Annonce
Fyn

Kom i løbeskoene: Gratis løb udfordrer etablerede motionsløb

Mindre motionsløb lukker, mens gratis løb vokser og de etablerede motionsløb udfordres på antallet af deltagere. I 2018 blev der afviklet cirka 175 motionsløb på Fyn.

Gratis løb er en udfordring for de mere etablerede velkendte store motionsløb.

Det er en af konklusionerne i en undersøgelse om de cirka 175 motionsløb, som i 2018 fandt sted på Fyn, foretaget af løbseksperten Henrik Lund Jensen for Facebooksiden ”Motionsløb på Fyn”, der administreres af OGF Events.

- Man kan ikke afvise, at gratis løb konkurrerer med de etablerede løb. De æder sig ind på de løb, man skal betale for at være med i, forklarer Henrik Lund Jensen.

For nylig blev der afholdt gratis løb i Skt. Klemens syd for Odense. 400 deltagere var med i Pistoria Kageløbet, og familier med børn strømmede til. I Bogense dukkede der i februar 800 personer op, som løb og gik til fordel for skibet Castor.

Dertil kommer de store skoleløb, der afvikles hvert år som det landsdækkende Team Rynkeby Skoleløbet til fordel for lungesyge børn med mange tusinde deltagere og det traditionsrige Skolernes Motionsdag, som de fleste steder også omfatter løb.

- Gratisløb og charity-løb udfordrer mange af de etablerede, foreningsbaserede løb. Men samtidig giver disse løb især børnefamilier en mulighed for at være med i et motionsarrangement og måske få interesse i at deltage i et eller flere af de etablerede løb, siger løbeeksperten videre.

Annonce

De 10 største løb på Fyn 2018

Her er de 10 største løb på Fyn i 2018 målt på antallet af gennemførte deltagere:

1. Eventyrløbet (2 km, 5 km, 10 km): 15.139 deltagere

2. DHL Stafetten (5 x 5 km løb og walk): 14.414 deltagere

3. Royal Run (1 mile og 10 km): 6776 deltagere

4. HCA Marathon (4,2 km, 10 km, 21,1 km, 42,2 km): 4863 deltagere

5. Lillebælt Halvmarathon (21,1 km): 4209 deltagere

6. Svendborgløbet (2,5 km, 5 km, 10 km): 1609 deltagere

7. ALT for damernes løb (5 km, 10 km, 15 km, 5 km walk): 1539 deltagere

8. Nytårsløbet Odense (2,5 km, 5 km, 10 km): 1516 deltagere

9. Ladies Mud Race (6 km): 1318 deltagere

10. Femina Kvindeløb (5 km, 10 km, 5 km walk): 1206 deltagere

I alt gennemførte 52.589 deltagere i de 10 løb i 2018. Heraf deltog cirka 13 procent på gå-distancerne (walk).

Eventløb

Derfor er gratisløb ikke kun en konkurrent til de etablerede løb, men måske netop også fødekæde til dem, fordi folk får smag for løb. Og dertil er der også såkaldte charity-løb, hvor man løber for et godt formål.

- De gratis løb og charity-løb som Stafet for Livet og Klovneløbene er fine motionsevents, der appellerer til brede grupper af deltagere. Men arrangementerne er med til at sætte især de middelstore og foreningsbaserede løb under pres, selvom disse løb har en høj kvalitet. Mange kan godt lide at løbe for en god sag, men der er samtidig en grænse for, hvor mange arrangementer, den enkelte motionist kan være med i, siger Henrik Lund Jensen.

Sidste år var der Royal Run med kronprins Frederik i blandt andet Odense, og det var med til at trække mange deltagere, som måske aldrig ville have stillet op i andre motionsløb. Royal Run er et såkaldt eventløb, som der også var andre af i 2018, blandt andet Ladies Mud Race, Stafet for Livet, Nisse- og Julemandsløbene og særlige arrangementer som Lysløbet i Odense og løbene for Danske Hospitalsklovne.

Alligevel viser aktuelle tal fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), at antallet af løbere i Danmark falder en smule. Statistisk set er hver 20. løber holdt op i de seneste par år.

Nogle holder stand

Undersøgelsen for 2017 og 2018 viser, at deltagelsen i en række traditionelle løb ligger nogenlunde stabilt, dog med undtagelse af en halvering i Lillebælt Halvmarathon. Til gengæld holder Eventyrløbet, H.C. Andersen Marathon, DHL Stafetten, Nytårsløbet i Odense og Svendborgløbet stand.

Der er også løb, som ikke længere afvikles på grund af for lave deltagertal. Det gælder Amandaløbet i Kerteminde, Stiftens Etape Løb, Moserunden i Odense, Søsletteløbet i Ringe, og Carl Nielsen-Løbet i Nr. Lyndelse. Også andre små løb er under pres.

Alligevel advarer Henrik Lund Jensen direkte at sammenligne de mange motionsløb.

- De enkelte løbs- og motionsarrangementer er vidt forskellige. At sammenligne de enkelte typer løb er som at sammenligne æbler og pærer. Det positive er, at der i det fynske område er fine tilbud til alle grupper af motionister, konkluderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce