Skandinaviens største rosenproducent.

Bogense: Over 100.000 roser bruges hvert år til at pynte Bogense by. For de læsere, der ikke skulle være klar over det, så stammer alle roserne fra to lokale producenter. Grønløkke Planteskole og Buddes Planteskole. Planteskolerne holder til lige uden for Bogense og er nærmest naboer.

Disse to lokale virksomheder står for produktionen af cirka 80 procent af alle de haveroser, der kan købes i landets havecentre.

Arrangørerne af Rosenfestivalen har lavet en aftale med de to rosenproducenter om, at alle festivalgæsterne er velkomne til at komme på besøg i løbet af weekenden for at høre nærmere om fremstillingen af roser. Minibusser kører jævnligt fra turistbureauet på Vestre Havnevej i Bogense, og folk kan også selv vælge at køre derud i egne biler.

Lørdag formiddag fulgte avisen to fyldte minibusser. Cirka 40 roseninteresserede gæster fik cirka en times rundvisning i markerne på Grønløkke Planteskole, og man kan vist roligt sige, at de besøgende gik hjem med ny viden.

Ole Andersen, der er driftsleder på Grønløkke Planteskole og har arbejdet med roser i 30 år, stod for rundvisningen. Ole Andersens far arbejdede i øvrigt også på samme arbejdsplads, så Ole er i den grad vokset op med duften af roser. Roseneksperten sørgede for at give plads til spørgsmål, selvom han også brugte godt med tid på at dele ud af sin kolossale viden om planten.

Annonce

- Ole ved utrolig meget, og så er han god til at fortælle. Og så var det rart, at vi også kunne stille nogle spørgsmål i forhold til håndteringen af roser i vores egen have.

Jannie Berthou Hedetoft med på rundvisningen i rosenmarkerne.

Par: Stor oplevelse

Jannie Berthou Hedetoft og hendes mand Torben var med på rundvisningen på Grønløkke Planteskole. De havde valgt at parkere deres bil i midtbyen og tog med minibussen. Ægteparret kommer fra Nordvestsjælland og har aldrig været med til Rosenfestivalen i Bogense før.

- Ole ved utrolig meget, og så er han god til at fortælle. Og så var det rart, at vi også kunne stille nogle spørgsmål i forhold til håndteringen af roser i vores egen have. Jeg er medlem af rosenforeningen på Nordvestsjælland. Jeg går derfor meget op i roser, og jeg har selv mange af dem i vores egen have, siger Jannie Berthou Hedetoft.

Ægteparret kørte hjem igen lørdag, og indtil videre har de kun ros til overs for, hvad de har oplevet.

- Det er ikke sidste gang, vi er herude i rosenmarkerne.

Leder: Flere tusinde

Jette Kærgaard, leder af Rosenfestivalen, fortæller, at der er stor interesse for at komme ud og se, hvor roserne bliver fremstillet.

- Flere tusinde mennesker tager ud og oplever rosenmarkerne, nogle med busserne andre kører derud i egne biler, konstaterer hun og tilføjer:

- Gæsterne er virkelig interesseret og bliver guidet rundt i rosenmarkerne af fagfolk, som har stor viden om sorter, forædling, okulation (en podemetode, hvorved en knop fra en moderplante podes på en grundstamme, red) og meget mere, fortæller Jette Kærgaard.

Søndag er det muligt at komme på besøg hos Buddes Planteskole. Minibusserne kører jævnligt fra turistkontoret i Bogense fra klokken 11.15, og sidste tur er klokken 14.

- Når du ikke har lyst til at være derude længere, kan du bare hoppe på en bus retur til Bogense, oplyser Jette Kærgaard.

Det koster 30 kroner at hoppe på minibussen, og det går udelukkende til at dække chaufførernes løn.

800 forskellige rosensorter står på markerne omkring Grønløkke Planteskole. Foto: Emil Hermann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce