Annonce
Danmark

Kofod ved fronten i Ukraine: Mest alvorlige situation i nyere tid

Udenrigsminister Jeppe Kofod er lørdag landet i Dnipro i Ukraine. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i denne weekend på besøg i Ukraine for at vise sin støtte til landet.

På et tidspunkt, hvor risikoen for en optrapning af konflikten mellem Ukraine og Rusland synes større end nogensinde, er udenrigsminister Jeppe Kofod (S) rejst til byen Dnipro i Ukraine.

Her skal han søndag besøge fronten og møde repræsentanter fra den ukrainske hær, der siden annekteringen af Krim-halvøen i 2014 har ligget i konflikt med russerne.

Konflikten er ikke blevet mindre af, at Rusland har stillet krav om, at Nato aldrig vil optage Ukraine som medlem og samtidig har sendt i omegnen af 100.000 soldater til grænseområdet.

Annonce

- Det er den mest alvorlige situation i nyere tid. Europa er ikke sikker, hvis Ukraine ikke er sikker.

- Derfor er jeg taget til Ukraine for at vise min solidaritet og min støtte i den her helt vanvittige situation for dem, hvor der er en reel trussel om krig, siger Jeppe Kofod.

Han er alvorligt bekymret over amerikanske forlydender om, at russerne pønser på at udføre et såkaldt false flag-angreb, hvor russiske soldater udgiver sig for at være ukrainere og angriber russiske mål.

- Alle alarmklokker bimler, når man ser advarslerne fra amerikanerne. Det vil ikke være overraskende, hvis man som i 2014 ser sådanne forsøg fra russisk side på at fremprovokere en undskyldning for at bruge militær magt mod Ukraine.

- Det skal vi undgå, ligesom vi skal være opmærksomme på cyberangreb og misinformation, som har til formål at underminere Ukraines suverænitet, siger Kofod.

Han understreger, at Danmark både via EU og sit medlemskab i Nato gør Rusland opmærksom på, at en invasion af Ukraine vil blive mødt med kraftigere økonomiske og politiske sanktioner, end Rusland tidligere har oplevet.

- Men vi skal også forfølge et spor, hvor vi giver diplomatiet en chance og er villige til at tale med russerne for at finde veje til større sikkerhed for alle uden at gå på kompromis med folkeretlige principper, som at hvert land må bestemme sine egne alliancer, siger ministeren.

Rusland har i den forgangne uge holdt møder med både repræsentanter for USA og for Nato om de russiske krav, uden at der dog kom ret meget ud af forhandlingerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

GOG For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Annonce