Annonce
Erhverv

Kodning på skoleskemaet skal sikre Odenses it-fremtid: - Verden bliver mere og mere digital

16 af Odenses 6. klasser mødtes fredag formiddag på rådhuset i Odense til den første semifinale i Coding Class. Foto: Michael Bager

Odense har sat kodning på skoleskemaet i alle 6. klasser, som en del af kommunens "robot-strategi". - Det er sindssygt vigtigt, for verden bliver mere og mere digital, siger IT-Branchen på Fyn.

Der er højt humør i Rådhushallen i Odense, hvor over 300 folkeskoleelever er samlet for at dyste om, hvem der har lavet det bedste computerspil. Rundt om ved bordene har eleverne sat computere op med deres spil, som man kan gå rundt og prøve.

Ved et af bordene sidder Frederikke Aviaja Elnegaard på 11 år, der sammen med to klassekammerater fra 6.a på Hjalleseskolen har udviklet "Manden på Månen".

- Det gælder om at samle point, samtidig med at man undgår meteorerne, så taber man, forklarer Frederikke Aviaja Elnegaard, mens en dreng fra klassen sidder og styrer den lille rummand på skærmen.

Spillet er blevet lavet som en del af Coding Class - et projekt, hvor landets 6. klasser kan melde sig til og få en it-underviser ud på skolerne og hjælpe eleverne med at kode deres eget spil. Og selvom det er et landsdækkende projekt, så er Odense den første kommune til at rulle det ud i samtlige 6. klasser. Det er helt naturligt, at Odense er forgangskommune, mener Maria Friis, der er områdeleder for Ungdomsskolen i Odense Kommune.

- Vi har en strategi i kommunen, der hedder "Børnene i Robotbyen". Det handler om, at vi gerne vil udnytte, at vi har en verdenskendt robotklynge i Odense. Derfor synes vi, at børn og unge i kommunen allerede i folkeskolen skal møde teknologien, siger Maria Friis, der har koordineret Coding Class i Odense.

Annonce

Coding Class

Coding Class er et landsdækkende projekt, hvor 6. klasser kan melde sig til og få en it-underviser ud på skolen, der hjælper eleverne med at lave deres egne computerspil. Coding Class-forløbet tager en uges tid, og som en del af forløbet kommer eleverne også på besøg på en it-virksomhed.Bag projektet står brancheorganisationen IT-Branchen, der gerne vil have flere unge til at gå it-vejen.

Odense Kommune har - som de eneste - valgt at rulle projektet ud i alle 6. klasser som en del af strategien "Børnene i Robotbyen".

Man har desuden lavet en konkurrence ud af projektet, således at de forskellige klasser udvælger tre projekter, der går videre til en semifinale, hvor feltet skal skæres yderligere ned til tre finalister. Der er tre semifinaler, hvoraf den første blev afholdt fredag den 23. november, og finalen bliver afholdt i slutningen af skoleåret.

Frederikke Aviaja Elnegaard (i midten med sort trøje) deltog i semifinalen af Coding Class med spillet "Manden på Månen". Foto: Michael Bager

Erhvervslivet jubler

Den oprindelige initiativtager til Coding Class er brancheorganisationen IT-Branchen, og her er man rigtig glad for, at Odense er gået helhjertet ind i projektet. Det siger Claus Winther, der er formand for IT-Branchen på Fyn, og derudover partner i it-firmaet Oxygen, der har hjulpet eleverne fra Hjalleseskolen med deres spil.

- Set ud fra branchens synspunkt, så vil vi jo gerne have flere ind på de tekniske uddannelser. Og så tænker jeg bare, at man som virksomhed lige så godt kan gøre en indsats og samtidig have en sjov dag med børnene, siger Claus Winther.

Det er en velkendt problemstilling, at teknologivirksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft - ifølge en rapport fra Erhvervsstyrelsen fra 2016 forventes der at mangle 19.000 it-specialister i 2030 - men Coding Class handler dog ikke kun om, at flere skal uddanne sig til softwareudviklere.

- Jeg ved godt, at det ikke er alle, der skal ud og være programmør i en virksomhed som min, men det handler også om, at den næste generation får en almen viden om, hvordan teknologi fungerer. Det er sindssygt vigtigt, for verden bliver mere og mere digital, siger Claus Winther.

Formanden for IT-Branchen på Fyn, Claus Winther, var selv tilstede på rådhuset. Foto: Michael Bager

Kodning er sjovt

Frederikke Aviaja Elnegaard fra Hjalleseskolen vil ikke afvise, at hun skal være programmør, når hun bliver voksen.

- Jeg tænker ikke så meget over den slags, men jeg synes, det har været sjovt at prøve at kode, siger den 11-årige odenseaner.

Efter nogle timers sjov og ballade på rådhuset har dommerne fundet frem til de tre bedste spil, der går videre til en Coding Class-finale til sommer. Her er "Manden på Månen" dog ikke at finde blandt finalisterne. Men det er helt okay, siger Frederikke Aviaja Elnegaard:

- Jeg er ikke skuffet. Jeg synes bare, det har været sjovt at være med.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce