Annonce
Nyborg

Koldinghus udløste "borgerkrig" i Kolding

Den bygning, som arkitekt-ægteparret Inger og Johannes Exner skabte, da de genskabte Koldinghus, er verdensberømt for sin arkitektur, men ligesom slotsprojektet i Nyborg vakte det til at begynde med voldsom kritik. Foto: Peter Leth-Larsen

I Nyborg har der været enkelte kritiske røster mod byggeriet ved Nyborg Slot. Det er dog for intet at regne mod den ballade, som byggeriet på Koldinghus startede for mange år siden.

Nyborg/Kolding: - Jamen, det udløste jo nærmest "borgerkrig".

Sådan beskriver Poul Dedenroth-Schou stemningen i Kolding i begyndelsen af 1970'erne, da arkitekternes tegninger til en "gendigtning" af middelalderborgen Koldinghus dukkede op. Poul Dedenroth-Schou er nu pensionist, men han var i 1976 til 2013 leder af museet på Koldinghus.

I dag er renoveringen af Koldinghus berømmet i hele verden, og arkitekterne har modtaget flere hædersbevisninger. Men sådan så mange borgere i Kolding altså ikke på sagen inden byggestart i begyndelsen af 1970'erne.

Arkitekterne bag Koldinghus var ægteparret Inger og Johannes Exner, og de spillede ud med et meget dristigt projekt i stål og glas.

- Der blev startet underskriftsindsamling i byen mod dette projekt, og flere tusinde skrev under. Men der blev også startet en underskriftsindsamling for projektet, fortæller Poul Dedenroth-Schou.

Det var imidlertid ikke den lokale opinion, der gjorde udslaget. Det var derimod Det særlige Bygningssyn under staten med den meget kendte professor P.V. Glob som formand, der sagde nej til projektet.

Det satte det hele i stå i lang tid, og arkitekterne var ved at forlade projektet, men de blev overtalt til at skabe et nyt projekt med brug af mere traditionelle byggematerialer som træ og mursten, fortæller Poul Dedenroth-Schou.

I Nyborg har der kun været meget begrænset modstand mod slotsbyggeriet, og her behøver man næppe frygte, at Det særlige Bygningssyn stikker en kæp i hjulet. Formanden for udvalget hedder nemlig Lars Juel Thiis, og han er en af arkitekterne bag det nye Nyborg Slot og medindehaver af Cubo Arkitekter, der jo vandt arkitektkonkurrencen om at udbygge slottet.

Slotsprojektet er til debat på borgermøde i aften klokken 19 på Bastionen.

Annonce

Museet på Koldinghus

Koldinghus er et tidligere kongeligt slot i Kolding, formentlig anlagt af Erik 5. Klipping i 1268 som grænseværn mod hertugdømmet Slesvig.I marts 1808 kom en flok spanske soldater til at sætte ild i slottet, og der var ikke penge til at bygge det op igen - staten gik bankerot i 1813.

I 1892 blev der indrettet museum i en del af nordfløjen.

i 1972 gik man i gang med den moderne rekonstruktion under arkitekterne Inger og Johannes Exner. Pengene kom hovedsageligt fra Boligministeriet og fra Vejle Amt og Kolding Kommune.

Det blev en meget langvarrig historie. Det nye Koldinghus blev indviet 1989, og restaureringen blev tildelt EUROPA NOSTRA-prisen i 1993.

Se mere på koldinghus.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce