Annonce
Nyborg

Koldinghus udløste "borgerkrig" i Kolding

Den bygning, som arkitekt-ægteparret Inger og Johannes Exner skabte, da de genskabte Koldinghus, er verdensberømt for sin arkitektur, men ligesom slotsprojektet i Nyborg vakte det til at begynde med voldsom kritik. Foto: Peter Leth-Larsen

I Nyborg har der været enkelte kritiske røster mod byggeriet ved Nyborg Slot. Det er dog for intet at regne mod den ballade, som byggeriet på Koldinghus startede for mange år siden.

Nyborg/Kolding: - Jamen, det udløste jo nærmest "borgerkrig".

Sådan beskriver Poul Dedenroth-Schou stemningen i Kolding i begyndelsen af 1970'erne, da arkitekternes tegninger til en "gendigtning" af middelalderborgen Koldinghus dukkede op. Poul Dedenroth-Schou er nu pensionist, men han var i 1976 til 2013 leder af museet på Koldinghus.

I dag er renoveringen af Koldinghus berømmet i hele verden, og arkitekterne har modtaget flere hædersbevisninger. Men sådan så mange borgere i Kolding altså ikke på sagen inden byggestart i begyndelsen af 1970'erne.

Arkitekterne bag Koldinghus var ægteparret Inger og Johannes Exner, og de spillede ud med et meget dristigt projekt i stål og glas.

- Der blev startet underskriftsindsamling i byen mod dette projekt, og flere tusinde skrev under. Men der blev også startet en underskriftsindsamling for projektet, fortæller Poul Dedenroth-Schou.

Det var imidlertid ikke den lokale opinion, der gjorde udslaget. Det var derimod Det særlige Bygningssyn under staten med den meget kendte professor P.V. Glob som formand, der sagde nej til projektet.

Det satte det hele i stå i lang tid, og arkitekterne var ved at forlade projektet, men de blev overtalt til at skabe et nyt projekt med brug af mere traditionelle byggematerialer som træ og mursten, fortæller Poul Dedenroth-Schou.

I Nyborg har der kun været meget begrænset modstand mod slotsbyggeriet, og her behøver man næppe frygte, at Det særlige Bygningssyn stikker en kæp i hjulet. Formanden for udvalget hedder nemlig Lars Juel Thiis, og han er en af arkitekterne bag det nye Nyborg Slot og medindehaver af Cubo Arkitekter, der jo vandt arkitektkonkurrencen om at udbygge slottet.

Slotsprojektet er til debat på borgermøde i aften klokken 19 på Bastionen.

Annonce

Museet på Koldinghus

Koldinghus er et tidligere kongeligt slot i Kolding, formentlig anlagt af Erik 5. Klipping i 1268 som grænseværn mod hertugdømmet Slesvig.I marts 1808 kom en flok spanske soldater til at sætte ild i slottet, og der var ikke penge til at bygge det op igen - staten gik bankerot i 1813.

I 1892 blev der indrettet museum i en del af nordfløjen.

i 1972 gik man i gang med den moderne rekonstruktion under arkitekterne Inger og Johannes Exner. Pengene kom hovedsageligt fra Boligministeriet og fra Vejle Amt og Kolding Kommune.

Det blev en meget langvarrig historie. Det nye Koldinghus blev indviet 1989, og restaureringen blev tildelt EUROPA NOSTRA-prisen i 1993.

Se mere på koldinghus.dk.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce