Annonce
Odense

Kolonihaveforbundet: Behov for lovændring

Kolonihaveforbundet efterlyser ny lovgivning, hvis den ulovlige helårsbeboelse skal bremses. Foto: Nils Svalebøg
På trods af flere forsøg er det ikke lykkedes Kolonihaveforbundet at vinde retssager om ulovlig helårsbeboelse.

At det foregår er ingen hemmelighed. I Odense anslår Odense Havelodsselskab, at op imod 1000 ud af byens cirka 3700 kolonihavehuset ulovligt bruges til helårsbeboelse. Men ét at vide, at det sker. Noget andet er at bevise det.

For det er svært, lyder det fra Odense Kommune, og nøjagtig samme oplevelse har Kolonihaveforbundet.

- Jeg er ked at det, men jeg må faktisk give kommunen ret, siger landsformand Preben Jacobsen.

Han oplyser, at Kolonihaveforbundet har ført flere retssager om ulovlig beboelse, men hver gang er de blevet tabt. Folk har mange fantasifulde forklaringer på, hvorfor de opholder sig i deres kolonihaver på tidspunkter af året, hvor de ikke må. Og de er svære at modbevise.

- Det er ikke lykkedes for os i de retssager, vi har kørt. Selv om vi har prøvet en del gange, siger Preben Jacobsen og tilføjer:

- En sideeffekt af det er, at dem, der vinder sagerne, siger til andre: Se bare der, de kan alligevel ikke gøre os en skid.

Ifølge Preben Jacobsen har Kolonihaveforbundet påpeget problemerne overfor Erhvervsministeriet.

- Vi har sagt, at det er et af de problemer, som man på et eller andet tidspunkt må finde nogle løsninger på, siger han og tilføjer:

- Skal vi have stoppet den ulovlige helårsbeboelse, tror jeg, det kræver ændringer af lovgivningen. For som det er i øjeblikket, så er det svært at håndhæve reglerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce