Annonce
Nordfyn

Kom godt i gang med havesæsonen: Tre gode råd fra planteskolen

Frode Hemmingsen fra Guldbjerg Planteskole har flere gode råd til både de erfarne og helt "grønne" haveejere. Foto: Dorthe Wolff
Det tegner til at blive endnu en god sæson for havecentre og planteskoler, og planteskoleejer Frode Hemmingsen kommer her med tre gode råd til alle os, der står over for en ny sæson med havearbejde.

Bogense: Det var i 1937, at Frode Hemmingsens far oprettede en planteskole ved hjemmet på Guldbjergvej, sydøst for Bogense. Siden årsskiftet 1980/81 har Frode drevet planteskolen videre, og bygget på erfaringen fra alle de år kommer han her med tre gode råd til haveejerne her ved indgangen til en ny havesæson.

1 Bearbejd jorden

- Noget af det, jeg gerne bruger lidt tid på, hvis jeg fornemmer, at kunden ikke er så øvet i at plante - og for at få folk lært det en gang for alle - er, at skal man plante et eller andet, så skal man grave hullerne store på alle ledder og få løsnet jorden godt. Det siger næsten sig selv, at så har rødderne nemmere ved at arbejde sig ud i jorden - fremfor, som nogle måske har en tendens til, bare at grave en lille boks, hvor man lige kan proppe den her plante ned. Så kan den mere eller mindre tørre væk. Så det er vigtigt at få løsnet jorden og bearbejdet den godt, fortæller Frode Hemmingsen og tilføjer:

- Hvis man ikke får gjort det, og der i stedet er sammenkørt jord med faste jordlag, så kan overskudsregnvand heller ikke sive væk, og så får du lavet et svømmebad til dem i vinterhalvåret, som kan få rødderne til at rådne væk.

2 Gå gerne i gang nu

- Når man nyplanter, plejer man at sige, at jo senere på foråret, man gør det, jo mere skal planten hjælpes. Det, vi sætter nu, hvor der stadig er god jordfugtighed, det vil klare sig mere på egen hånd, end hvis du planter noget om en måned, for der har du en anden luft, højere temperatur og større fordampning.

Derfor, forklarer Frode Hemmingsen, er det tit en god idé at gå tidligt i gang.

- Det er det med de allerfleste ting. Frugttræer, frugtbuske og stauder rører man ikke så meget ved endnu, for dem vil vi gerne lige have op, så man kan se dem og se, hvad man arbejder med, så det er måske først, når vi kommer hen midt i april eller i maj. Men de større ting, som man kan se og håndtere sig ud af, dem skal man bare gå i krig med nu.

Når man forårsplanter, skal man dog stadig huske at være opmærksom på at komme ud og vande, når der senere kommer tørre perioder.

3 Giv plads

Selvom der ikke er noget afstandskrav på to meter mellem havens nye beboere, så er det en rigtig god idé at skabe god plads imellem planterne.

- Man bør egentlig læse lidt på lektien - eller lytte til fagmanden - i forhold til, hvor tæt man skal plante. Tendensen er, at man får sat planterne lidt for tæt. Så går der få år, og så står tingene lidt og klemmer hinanden. Det har jo noget at gøre med folks tålmodighed, for mange har et ønske om, at det skal se ud af noget med det samme, og derfor sætter man det tættere på hinanden. Men på den måde kommer den enkelte plante ikke til sin ret og kan ikke udvikle sig frit, og nogle vil tage skade i sin vækstform.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brud på regler: Orifarm beklager støtte til Troels Lund men vil ikke fortælle, om andre politikere har fået penge

Kerteminde For abonnenter

Andre må - Sanne fra Havnen må ikke: Nu skal teknisk udvalg diskutere om Sanne må låne to p-pladser til at servere fadøl

Annonce