Annonce
Bagsiden

Kom aldrig i handlen: Patentkravlegård bevaret i Tarup

Fire skruer og på med bunden. Så er den gamle, rund kravlegård samlet, demonstrerer Margith og Egon Nilsson. Foto: Hans Faarup

- Sådan en har vi da stående hjemme på loftet, sagde Margith Nilsson, da hun 10. januar så et billede under rubrikken "Fynske billeder" i Fyens Stiftstidende.

Billedet fra 1960 viste en rund kravlegård, som Fyns Camping- og Kravlegårdsudlejning i Odense fik fremstillet på grund af stor efterspørgsel, ikke mindst fra amerikanske turister.

Trækravlegården var rund, renset for beslag og skarpe kanter og fremstillet af blankpoleret bøgetræ. De fire støtteben var forsynet med plastic-glidesøm og bunden var betrukket med en løs skumgummibelægning.

Billedet blev i sin tid taget, fordi producenten havde fået patentanmeldt den specielle kravlegård.

Annonce
Fyens Stiftstidende omtalte i 1960 den patentanmeldte fynske kravlegård. Foto: Fyns Pressefoto/Stadsarkivet

Samlet på to minutter

Den kom aldrig i handlen, fordi den var for dyr, men den kunne lejes. Og det var lige, hvad Margith og Egon Nilsson gjorde, da de kom til Odense fra København i 1965 med deres lille baby.

- Man kunne leje den med forkøbsret hos hr. Iversen i Lahnsgade 17, og det gjorde vi i halvandet år. Da vi fik det næste barn besluttede vi at købe kravlegården, fortæller tidligere sygeplejerske Margith Nilsson, 81.

Imens viser tidligere ingeniør Egon Nilsson, 84, hvordan de fire rundede gitre på to minutter kan samles samles med fire skruer, hvorefter en rund finerplade lægges i bunden.

Den originale måtte er for længst gået til, men parret skar for nogle år siden en cirkel ud af en skumgummimadrads, og med et lagen på er bunden så god som ny.

Lige ved køkkenet

- Vi lejede den for 7,50 kroner om måneden, og jeg mener, vi købte den for 150 kroner, siger Egon Nilsson. Det var mange penge dengang, men kravlegården har været pengene værd.

- Alle tre børn, to fætre og kusiner samt vores syv børnebørn, 12 i alt, har brugt den, og der er aldrig nogen af dem, der er kravlet ud af den, tilføjer Margith Nilsson.

Til ære for læserne bliver den runde kravlegård stillet op på nøjagtig det sted, hvor den altid har stået i huset på Mejsevænget i Tarup, som parret fik opført i 1967. Lige ud for køkkendøren, så Margith Nilsson kunne have et øje på barnet bag tremmerne, mens der blev lavet mad.

Margith og Egon Nilsson regner med, at den på et tidspunkt skal doneres til Tidens Samling i Odense ... med mindre der endnu en gang er bud efter den runde familiekravlegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce