Annonce
Livsstil

Kom helt ned i gear: Ny bog vil inspirere til at besøge de danske småøer

Mange brugte sommeren 2020 på at besøge nogle af de danske småøer. Her er det færgen Højestene, der sejler mellem Svendborg, Skarø og Drejø i Det Sydfynske Øhav. Foto: Robert Wengler/Ritzau Scanpix
Forfatter Jørgen Hansen, der er manden bag Margueritruten, har skrevet en bog om 60 af Danmarks små øer. Bogen er fyldt med fakta og gode råd, hvis man vil besøge nogle af de mange små perler.

De fleste mennesker tilbragte sommeren 2020 hjemme på egne breddegrader, og det gav en pludselig opstået interesse for at besøge mange af de små øer, de danske farvande er så fulde af. Mange steder blev færgebilletten gjort gratis for gående og cyklende, og det gjorde, at turister strømmede til øerne i en grad, der ikke var set tidligere.

- Indtil for to år siden var det at tage på tur til eller ligefrem ferie på småøerne ikke ret udbredt. Så skete der jo en gevaldig masse sidste år. Vi ved alle sammen hvorfor, og hvad der var den dybere baggrund. Mange fik øjnene op for, at man kan besøge øerne. Det blev pludselig meget populært, og det tænker jeg også, det gør her i 2021, siger Jørgen Hansen, der er forfatter til en lang række bøger om danske egne.

24. marts udkom han med guidebogen ”Danmarks småøer”, der beskriver 60 af landets små øer og de oplevelser, man kan få, hvis man besøger dem.

Annonce

- Jeg tænkte, at mange nok gerne ville vide en lille smule mere om de øer, de havnede på. Hvad er deres historie, deres baggrund, og hvad kan man tage sig til, når man besøger de forskellige øer. Det er en slags håndsrækning til dem, der måske ikke tidligere har gjort så meget ud af at besøge småøerne, siger Jørgen Hansen, der også er manden bag Margueritruten.

Et andet gear

Ifølge forfatteren kan de små øer noget, man ikke finder i samme grad på fastlandet.

- Der er noget særligt ved øerne, og det kan man måske bedst beskrive med udtrykket ”et gearskifte”. I hverdagen har vi meget travlt, endda for travlt, men der sker noget, når man kommer til en ø. Især hvis man gør sig den ulejlighed at blive der lidt længere end bare lige mellem to færger. Man kommer ned i gear og opdager, at tingene måske ikke behøver gå så hurtigt, forklarer Jørgen Hansen.

Jørgen Hansen har arbejdet med turisme i Danmark gennem mange år og har skrevet en lang række bøger om oplevelser i Danmark. Han er også manden bag Margueritruten. Privatfoto

Han beskriver det som en fornemmelse, der er nemmest at forstå, hvis man selv oplever det. Ofte indfinder fornemmelsen sig allerede om bord på færgen.

- Der er en stilhed og en fredfyldthed over naturen på øerne, som langt de fleste mennesker vil opleve som noget behageligt og måske endda vederkvægende for at bruge et gammeldags udtryk. Det er en del af pointen med bogen, at øerne skal opleves på deres egne betingelser, men så giver de også utrolig meget igen, uddyber Jørgen Hansen. Han opfordrer til, at man lader bilen blive hjemme og oplever øerne på cykel.


Jeg tænkte, at mange nok gerne ville vide en lille smule mere om de øer, de havnede på. Hvad er deres historie, deres baggrund, og hvad kan man tage sig til, når man besøger de forskellige øer. Det er en slags håndsrækning til dem, der måske ikke tidligere har gjort så meget ud af at besøge småøerne.

Jørgen Hansen, forfatter


- Det giver mere mening at sætte sig op på en cykel end at fare rundt i en bil, for du får en helt anden oplevelse af naturen og i det hele taget livet på en ø, når du færdes i nedsat tempo. På nogle øer giver det helt sig selv. Livø i Limfjorden er for eksempel bilfri, og færgen til Anholt i Kattegat transporterer kun øboernes biler. Og Æbelø ud for Nordfyns kyst kan man kun komme til ved at gå ad en ebbevej.

Annonce

Sydesalt og tangtage

Jørgen Hansens egen favoritø er Læsø, der ligger i Kattegat ud for Sæby. Læsø har nemlig nogle særkender, man ikke finder andre steder i Danmark.

Jørgen Hansen

Har arbejdet med dansk turisme i mange år og har skrevet en lang række bøger om oplevelser i Danmark.

Han er også manden bag Margueritruten, der er en turistrute, der følger Danmarks smukkeste vejstrækninger og passerer cirka 200 seværdigheder. Ruten er opkaldt efter dronningens yndlingsblomst.

”Danmarks småøer” udkom med forlaget Legind 24. marts.

- For det første er det en relativ lang sejltur, så det med at komme ned i gear er meget tydeligt, når man sejler til Læsø. For det andet er Læsø et imponerende konglomerat af natur. Det er lige før, du har alle danske naturformer samlet på øen. Lige fra klit og flyvesand til enge og skov. Der er en naturmæssig variation, der er imponerende, når man tager øens størrelse i betragtning, fortæller Jørgen Hansen, der også fremhæver Læsøs håndværksmæssige traditioner, der stadig holdes i hævd.

- Der er saltsydningen, som er en ældgammel tradition på Læsø, og så er der tangtagene, der stort set kun findes på Læsø. Begge håndværk er spændende og historisk interessante, men samtidig også gode oplevelser for nutidsmennesker, siger Jørgen Hansen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense For abonnenter

Byvandreren finder på forrykt vis en charme ved disse regnfulde dage

Annonce