Annonce
Erhverv

Kodning på skoleskemaet skal sikre Odenses it-fremtid: - Verden bliver mere og mere digital

16 af Odenses 6. klasser mødtes fredag formiddag på rådhuset i Odense til den første semifinale i Coding Class. Foto: Michael Bager

Odense har sat kodning på skoleskemaet i alle 6. klasser, som en del af kommunens "robot-strategi". - Det er sindssygt vigtigt, for verden bliver mere og mere digital, siger IT-Branchen på Fyn.

Annonce

Der er højt humør i Rådhushallen i Odense, hvor over 300 folkeskoleelever er samlet for at dyste om, hvem der har lavet det bedste computerspil. Rundt om ved bordene har eleverne sat computere op med deres spil, som man kan gå rundt og prøve.

Ved et af bordene sidder Frederikke Aviaja Elnegaard på 11 år, der sammen med to klassekammerater fra 6.a på Hjalleseskolen har udviklet "Manden på Månen".

- Det gælder om at samle point, samtidig med at man undgår meteorerne, så taber man, forklarer Frederikke Aviaja Elnegaard, mens en dreng fra klassen sidder og styrer den lille rummand på skærmen.

Spillet er blevet lavet som en del af Coding Class - et projekt, hvor landets 6. klasser kan melde sig til og få en it-underviser ud på skolerne og hjælpe eleverne med at kode deres eget spil. Og selvom det er et landsdækkende projekt, så er Odense den første kommune til at rulle det ud i samtlige 6. klasser. Det er helt naturligt, at Odense er forgangskommune, mener Maria Friis, der er områdeleder for Ungdomsskolen i Odense Kommune.

- Vi har en strategi i kommunen, der hedder "Børnene i Robotbyen". Det handler om, at vi gerne vil udnytte, at vi har en verdenskendt robotklynge i Odense. Derfor synes vi, at børn og unge i kommunen allerede i folkeskolen skal møde teknologien, siger Maria Friis, der har koordineret Coding Class i Odense.

Coding Class

Coding Class er et landsdækkende projekt, hvor 6. klasser kan melde sig til og få en it-underviser ud på skolen, der hjælper eleverne med at lave deres egne computerspil. Coding Class-forløbet tager en uges tid, og som en del af forløbet kommer eleverne også på besøg på en it-virksomhed.Bag projektet står brancheorganisationen IT-Branchen, der gerne vil have flere unge til at gå it-vejen.

Odense Kommune har - som de eneste - valgt at rulle projektet ud i alle 6. klasser som en del af strategien "Børnene i Robotbyen".

Man har desuden lavet en konkurrence ud af projektet, således at de forskellige klasser udvælger tre projekter, der går videre til en semifinale, hvor feltet skal skæres yderligere ned til tre finalister. Der er tre semifinaler, hvoraf den første blev afholdt fredag den 23. november, og finalen bliver afholdt i slutningen af skoleåret.

Frederikke Aviaja Elnegaard (i midten med sort trøje) deltog i semifinalen af Coding Class med spillet "Manden på Månen". Foto: Michael Bager
Annonce

Erhvervslivet jubler

Den oprindelige initiativtager til Coding Class er brancheorganisationen IT-Branchen, og her er man rigtig glad for, at Odense er gået helhjertet ind i projektet. Det siger Claus Winther, der er formand for IT-Branchen på Fyn, og derudover partner i it-firmaet Oxygen, der har hjulpet eleverne fra Hjalleseskolen med deres spil.

- Set ud fra branchens synspunkt, så vil vi jo gerne have flere ind på de tekniske uddannelser. Og så tænker jeg bare, at man som virksomhed lige så godt kan gøre en indsats og samtidig have en sjov dag med børnene, siger Claus Winther.

Det er en velkendt problemstilling, at teknologivirksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft - ifølge en rapport fra Erhvervsstyrelsen fra 2016 forventes der at mangle 19.000 it-specialister i 2030 - men Coding Class handler dog ikke kun om, at flere skal uddanne sig til softwareudviklere.

- Jeg ved godt, at det ikke er alle, der skal ud og være programmør i en virksomhed som min, men det handler også om, at den næste generation får en almen viden om, hvordan teknologi fungerer. Det er sindssygt vigtigt, for verden bliver mere og mere digital, siger Claus Winther.

Formanden for IT-Branchen på Fyn, Claus Winther, var selv tilstede på rådhuset. Foto: Michael Bager
Annonce

Kodning er sjovt

Frederikke Aviaja Elnegaard fra Hjalleseskolen vil ikke afvise, at hun skal være programmør, når hun bliver voksen.

- Jeg tænker ikke så meget over den slags, men jeg synes, det har været sjovt at prøve at kode, siger den 11-årige odenseaner.

Efter nogle timers sjov og ballade på rådhuset har dommerne fundet frem til de tre bedste spil, der går videre til en Coding Class-finale til sommer. Her er "Manden på Månen" dog ikke at finde blandt finalisterne. Men det er helt okay, siger Frederikke Aviaja Elnegaard:

- Jeg er ikke skuffet. Jeg synes bare, det har været sjovt at være med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce