Annonce
Assens

Kolling, Mott og Kjær: Læs, hvordan tre politikere vil bruge 65 mio. kroner

Fyens Stiftstidende spørger byrådsmedlemmerne Charlotte Kjær (S), Henrik Mott Frandsen (V) og Lars Kolling (DF), hvad de helst vil bruge flere penge på i næste års budget. Fotos: Assens Kommune/Collage: Lærke Bjørn Bang
Lars Kolling (DF), Henrik Mott Frandsen (V) og Charlotte Kjær (S) har hver deres bud på, hvordan byrådet skal fordele pengene ved de kommende budgetforhandlinger, hvor det ser ud til, at der er 65 millioner kroner at fordele.

Charlotte Kjær, Socialdemokratiet:

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Der er ingen tvivl om, at fra mit udgangspunkt, så handler det meget om, at vi naturligvis skal kigge på vores område inden for social og sundhed. Det ser jeg rigtig gerne, at det bliver begunstiget. Når det er sagt, skal vi se, om vi ikke kan være visionære og tænke langsigtet, for vi har brug for at øge vores indsatser for at få knækket koden.

Annonce

- Hvilke indsatser tænker du helt konkret på her?

- Det handler om vores overvægtige børn og unge, unge mennesker, der mistrives, ulighed i vores sundhed, og hvordan vi kan skabe mulighed for, at der er flere, der kan være aktive. Det handler, om de ting, vi godt ved. Jeg vil rigtig gerne, at vi tænker langsigtet og proaktivt og prioriterer nogle midler til den forebyggende indsats - gerne på en ny måde.


Hovedoverskriften er stadig, at vi først og fremmest kigger på vores ældre og vores handicappede, men også kigger på den lange bane i forhold til investering i sundhedstiltag. Det er også vigtigt, at vi har en robust økonomi, og derfor skal vi i min bog ikke bare bruge alle pengene på en gang.

Charlotte Kjær, byrådsmedlem for Socialdemokratiet


- Nu taler du meget om social og sundhed. Skal alle pengene lande der, eller skal de fordeles over andre områder også?

- De skal fordeles, fordi sundhedspolitik handler om vores borgere i alle aldre. Vi skal skabe god sundhed for alle, og det gør vi kun ved at starte hos børnene og familierne.

- Men hvad med et område som anlæg? Mange har eksempelvis fokus på de dårlige veje, der er i kommunen.

- Det er der altid brug for, og det skal naturligvis også tilgodeses, fordi det er vigtigt, og det er noget, vi som borgere mærker hver dag. Men hovedoverskriften er stadig, at vi først og fremmest kigger på vores ældre og vores handicappede, men også kigger på den lange bane i forhold til investering i sundhedstiltag. Det er også vigtigt, at vi har en robust økonomi, og derfor skal vi i min bog ikke bare bruge alle pengene på en gang.

Henrik Mott Frandsen, Venstre:

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Vi har nogle hængepartier på nogle særlige områder, der er vigtige for vores bosætning i kommunen. Det er primært folkeskolen, der skal løftes, og her tænker jeg specielt på normalområdet inden for folkeskolen. Der sender vi for få penge hen. Der ikke sendt nok penge af sted til, at skolerne kan levere det niveau, som vi som politikere har en forventning om, der bliver leveret på vores skoler.


Der er ingen tvivl om, at vi har nogle steder på vores socialområde, vi skal kigge på, og her tænker jeg primært vores plejehjem, hjemmepleje og daghjem.

Henrik Mott Frandsen, byrådsmedlem for Venstre


- Hvor tænker du, at der helt konkret kunne bruges penge henne på skoleområdet?

- Nu vil jeg nødigt blande mig i, hvordan pengene bliver brugt på de enkelte skoler. Men der skal skabes et øget råderum til at skabe kvalitet over for vores børn og familier, og vi skal øge mulighederne for, at hjælpen for flere bliver større, og mulighederne for at give en mere differentieret undervisning bliver bedre - både for dem, som har behov for ekstra støtte, men også for dem, der har brug for ekstra udfordringer. Derfor har vi brug for at øge midlerne ude på de enkelte arbejdspladser og sende pengene ud til skolerne. Det er nødvendigt, fordi det er et udsultet område.

I morgen åbner folkeskolerne efter sommerferien. Henrik Mott Frandsen vil gerne prioritere dem højere i budgettet. Billedet er fra skolestart i Ebberup for et par år siden. Arkivfoto: Vibeke Volder

- Hvor har du ellers dit fokus?

- Der er ingen tvivl om, at vi har nogle steder på vores socialområde, vi skal kigge på, og her tænker jeg primært vores plejehjem, hjemmepleje og daghjem. Vi skal ikke bare hovedløst købe ting tilbage, men vi skal re-tænke tingene og bruge pengene klogt. Lad os finde ud af, hvad det er for nogle daghjem, vi har brug for; Er det at åbne hele skidtet, som det så ud inden, eller er det at re-tænke lidt? Det kunne være fristende bare at købe det hele tilbage, som det så ud, men det, tror jeg, ikke er den kloge løsning. Den kloge løsning er at gå i dialog med dem, der sidder i situationen og finde ud af, hvilke daghjem, vi har brug for.

- Og den sidste ting, som vi bliver nødt til at gøre noget ved, det er vores veje. Det er vores kæmpe efterslæb, for vi har ikke lavet andet end at låne på vores asfaltkonto.

Lars Kolling, Dansk Folkeparti:

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Noget af det, som vi vil bringe med til forhandlingerne, det er, at vi skal have bragt vores ældrepleje tilbage til noget, man kan være bekendt. For de seneste år er der skåret temmelig kraftigt i det. Når jeg taler med borgere og medarbejdere, så kan jeg høre, at de er hårdt spændt op, og det psykiske arbejdsmijø er presset for de stakkels hjemmeplejere. At vi har fået 65 millioner kroner er ikke ensbetydende med, at besparelserne kan fjernes, for det rækker de 65 millioner kroner slet ikke. Men vi skal tilbage til et niveau, hvor vi kan se os selv i det.


Jeg var selv en af dem, der havde nemmere ved at tune en knallert end at skrive en stil, og jeg havde stor fordel af den gamle erhvervsskole i Glamsbjerg. Man kunne måske tage nogle erfaringer fra skolen dengang og se, hvordan man kunne bruge dem nu.

Lars Kolling, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti


- Hvad har du ellers fokus på?

- Jeg er interesseret i de 18-25-årige, der ikke får en uddannelse, for dem har vi nogle stykker af i kommunen. Og det er et meget vigtigt område at tage fat i, og det er noget, vi skal fokusere på, for det er dem, der skal bidrage til samfundet, når vi andre er ved at være gamle. Det er den fødekæde, vi skal have gjort stærk igen.

- Og hvordan får man gjort det?

- Jeg var selv en af dem, der havde nemmere ved at tune en knallert end at skrive en stil, og jeg havde stor fordel af den gamle erhvervsskole i Glamsbjerg. Man kunne måske tage nogle erfaringer fra skolen dengang og se, hvordan man kunne bruge dem nu. Jeg mener, at det er vigtigt at få fat i dem, inden de overhovedet kommer ud af folkeskolen og får peget dem i den rigtige retninger og får fortalt dem, at der er andre veje at gå end gymnasiet.

- Derudover er der også alt det med drift og vedligeholdelse af veje, fortove og vandrestier. Når vi investerer i en ny cykelsti, skal vi lade være med at fokusere på prisen. For hvis vi ikke kan lægge penge i en vedligeholdelseskasse, så kan vi ikke lave en investering, fordi det på sigt vil blive misligholdt.

Når man anlægger en cykelsti, skal man sørge for også at prioritere vedligeholdelsen, mener Lars Kolling (DF). Billedet er fra cykelstien mellem Brylle og Tommerup. Arkivfoto Michael Bager

29 politikere om budgettet

Når budgetlægningen for 2021-24 så småt begynder 17. august, skal byrådet i Assens Kommune i år ikke spare. Det er en ny situation for politikerne, som de seneste år har måtte skære ned på både velfærd, anlægsbudget og meget andet.

Derfor spørger Fyens Stiftstidende alle 29 politikere, hvordan de helst vil prioritere de 65 mio. kroner, der ser ud til at være til rådighed i år. Vores ambition er at nå alle politikerne, før budgetfasen går i gang. 

Foreløbig har vi bragt interviews med: Søren Thomsen (K), Mogens Mulle Johansen (SF), Lars Kristian Pedersen (V), Henrik Hansen (S), Sara Emil Baaring (S), Flemming Risskov (SF), Knud Søby (V), Poul Poulsen (R), Erik Klindt Andersen (V), Berit Schaldemose (S), Kaj Alstrup (EL), Ib W. Jensen (V), Lars Kolling (DF), Henrik Mott Frandsen (V) og Charlotte Kjær (S). Desuden interviews med Tine Grau Poulsen (V) og Jens Henrik Thulesen Dahl, som er blevet bragt på fyens.dk og snart også kommer i avisen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Middelfart

Blomster-søstre blev mundlamme på scenen til Byens Bedste: - Vi havde slet ikke regnet med at vinde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce